Pari viime päivää on keskusteltu Pride Helsingin päätöksestä sulkea kokoomus ja keskusta ulos tapahtumansa yhteistyökumppaneista tänä vuonna. Huomenta Suomessa kohtasivat keskiviikkoaamuna Pride Helsingin toiminnanjohtaja sekä Keskustan Helsingin piirin varapuheenjohtaja.
Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen kieltää, että yhteisö olisi "kieltäytynyt yhteistyöstä".
– Tämä on harhaanjohtavasti otsikoitu. Se, mistä Helsinki Pride -yhteisön hallitus päätti, oli, että emme anna näkyvyyttä kokoomukselle ja keskustalle tämän vuoden Helsinki Pride -tapahtumassa, Kemppainen tarkentaa.
Päätöksen taustalla oli keskustan ja kokoomuksen kansanedustajien äänestyskäyttäytyminen translakiäänestyksessä. Helsinki Priden mielestä äänestyksissä olisi pitänyt noudattaa ryhmäkuria.
Lue myös: Professori Pride-kohusta: "Yhteistyön lopettaminen puolueiden kanssa on ristiriidassa Priden perusajatuksen kanssa"
– Meidän näkökulmastamme ihmisoikeudet eivät ole mikään omantunnonkysymys. Näissä puolueissa siitä tehtiin omantunnonkysymys, Kemppainen sanoo.
Kemppaisen mielestä myös ennen translaki-äänestystä käyty keskustelu oli hyvin transfobista ja haitallista Pride-yhteisölle.
– Koimme, että nämä puolueet eivät sitoutuneet siitä irti tarpeeksi selkeästi tai tuominneet aika vahingollisia kommentteja, joita näistä puolueista tuli ulos. Me haluamme tehdä yhteisöllemme mahdollisimman turvallisen tapahtuman ja olon, että heidän on hyvä sinne tulla, Kemppainen selittää.
"Minä en voi ymmärtää"
Keskustan Helsingin piirin varapuheenjohtaja Harriet Lonka ihmettelee Helsinki Priden päätöstä. Hänen mielestään se myös kohdistuu väärin nimenomaan Keskustan Helsingin piiriin, joka on jo kymmenisen vuotta ollut kumppanina Pride-tapahtumassa.
Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Pride-päätös herättää kysymyksen: Ketkä kelpaavat puolustamaan ihmisoikeuksia?
– Ei meistä kukaan ole ollut eduskunnassa äänestämässä translaista. Me olemme olleet Pride-tapahtumassa antamassa ihmisille mahdollisuuden keskustella myös huolista ja murheista, joita esimerkiksi transoikeuksiin liittyy. Meidän ehdokkaamme eduskuntavaaleissa oli Mikko Kärnä, joka nimenomaisesti äänesti translain puolesta ja on hyvin näkyvästi tätä asiaa tuonut esiin, Lonka sanoo.
– Totta kai yhteisö saa tehdä mitä haluaa, mutta mikä yhteiskunnallinen hyöty on siitä, että ruvetaan ikään kuin poliittisten puolueiden arviointijärjestelmäksi? Minä en voi ymmärtää, Lonka sanoo.
Lonka haastaa myös miettimään sitä, miten tässä yhteydessä ymmärretään poliittinen toiminta ja puolue.
– Kiinassa on kommunistinen puolue, joka on monoliitti ja jossa varmaankaan kukaan ei ole eri mieltä sisäisesti, mutta haluammeko me sellaista, Lonka kysyy.
Lue myös: Helsinki Priden päätös sai Twitterin kuhisemaan – "Vielä on epäselvää, miten se edistää vähemmistöjen oikeuksia"
– Minun mielestäni tässä kannattaisi nyt pysähtyä miettimään, mitä ollaan tekemässä. Ajattelen esimerkiksi niitä lestadiolaisperheissä eri puolilla Suomea olevia transnuoria, jotka ovat erittäin vaikeissa tilanteissa, Lonka sanoo.
Lestadiolaistaustaisia henkilöitä on paljon keskustan politiikassa.
– Tällöin se, että olemme keskustan logolla tapahtumassa, jossa annetaan tunnetta, että tämä on teidän asia ja teillä on oikeus olla, sillä me voimme auttaa monia ihmisiä Suomessa, Lonka sanoo.
"He ovat yksityishenkilöinä tervetulleita toimintaamme"
Kemppainen kiistää näkemykset, että Pride Helsinki olisi kääntänyt selkänsä niille yhteisönsä jäsenille tai liittolaisille, jotka aktiivisesti toimivat tietyissä puoleissa.
Lue myös: Kommentti: Kenen pitäisi loukkaantua Pride-päätöksestä? Suurin ongelma onkin nyt mielensä pahoittanut kokoomuslainen
– Ei missään nimessä. Olemme ihan yhtä paljon olemassa myös niitä ihmisiä varten. He ovat yksityishenkilöinä edelleen äärimmäisen tervetulleita toimintaamme, Kemppainen sanoo.
Kemppainen kiistää niin ikään, että päätöksellä rangaistaisiin ketään.
– Me toivomme, että pystymme tällä kirittämään eri puolueita tekemään parempaa ihmisoikeuspolitiikkaa. Tiedämme, että jokaisessa puolueessa on ihmisiä, jotka tekevät hyvää työtä nimenomaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien eteen. Toivomme, että tämä antaa tukea myös sille työlle, mitä nämä ihmiset tekevät puolueiden sisällä, Kemppainen sanoo.