Oppositio jättää huomenna välikysymyksen sotesta – näin puolueet perustelevat ratkaisua

1706 Sote pääkuvitus (jos tarvetta)
Julkaistu 24.05.2021 09:48(Päivitetty 24.05.2021 10:44)

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Oppositio jättää huomenna välikysymyksen hallituksen sosiaali- ja terveysalan uudistuksesta. 

Välikysymykseen osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike nyt. Puolueet perustelivat tänään välikysymystä tiedotustilaisuudessa. 

Tilaisuudessa puhuivat kansanedustajat Ville Tavio ja Arja Juvonen (ps.), Kai Mykkänen ja Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Päivi Räsänen (kd.) ja Harry Harkimo (liik.).

Viime viikolla perustulakivaliokunta totesi, että sote-esityksen perusratkaisut eivät ole ongelmallisia. 

Oppositiopuolueiden pääviesti oli se, ettei uudistus vastaa sille asetettuja tavoitteita. Käytännössä uudistus ei opposition mielestä parantaisia hoitoonpääsyä tai vähentäisi kustannuksia. 

Lue myös: Sote-ratkaisun rahoitus arveluttaa HUS:n johdossa "Tarvevakio kuulostaa oikeudenmukaiselta, mutta on käytännössä hutiloiden rakennettu"

PS:n Tavion mielestä uudistusta tehdään hätiköiden eikä se lyhennä hoitoon pääsyä tai vähennä kustannuksia. Ongelmiin pitäisi puuttua siellä, missä ongelmat ovat, Tavio sanoi.

Mykkäsen mukaan sotessa on perusteellisia valuvikoja ja se pitää kaataa. Sote ei paranna hoitoon pääsyä, sillä järjestämistapa on jäykistetty. Tähän kuuluu esimerkiksi ulkoistamisen kielto, Mykkänen sanoo.

Sipilän hallituksen mallissa oli Mykkäsen mukaan selvä suunnitelma kustannusten karsimisesta, mutta hänen mukaansa Marinin hallituksen mallissa ei pyritä kustannusten laskuun. Kokoomus oli mukana Sipilän hallituksessa viime vaalikaudella.

Mykkäsen mukaan kunnat ja kaupungit eivät voi investoida elinvoimaan, kun verotuloista lähtee kaksi kolmasosaa kun soten järjestäminen siirtyy maakunnille.

Lisäksi myöskään maakuntademokratia ei toteudu, sillä maakuntavaaleissa valta tulisi suurille kaupungeille, Mykkänen toteaa. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen Arja Juvosen (ps.) mukaan myös soten hallinnon uudelleenjärjestäminen maksaa kolme miljardia euroa. Juvosen mukaan uudistus myös eriarvoistaisi ihmisiä eri tuloluokkien välillä. 

Perussuomalaisten mielestä uudistusta ei tulisi tehdä, sillä nykyinen malli on parempi uudistukseen verrattuna.

Kokoomuksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen Anna-Kaisa Ikosen mukaan sote-palveluita tulee uudistaa, mutta ei tällä tavoin.

– Vaikka uudistus mahtuu perustuslakivaliokunnasta läpi, se ei tee huonosta uudistuksesta hyvää, Ikonen sanoo.

Ikonen kuvailee uudistusta vain hallinnon uudistukseksi, joka tehdään kiireellä eikä virheitä ehditä korjaamaan.

Kokoomuksen mielestä julkinen sektori tulee olla päävastuussa palveluista, mutta yksityistä ja kolmatta sektoria tarvittaisiin avuksi. Ikosen mielestä hallituksen esitys poissulkee yksityisen ja kolmannen sektorin.

Kokoomus ei myöskään pidä hyvänä maakuntien mahdollista verotusoikeutta, sillä se puolueen mukaan nostaisi kokonaisveroastetta.

– Välikysymys on poikkeuksellisen laaja, Ikonen sanoo.

KD:n Päivi Räsäsen mukaan puolueelle oli selvää, että se lähtee mukaan välikysymykseen. Sotea ei Räsäsen mielestä pidä viedä eteenpäin vain uudistuksen vuoksi.

Räsäsen mukaan uudistus ei täytä sille asetettuja tavoitteita. KD:n huolena on se, että uudistus rikkoisi ne asiat, jotka jo toimivat. Esimerkkinä Räsänen käytti julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä.

KD painottaa, että uudistuksen rahoitusmalli on ongelmallinen.

Liike nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimon mukaan Suomen terveyshuolto on rakennettu jo nyt tehokkaasti. Harkimon mukaan tarvitaan enemmän resursseja.

Muissa pohjoismaissa käytetään 30 prosenttia enemmän rahaan sote-palveluihin kuin Suomessa.

Harkimo näkee ongelmana sitä, että yksityisten palveluiden asema kärsii mallissa.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto: Esityksen perusratkaisut eivät ongelmallisia – jotkin korjaukset välttämättömiä

Tuoreimmat aiheesta

Oppositio