Kokoomus ei pääse tänä vuonna seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -tapahtuman kumppaniksi. Kokoomuksen ohella myöskään keskustaa ei hyväksytty tänä vuonna kumppaniksi tapahtumaan.
Helsinki Pride -yhteisön mukaan kumppanien valinnassa kriittisenä kysymyksenä oli translain uudistukseen liittyvä keskustelu ja puolueiden äänestyskäyttäytyminen. Osa keskustan ja kokoomuksen kansanedustajista äänesti uudistusta vastaan, kun eduskunta alkuvuodesta hyväksyi uuden translain.
MTV Uutiset Livessä tiistaina vieraillut kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala kertoo, että Helsinki Priden päätös jättää kokoomus yhteistyön ulkopuolelle tuntuu pahalta.
– Kovasti tein töitä sen eteen, että translaki etenisi. Ja kokoomuksen äänillä oli siinä suuri merkitys, kun tiedettiin, että hallituspuolue keskusta ei ollut yhtenäisenä tämän esityksen takana.
Lue myös: Helsinki Pride: Tässä syyt pudottaa keskusta ja kokoomus rannalle – taustalla raskaaksi ja väkivaltaiseksikin koettu keskustelu
"Äänestystulos oli edistysaskel"
Multalan mukaan translain äänestystulos oli hieno edistysaskel yhdenvertaisuudelle Suomessa.
– Siitä näkökulmasta tietysti tuntuu hyvinkin ikävältä se, että nyt emme voi ikään kuin kokoomuslaisina olla myös tätä yhtä edistysaskelta juhlimassa.
Multala toteaa, että enemmistön pitää haluta edistää vähemmistön oikeuksia, jotta ne oikeasti etenisivät.
– Silloin siihen tarvitaan kaikkia puolueita, ja erityisesti suuria puolueita myös mukaan, jos ajatellaan lainsäädäntömuutoksia.
Multala vakuuttaa, että kaikesta huolimatta kokoomuksen työ yhdenvertaisen Suomen eteen ei pysähdy.
– Ei tietenkään. Meillä on vahvat puoluekokouskirjaukset, oli translaista ja monesta muustakin kysymyksestä. Tehdään töitä jatkossakin niiden asioiden eteen.