Eduskunnan suurimpien puolueiden kansanedustajien vaalibudjeteissa on huomattavia eroja. Kun kokoomuksen kansanedustajien ja varakansanedustajien vaalirahoitus oli yhteensä 2,8 miljoonaa euroa, oli SDP:llä luku 1,5 ja perussuomalaisilla vain 0,9 miljoonaa.
Perussuomalaisten uudet kansanedustajat käyttivät kevään eduskuntavaaleihin rahaa siis selvästi vähemmän kuin kokoomuksen tai SDP:n kansanedustajat.
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) julkaisi edustajien ja varaedustajien vaalirahatiedot tiistaina.
Lähes 10 miljoonaa kansanedustajapaikkoihin
Euromääräiset erot ovat merkittävät, jos niitä vertaa rahoilla saatuun hyötyyn eli eduskuntapaikkoihin. Suurimmalla puolueella eli demareilla paikkoja on 40, perussuomalaisilla 39 ja kokoomuksella 38.
Kokoomuksen edustajien ja varaedustajien mediaanibudjetti oli 51 258,58 euroa. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä lukujoukon keskimmäistä lukua.
Valituiksi tulleiden perussuomalaisten kansanedustajien mediaanibudjetti oli 13 347,55 euroa ja SDP:n edustajien 29 083,37 euroa.
Lue myös: Halla-ahon vaalibudjetti oli vaivaiset 300 euroa – muiden puoluejohtajien kampanjat maksoivat kymmeniätuhansia euroja
Uudet edustajat käyttivät vaaleihin yhteensä 9,6 miljoonaa euroa. Viime vaaleissa summa oli 9,8 miljoonaa euroa.
Näkyvyys voi olla rahaa tärkeämpää
– Jo edellisissä kolmissa eduskuntavaaleissa perussuomalaiset on ollut kustannustehokkain puolue, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.
Tärkein tuki ehdokkaalle on Raunion mukaan usein sellaista, että sitä ei voi laittaa rahalliseen muotoon.
Esimerkiksi perussuomalaisten joukossa tämä tarkoittaa näkyvyyttä verkon keskustelupalstoilla.
Näkyvyyden tärkeydestä kertoo puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon 307,52 euron budjetti.
– Kampanjointi on siirtynyt verkkoon ja erilaisille sähköpostilistoille. Se voi olla jopa ehdokkaita tasa-arvoistava elementti.
Raunion mukaan perussuomalaiset on hyötynyt siitä, että puolueen taustalta puuttuvat isot etujärjestöt.
– Tullaan tavallaan olemassa olevan eliitin ja valtaverkoston ulkopuolelta.
Lue myös: Hjallis Harkimo vastaanotti Liike Nytiltä kampanjarahoitusta lähes 33 000 euroa enemmän kuin laki sallii – VTV: "Meillä ei ole mitään sanktioita tällaisessa"
Rahoittajissa eroja
Eri rahoittajien vaikutus näkyikin selvästi kolmen suurimman puolueen edustajien budjeteissa.
Valittujen perussuomalaisten rahoituksesta 58 prosenttia tuli ehdokkaiden omasta pussista ja 15 prosenttia yksityishenkilöiltä. Kokoomuksen edustajat keräsivät rahaa yrityksiltä (34 prosenttia), mutta myös oman rahan määrä oli suuri (30 prosenttia).
Demarien budjeteissa korostui muilta tahoilta, kuten järjestöiltä ja säätiöiltä, saatu tuki (33 prosenttia).