Hjallis Harkimo vastaanotti Liike Nytiltä kampanjarahoitusta lähes 33 000 euroa enemmän kuin laki sallii – VTV: "Meillä ei ole mitään sanktioita tällaisessa"

1:08img
Hjallis Harkimo valittiin Liike nytin ainoaksi kansanedustajaksi eduskuntavaaleissa
Julkaistu 18.06.2019 13:24
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Vaalirahoitusilmoituksen mukaan Hjallis Harkimo vastaanotti Liike Nytiltä 32 780,99 euroa enemmän kuin laki sallii.

Eilen jätetyn vaalirahoitusilmoituksen mukaan kansanedustaja Hjallis Harkimo (liik.) käytti yhteensä 40 180,99 euroa vaalikampanjaansa. Summasta 1400 euroa on saatu yhdeltä tai useammalta yksityishenkilöltä ja 38 780,99 euroa muilta tahoilta.

Ilmoituksesta käy myös ilmi, että tässä tapauksessa muita tahoja on vain yksi: Liike Nyt ry.

Näin ollen Liike Nyt on lahjoittanut Hjallis Harkimolle 32 780,99 euroa enemmän kuin laki sallii.

Harkimo1

Näin Hjallis Harkimon vaalirahoitusilmoituksessa kulut on eritelty. 

Koska Liike Nyt ei ole puolue tai puolueyhdistys, vaalirahoituslain mukaan se saisi lahjoittaa ehdokkaalle korkeintaan 6 000 euroa eduskuntavaaleissa. Kuntavaaleissa lahjoituskatto on 3 000 euroa ja europarlamenttivaaleissa 10 000 euroa.

Harkimo2

Ilmoituksen mukaan 38 780,99 on saatu Liike Nyt ry:ltä.

Luokitellaan erilliseksi oikeushenkilöksi

Asian vahvistaa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) johtava tilintarkastaja Pontus Londen.

– Liike nyt luokitellaan erilliseksi oikeushenkilöksi. Sitä vasten vaalirahoituslakia luetaan niin, että vaalitukia saa ottaa vastaan enintään 6000 euroa. Tuki voi olla isompi, jos se tulee puoluelaissa tarkoitetulta puolueelta tai puolueyhdistykseltä, mutta Liike Nyt ei kuulu kumpaankaan kategoriaan, Londen kertoo.

Vaikka vaalirahoitus on ollut lainvastainen, viranomaisilla ei ole keinoja puuttua siihen. Lakiin ei olla kirjattu, mitä seuraamuksia lainvastaisesta vaalirahoituksesta voi seurata.

– Se on ilmoitusvelvollisen oma asia. Hän vastaa itse ilmoituksensa sisällöstä. VTV:llä ei ole mitään sanktioita tässä, vaan ilmoitusvelvollinen jää lähinnä poliittiseen vastuuseen, Londen selventää. 

Sakkokäytäntö vain, jos ilmoitus jää tekemättä

Ainoastaan siinä tapauksessa, että vaalirahoitusilmoitus jää tekemättä, VTV:llä on sakkokäytäntö.

Mitä hyötyä vaalirahoituslainsäädännöstä edes on, ellei sen noudattamatta jättämiseen voida puuttua?

– Sitä pitää varmaan kysyä lain säätäjältä, että onko sitä tarpeen muuttaa. Tällä hetkellä laki on mikä on, Londen tuumaa.

Vaalirahoituslain mukaan kaikkien eduskuntavaaleissa valittujen ja varaedustajiksi nimitettyjen tulee tehdä vaalirahoitusilmoitus. Ilmoitusten viimeinen jättämisajankohta oli eilen 17. kesäkuuta.

Vaalirahoitusilmoituksessa on eriteltävä vaalikampanjaan kerättyjen tukien lähteet. Yli 1500 euroa lahjoittaneiden yksityishenkilöiden nimet on myös julkistettava.

MTV Uutiset ei ole tavoittanut Hjallis Harkimoa kommentoimaan asiaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tuoreimmat aiheesta

Hjallis Harkimo