Kokoomus esittää merkittäviä säästöjä sosiaalietuuksiin. Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, työttömyyspäivärahaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen tehtävät heikennykset tarkoittaisivat yli 900 miljoonan euron säästöä julkiselle taloudelle verrattuna hallituksen kaavailuihin.
Tämä käy ilmi kokoomuksen vaihtoehtobudjetista ensi vuodelle.
Varsinaiset leikkausesitykset kohdistuvat puolueen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
– Meillä on valtava määrä avoimia työpaikkoja. Haluamme kannustaa ottamaan työtä vastaan, Orpo sanoo STT:lle.
Kokoomus leikkaisi ansiosidonnaisen kestoa 200 päivällä. Nyt kesto on työssäolovuosista riippuen joko 300, 400 tai 500 päivää. Lisäksi kokoomus palauttaisi työssäoloehdon 12 kuukauteen.
Puolue myös porrastaisi maksettavaa tukisummaa niin, että se olisi työttömyyden alussa korkeampi kuin lopussa. Puolue myös palauttaisi omavastuupäivät seitsemään.
Eläkettä ei kokoomuksen mukaan pitäisi myöskään enää kertyä ansiosidonnaisesta. Lisäksi kokoomus euroistaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Euroistaminen tarkoittaa sitä, että työssäoloehto ei määräydy työtuntien vaan kertyneen palkan mukaan.
Samalla kokoomus laajentaisi ansiosidonnaisen koskemaan kaikkia. Tästä tulisi valtiolle kuluja lähes 200 miljoonaa euroa.
– Nettovaikutus etuusjärjestelmään verrattuna hallituksen esitykseen on noin 730 miljoonaa euroa, Orpo sanoo.
Jarruja etuuksien korotuksiin
Kokoomus korottaisi tiettyjä etuuksia ensi vuoden alusta vähemmän kuin hallitus.
– Etuudet nousevat poikkeuksellisen paljon vuoden alusta läpi linjan. Ison osan niistä hyväksymme. Leikkauksia ei esitetä esimerkiksi eläkkeisiin, opintotukeen tai työmarkkinatukeen, Orpo sanoo.
Kokoomuksen mielestä asumistuen indeksikorotukselle tarvitaan rajoite. Toimeentulotuen asumismenoihin se esittää lisäksi omavastuuosuutta. Myös työttömyyspäivärahaan kokoomus esittää pienempää korotusta kuin hallitus.
Kansaneläkeindeksiin sidottuihin sosiaalietuuksiin tuli elokuussa noin 3,5 prosentin ylimääräinen korotus.
Nyt puolue katsoo, että syntyy isoja kannustinloukkuongelmia, kun työttömyysetuudet nousevat huomattavasti palkkatasoa nopeammin.
Tavoite: Neljä viidestä työikäisestä töissä vuonna 2030
Mielipidekyselyjen ykkössijaa tällä hetkellä hallussaan pitävä kokoomus on leikkauslistan kanssa melko yksin. Hallitus on pikemminkin lisännyt menoja, eikä myöskään perussuomalaiset esitä sosiaaliturvaan merkittäviä leikkauksia.
Perussuomalaiset kertoi aiemmin tänään, mitä se esittäisi valtion budjettiin ensi vuodelle, jos olisi vallassa. Oppositiossa budjettivaihtoehtoja esitellään vuosittain eduskunnan budjettiprosessin yhteydessä.
Kokoomuksen yli 70-sivuinen vaihtoehtobudjetti linjaa puolueen tavoitteeksi, että neljä viidestä työikäisestä on töissä vuonna 2030. Tähän päästään puolueen mukaan muun muassa laajentamalla paikallista sopimista. Lisäksi työperäinen maahanmuutto pitäisi vähintään tuplata parantamalla Suomen houkuttelevuutta. Myös sosiaaliturvan kannustinloukkujen purkaminen parantaisi puolueen mukaan työllisyyttä.
Velkaantumista vähennettävä vähintään miljardilla joka vuosi
Kokoomus lähtee siitä, että tulevan vaalikauden keskeisin kysymys on julkisen talouden tervehdyttäminen ja kasvun luominen.
– Miljardien velkataakka ei saa jäädä lastesi maksettavaksi. On aika kääntää Suomi oikeaan suuntaan, puolue toteaa vaihtoehtobudjetissaan.
Kokoomus vähentäisi valtion velkaantumista vähintään miljardilla eurolla joka vuosi kahden vaalikauden ajan. Tavoitteena on, että kahden vaalikauden aikana velkasuhde painettaisiin 60 prosenttiin.
Kokoomus on jo aiemmin esittänyt, että ansiotuloverotusta pitäisi keventää miljardilla eurolla. Vaihtoehtobudjetissa kevennykset toteutettaisiin tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin. Pieni- ja keskituloisille tehtäisiin kuitenkin maltillinen painotus, jotta työn vastaanottamisen kannusteet paranisivat.
Vaihtoehtobudjetissaan puolue lupaa, että ansiotuloveron kevennystä ei tehtäisi velaksi vaan se katettaisiin kokonaan vähentämällä julkisia menoja ja kiristämällä vähemmän haitallisia veroja.
Haittaveroilla tuloja
Verotuksen painopistettä pitäisi kokoomuksen mielestä siirtää työstä ja yrittäjyydestä harkitusti haitta- ja kulutusverotukseen. Epäterveellisiin tuotteisiin kohdistuvalla verolla sekä tupakan ja viinien verotuksen kiristyksellä voitaisiin saada kokoomuksen laskelmissa lähes miljardin euron edestä verotuloja.
Kokoomus vapauttaisi viinien myynnin ruokakauppoihin ja kioskeille. Viinin vahvuisten juomien verotuksella ennaltaehkäistäisiin samalla viinien saatavuuden parantumisesta mahdollisesti aiheutuvaa kulutuksen kasvua.
Lisäksi kokoomus muun muassa poistaisi työnantajien ja palkansaajien työmarkkinajärjestöjen sijoitustuottojen verovapauden sekä jäsenmaksujen vähennysoikeuden. Puolue on arvioinut, että tästä tulisi 270 miljoonaa euroa lisää verotuloja.
Valtion omaisuutta kokoomus laittaisi nopeisiin raideyhteyksiin pääomittamalla niiden hankeyhtiöitä kahdella miljardilla eurolla. Korkeakouluja kokoomus pääomittaisi miljardilla eurolla.