Kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä puhunut puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo otti hallituksen sote-mallin jälleen hampaisiin. Uudistus ei kokoomuksen mukaan lyhennä hoitojonoja tai säästä kustannuksia.
Hallituksen sote-malli on siirtämässä sosiaali- ja terveyspalvelut kunnilta hyvinvointialueiden eli käytännössä maakuntien harteille vuodesta 2023 alkaen.
Kokoomus on pitänyt esillä omaa malliaan, joka perustuisi kuntien omiin ratkaisuihin ja kuntien keskinäiseen yhteistyöhön.
– Hallituksen ajama ratkaisu ei helpota hoitoon pääsyä eikä hillitse kustannuksia. Uudistus, joka ei vastaa tavoitteisiinsa, ei ole uudistus, Petteri Orpo puhui.
Hallituspuolueiden näkemyksen mukaan sote-uudistus auttaa tasa-arvoisten palveluiden edistämisessä, terveyserojen kaventamisessa ja kustannussäästöissä ainakin 2030-luvulla.
Kokoomuksen mukaan sote-uudistus pakottaa ainakin osan kunnista leikkauksiin, jotka voivat heikentää hoitoon pääsyä.
– Saadakseen säädyllisessä ajassa hoitoa, voi jatkossa joutua hankkimaan terveysvakuutuksen. Jo nyt lähes puolella lapsista on sairauskuluvakuutus. Hallituksen maakuntamalli tulee todennäköisesti lisäämään vakuutusten kysyntää entisestään, Orpo pohti.
Kokoomus näkee kehityksen johtavan suuntaan, jossa vakuutuksilla ja yksityisellä terveydenhuollolla on nykyistä suurempi rooli.
– On nurinkurista, että vasemmistohallitus on ajamassa suomalaisia sosiaali- ja terveyspalveluita kohti Amerikan mallia, Orpo sanoi.
Kokoomus oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kaudella valmis maakuntamalliin, kunhan yksityinen palvelutuotanto olisi otettu vahvemmin mukaan valinnanvapauden kautta. Tämä malli törmäsi kuitenkin liian suuriin ongelmiin perustuslakivaliokunnassa.
– Meiltä kysytään, miksi kokoomus nyt vastustaa maakuntamallia, kun olimme viime hallituksessa sitä rakentamassa? Sipilän ja Marinin sotemalleissa on kaksi valtavan kokoista eroa. Ensimmäinen on palvelut. Valinnanvapaus olisi parantanut merkittävästi palveluita ja käytännössä poistanut jonot, Orpo sanoi.
– Toinen edellisen mallin tavoite oli saada rahat riittämään ja se olisi siinä onnistunutkin – ainakin merkittävästi paremmin kuin nykyinen malli, joka lisää menoja kolme miljardia vuoteen 2030 asti, Orpo jatkoi.
Viime hallituskaudella vasemmisto moitti Sipilän hallituksen sote-mallia ja valinnanvapauden lisäämistä siitä, että se voisi lisätä byrokratiaa sekä kustannuksia ja pirstoa hoitoketjuja.
Kaikkia sote-malleja on siis ehditty historian saatossa haukkua runsaasti.
Nyt ei perustuslaillisia ongelmia
Perustuslakivaliokunta tiedotti eilen, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) sote-uudistuksessa ei ole suuria perustuslaillisia ongelmia. Tarvittavat korjaukset pystytään tekemään todennäköisesti nopeasti.
Sote-uudistuksen käsittely jatkuu eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka perehtyy vielä uudistuksen sisältöön. Yhtenä huolena on ollut rahoituksen riittävyys palveluihin.
Esimerkiksi HUS on pitänyt rahoitusta liian pienenä.
Oppositio valmistelee sote-uudistuksen sisällöstä jo kokoomuksen ja Perussuomalaisten johdolla välikysymystä.
Sote pysyy näin politiikan kuumana perunana.