Kokoomus on julkaissut vaihtoehtobudjettinsa. Siinä esitetään toimia työllisyyden nostamiseksi, jotta saavutetaan hallituksenkin tavoittelemat 60 000 uutta työpaikkaa vuonna 2023.
Kokoomus on teettänyt eduskunnan riippumattomalla tietopalvelulla arvion toimenpiteiden työllisyysvaikutuksista. Ne lisäisivät työllisyyttä 26 000 hengellä verrattuna hallituksen budjettiesitykseen.
Tämän lisäksi kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa on ministeriöiden tai muiden asiantuntijoiden vaikutusarvioimia työllisyystoimia noin 35 000 työllisen verran, mutta niistä ei ole eduskunnan tietopalvelun laskelmaa.
Kokoomuksen tietopalvelulla teettämien laskelmien mukaan hallituksen ensi vuoden budjetti itse asiassa laskee työllisyyttä 5 000 hengellä.
– Työllisyys olisi siis ensi vuonna parempi, jos hallitus ei tekisi mitään, todetaan vaihtoehtobudjetissa.
Kokoomus esittää lisäksi budjetissaan työn ja eläkkeiden verotuksen keventämistä miljardilla eurolla, kun hallitus esittää budjetissaan ensi vuodelle 200 miljoonan euron kevennystä.
– Hallituksen kevennys ei riitä estämään työn verotuksen kiristymistä ensi vuonna pienipalkkaisilla työntekijöillä tai kompensoimaan haitta- ja päästöverojen kiristyksiä.
Kokoomus rahoittaisi merkittävän osan ansiotuloverotuksen miljardin kevennyksestä lopettamalla eläkkeen kertymisen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Varovaisesti arvioiden muutos toisi kokoomuksen mukaan verotukseen kevennysvaraa noin 500 miljoonaa euroa.
Vanhusten hoivaan 150 miljoonaa euroa
Kokoomus suuntaisi 150 miljoonaa euroa ikäihmisten hoivan pysyvään parantamiseen. Kolmannes summasta tulisi ympärivuorokautisen hoivan henkilöstön lisäämiseen 1 000 hoitajalla, kolmannes kotihoidon henkilöstön lisäämiseen 1 000 hoitajalla ja viimeinen kolmannes muuhun palveluiden kehittämiseen.
Hallitus aikoo kirjata lakiin sitovan 0,7 vähimmäishenkilöstömitoituksen vanhusten tehostettuun palveluasumiseen ja pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Hallituksen kaavaileman hoitajamitoituksen toteuttamisen on arvioitu maksavan vuositasolla noin 230 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan mitoituksen toteuttamiseen tarvittaisiin nykytasolla ainakin 4 400 uutta työntekijää.
Vaihtoehtobudjetissa puolue kertoo painotuksistaan ja ottaa kantaa hallituksen talouspolitiikkaan. Pääoppositiopuolue perussuomalaiset julkisti oman vaihtoehtobudjettinsa viime viikolla. Kaikki oppositiopuolueet kertovat vuosittain omat vaihtoehtonsa sen jälkeen, kun hallitus on esittänyt valtion tulevan vuoden tulo- ja menoarvion.
Muutoksia hallituksen politiikkaan ei opposition näkemysten myötä usein tule, mutta varjobudjeteilla oppositiopuolueet saavat teemojaan ja arvovalintojaan esille.
Hallituksen nykyisen talousarvioesityksen mukaan valtion budjetti on ensi vuonna kaksi miljardia euroa alijäämäinen eli menoja on kaksi miljardia euroa enemmän kuin tuloja.
Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa valtiontalouden alijäämä on noin 520 miljoonasta 1,5 miljardiin euroon riippuen laskentatavasta.