Kommentti: Sdp lähtee hankalalla asenteella tunnusteluihin – kokoomuksen patteristossa on visaisia kysymyksiä kaikille

Kokoomus julkisti tänään 24 kysymystä, joilla se tunnustelee muiden puolueiden hallitushaluja. Listaa kehutaan pääosin monipuoliseksi. Kysymyspatteristossa on joitakin visaisia osia Perussuomalaisille sekä useita kohtia, jotka voivat viedä puolestaan Sdp:n oppositioon, arvioi MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Jos asenteesta voi jotain päätellä, Sdp ei ole innolla lähdössä kokoomusjohtoiseen hallitukseen.

Puolueen puheenjohtaja Sanna Marin arvosteli tänään tiedotusvälineille sitä, ettei kokoomuksen hitaasti kiiruhtava neuvotteluaikataulu ole kunnianhimoinen. Marin arveli toimitusministeristönsä istuvan vielä kesäkuussa. Kokoomusta ja Petteri Orpoa ei koitettu ainakaan kehumalla pehmittää Sdp:n talouslinjalle.

Sekä vihreät että Sdp moittivat lisäksi ilmasto- ja hiilinielukirjauksia kysymyspatteristossa.

Sinipunavihreä hallituskokoonpano ei vaikuta ainakaan asenteiden perusteella todennäköiseltä, mutta mukana on tässä vaiheessa kauhallinen neuvottelutaktiikkaa.

Hankalalla asenteella pyritään lypsämään myönnytyksiä, jos kokoomus ja Perussuomalaiset eivät löydä kunnolla yhteistä säveltä.

Kokoomuksen kysymyslistassa on useita talouskysymyksiä, jotka tosin suosivat ennemmin Perussuomalaisia kuin Sdp:tä.

Sdp on kavahtanut kokoomuksen kuuden miljardin euron sopeuttamisesitystä ja verotuksen sekä työllisyystoimien suhteen kokoomus ja Sdp ovat eri linjoilla.

Perussuomalaiset sen sijaan ovat suuriinkin säästöihin valmiita, mutta kohteista on erimielisyyttä. Lisäksi esimerkiksi kokoomuksen tavoittelema ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus sopii todennäköisesti Perussuomalaisille.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toisti tänään, että hyvän vaalituloksen myötä Perussuomalaiset tavoittelee hallitusvastuuta, muttei millä tahansa hinnalla.

EU on vaikea pala PS:lle

Kysymykset, jotka koskevat työperäistä maahanmuuttoa, ilmastotoimia ja EU-politiikkaa, ovat vaikeita sovittaa yhteen kokoomuksen ja Perussuomalaisten kesken.

Kokoomus tivaa esimerkiksi sitä, että "oletteko sitoutuneet aloitteelliseen ja rakentavan EU-politiikan tekemiseen mahdollisessa hallitusvastuussa?"

Suomen EU-myönteisemmäksi puolueeksi itseään markkinoiva kokoomus löytää itsensä äkkiä puun ja kuoren välistä, jos hallituskumppani Perussuomalaisten kanssa syntyisi riita esimerkiksi jostain EU:n tukipaketista. EU:ssa käsitellään pian esimerkiksi uutta sosiaalirahastoa, joka liittyy ilmastotoimiin.

Sdp:n kanssa kokoomus pääsisi näistä kysymyksistä helpommin yhteisymmärrykseen.

Sdp:n saaminen hallitukseen voi kuitenkin osoittautua kokoomukselle sen verran kalliiksi talouskysymyksissä, että Perussuomalaiset nousee kokoomuksen ykkösvaihtoehdoksi varsinaisiin neuvotteluihin.

Sitten ratkaisevaa on se, suostuuko Rkp samaan hallitukseen Perussuomalaisten kanssa. Ilman Rkp:tä ei enemmistöhallitusta synny, ellei keskusta muuta mieltään oppositiotaipaleesta.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tyytyi tänään kiittämään kokoomuksen kysymyspatteristoa monipuoliseksi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaikutti olevan tänään kysymyslistaan sen verran tyytyväinen, että puolue on hallitusvastuuseen valmis.

Kuka valmis kompromisseihin?

Kysymylistasta on vaikea arvioida sitä, haluaako kokoomus mieluummin Perussuomalaiset vai Sdp:n pääkumppaniksi hallitukseen. Kokoomukselle on tärkeää pitää molemmat vaihtoehdot mahdollisina, jotta se ei ole pakotettu nielemään jomman kumman vaatimuslistaa kokonaan.

Hallitustunnustelijaksi valittu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painotti moneen kertaan tiedotusvälineille, että avoimin mielin mennään ja kaikkien puolueiden kesken on toistaiseksi puhuttu suurin piirtein yhtä paljon.

Mielenkiintoiseen tilanteeseen saadaan lisäselvyyttä ensi tiistaina, kun puolueiden vastaukset kysymyksiin julkaistaan.

Kenen vastauksissa on nähtävissä valmiutta vaikeisiin kompromisseihin ja onko jokin puolue pelaamassa itseään ulos ehdottomilla kynnyskysymyksillä?

Keskusta ei pyrkinyt draamaan

Päivän tiedotustilaisuudessa herätti kummastusta se, että keskustan ja Liike Nyt-puolueen edustajat olivat poistuneet eduskunnan Arkadia-salista.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vahvisti MTV Uutisille, ettei kyseessä ollut mitään dramaattista. Keskusta oli siinä käsityksessä, että kyseessä on vain hallitustunnustelijan eli Petteri Orpon tiedotustilaisuus ja he lähtivät pois, kun puolueiden välinen kokous päättyi.

Muut puolueet jäivät paikalle tiedotustilaisuuteen.

Keskusta on painottanut suuntaavansa heikon vaalituloksen myötä oppositioon, mutta puolue vastaa silti kokoomuksen kysymyspatteristoon, kuten muutkin.

Lue myös:

    Uusimmat