Kokoomus lähti hallitustunnusteluihin takki auki ja lopulta siima katkesi – "En tiedä minkälaisen hillopurkin Antti Rinne on keskustalle luvannut"

7:36img
Julkaistu 09.05.2019 09:14
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) ilmoitti eilen hallituspohjasta ja hallitusneuvottelut avattiin Säätytalolla. Kokoonpanoon kuuluvat SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

– Tämä oli se toinen selkeä vaihtoehto pohjaksi. Toisessa olisi ollut sitten kokoomus mukana, mutta kenties ilman vasemmistoliittoa, yliopistonlehtori Jenni Karimäki totesi aamun Huomenta Suomessa.

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki kertoi yllättyneensä keskustan lähtemisestä neuvotteluihin, vaikka tiedossa olikin, että kokoomuksen ja SDP:n talouslinjat sopivat vaikeasti yhteen.

– Mietin, että kehtaako keskusta heti lähteä? Kyllähän keskusta kehtaa, Kärki nauroi.

– Keskusta on aina ollut sellainen, että jos valtaa on tarjolla, niin kyllä se valta otetaan. En tiedä minkälaisen hillopurkin Antti Rinne on keskustan neuvottelijoille luvannut, Kärki jatkoi arviotaan.

Karimäki muistutti, että esimerkiksi vuonna 2011 keskusta ilmoitti suoraan jättäytyvänsä oppositioon vaalitappion jälkeen. Tosin silloinkin puolue pyydettiin mukaan pattitilanteeseen ajautuneisiin neuvotteluihin, mutta hallitustie kariutui lopulta vihreiden päätökseen.

"Kokoomus oli takki auki"

Kärjen arvion mukaan kokoomus lähti hallitustunnusteluihin melko varmana siitä, että SDP tarvitsee heidät mukaan hallitukseen. Vasta viime päivinä alkoi valjeta, että myös vaihtoehto keskustasta hallituksessa on oikeasti mahdollinen.

– Kokoomuslaiset olivat ehkä liian takki auki siellä tunnusteluissa. He kiristivät talouspoliittista siimaa niin kireälle, että se Antti Rinteellä lopulta katkesi.

Vaikka poliittisen historian valossa onkin poikkeuksellista, että toiseksi ja kolmanneksi suurimmat puolueet ovat matkalla oppositioon, ei tutkija Jenni Karimäki näe tätä ongelmallisena demokratiassa.

– Keskusta kuitenkin sai 31 kansanedustajaa ja heitä ihmiset äänestivät. Kyllä heillä on oikeus sinne hallitukseen pyrkiä, hän sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Hallitus