Kokoomusjohdossa monella on herrakerhon jäsenyys – puoluejohtajat suhtautuvat klubeihin kriittisesti

Herrakerhot suomalainen klubi
Klubin logo lautasessa Helsingin Suomalaisella Klubilla. Klubin jäseninä on useita kokoomuksen nokkamiehiä.Lehtikuva
Julkaistu 05.03.2018 03:00

MTV UUTISET - STT

Herrainkerho on perinteisesti paikka, jossa seurustellaan ja verkostoidutaan luottamuksellisessa ilmapiirissä samantyyppiset arvot jakavien kesken.

Klubien suljettujen seinien suojissa voi tavata rauhassa "veljiä" ulkopuolisten häiritsemättä tai viettää vapaa-aikaa harrastusten parissa. Yhdistyksissä on erilaisia aktiviteetteja, kuten esimerkiksi biljardin tai muiden pelien peluuta, kulttuuria, esitelmätilaisuuksia ja liikuntaa.

Klubit ovat usein historialtaan vanhoja ja perustelevat sukupuolirajaustaan perinteillä. Yleensä niissä on satoja, korkeintaan muutamia tuhansia jäseniä.

STT kysyi kaikilta eduskuntapuolueilta, kuuluuko joku puolueen johdosta niin sanottuihin herrakerhoihin eli vain miehille avoimiin yhteisöihin.

Herrainklubit pitäytyvät vanhoissa perinteissä

  • Monet herraklubit ovat aloittaneet toimintansa jo reilusti ennen Suomen itsenäistymistä.
  •  Vanhin vain miehille tarkoitettu klubi on Handelsgillet i Helsingfors, joka toiminut vuodesta 1857. Se kertoo jäsenmääräkseen yli tuhat.
  • Helsingin Suomalaisen Klubin syntymävuosi on 1876.
  • Mikkelin Klubi on perustettu 1898.
  • Helsingin Pörssiklubi perustettiin vuonna 1910.
  • Usein yhdistys on alkujaan syntynyt tiettyjen ammattikuntien ympärille sivistämään ja kouluttamaan jäseniään sekä lisäämään yhteiskunnallista valveutuneisuutta, aatteellisuutta ja kulttuuritietämystä.
  • Myös harrastustoiminta ja verkostoituminen ovat leimanneet ja leimaavat yhä herrakerhoja.

Kokoomuksen nokkamiehet jäseninä Helsingin Suomalaisella Klubilla

Helsingin Suomalaisen Klubin omistamassa kiinteistössä on vuokralla kokoomus. Puoluejohdosta osa kuuluu Klubiin, vaikka henkistä pesäeroa naiset rajaavaan arvomaailmaan tehdäänkin. Puoluesihteeri Janne Pesonen on jäsen, samoin kuin puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.

– Mielestäni tällaiset sukupuolirajoitteet yhdistysten jäsenyyksissä eivät ole enää missään määrin tätä päivää, kirjoittaa Pesonen sähköpostivastauksessaan STT:lle.

Hän jatkaa puhuneensa "Petterin" kanssa, että ehdotusta naisten jäsenyyden hyväksymiselle olisi helppo tukea. Itse hän ei kuitenkaan sellaista ole tehnyt.

Sen sijaan moista pohdintaa on esittänyt Klubin jäsen, kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänen.

– Koska en ole ollut oikein millään tavoin muutoin aktiivinen Klubin toiminnassa, Mykkäsen avauksen tukeminen on tuntunut itselleni sopivimmalta tavalta olla edistämässä oikeaksi kokemaani asiaa, Pesonen toteaa.

Hän kertoo miettivänsä omaa jäsenyyttään tarkemmin, "jos käy kuitenkin niin, että Klubi ei päivitä jäsenyyskriteereitään".

– Jos asiaan haluaa vaikuttaa, jäsenenä se onnistuu paremmin kuin jäsenyydestä luopumalla, Pesonen lisää.

Orpo tukee Mykkäsen "naisesitystä"

Puheenjohtaja Orpo kertoo, että hän ei alun perin edes ollut ajatellut, että Klubin jäseneksi hyväksytään vain miehiä. Hän nimittäin on osallistunut tilaisuuksiin, joissa paikalla on ollut myös naisia. Orpo on muutoksen kannalla ja tukee Mykkäsen ajatuksia.

– Nämä herrakerhot ovat vähän menneen maailman juttuja. Minusta on ihan järkevää, että säännöt uudistettaisiin.

– Toivon että tällainen keskustelu käydään.

Orpo ei vielä ole ajatellut, miten toimii, jos jäsenyyskriteereitä ei muuteta.

– Sitten pitää harkita vakavasti.

Helsingin Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Matti Viljanen puolestaan ei pidä Mykkäsen sähköpostiyhteydenottoa varsinaisena sääntöjen muutosesityksenä.

– Puolue ei tietenkään meitä määrää. Me olemme täysin puolueista riippumattomia ja haluamme toimia itsenäisesti omien sääntöjemme mukaisesti.

Herra- ja rouvakerhoista sanottua

  • "Pohjoismaiseen yhteiskuntaan kuuluu sekamalli." - Matti Torvinen, sinisten puoluesihteeri
  • "Vallan piirit ovat perinteisesti olleet miesten piirejä, joista naiset on suljettu ulos. Erilaisiin herrakerhoihin liittyy siksi menneen maailman kaiku. Aika, jolloin hyvin toimeentulevan väestönosan miehet kokoontuivat keskenään kerhoihin ja naisen paikaksi rajattiin koti. On vaikea nähdä perusteita, miksi tällaisia rakenteita pitäisi ylläpitää nykyajassa, eli miksi tällaisten yhteisöjen pitäisi olla enää vuonna 2018 rajattuja vain miehille." - Lasse Miettinen, vihreiden puoluesihteeri
  • "Itse arvioisin mainittujen yhdistysten yhteiskunnallisen merkittävyyden nykyisin melko pieneksi. Merkitys lieneekin suurin yhdistysten jäsenille itselleen." - Janne Pesonen, kokoomuksen puoluesihteeri
  • "Ei tule mieleen kuin opiskeluajalta joku kerho, missä oli vain miesjäseniä, mutta siihen ilmoitin: kiitos, ihan tällä perusteella en ole kiinnostunut. Sen jälkeen ei ole keskusteltu." - Antton Rönnholm, SDP:n puoluesihteeri
  • "En kuulu sellaisiin yhdistyksiin." - Jussi Halla-aho, perussuomalaisten puheenjohtaja
  • "Toivoisin, että yhdistysten jäsenet itse voisivat katsoa tulevaisuuteen ja määritellä omia jäsenyysehtojansa sillä tavalla, että ne olisivat mahdollisimman monella tapaa auki sukupuolesta riippumatta." - Touko Aalto, vihreiden puheenjohtaja
  • "Mutta jos ajatellaan esimerkiksi naisten vähäistä määrää pörssijohtajien keskuudessa, niin eivätpä tällaiset klubit sitä ainakaan edistä. Kyllä kuva sukupuolesta on aika ahdas, jos se katsotaan rajaavaksi tekijäksi osallistua järjestön toimintaan." - Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.)
  • "Kuten taannoin Facebook-päivityksessäni totesin, erosin Pörssiklubista sen vuoksi, että naisia ei vieläkään ole hyväksytty jäseniksi vaikka asiasta on klubin sisällä keskusteltu vuosien ajan." - Pertti Korhonen, DNA:n hallituksen puheenjohtaja
  • "Kyllä esimerkiksi kaupunginhallinnosta keskeisistä virkamiehistä on kai kaikista puolueista Klubin jäseninä ja muitakin paikallishallinnon merkittäviä virkamiehiä on hyvin paljon. Että perinteisesti on ikään kuin kuulunut asiaan, että tietyssä statuksessa kun ollaan, silloin kuulutaan Mikkelin Klubiin." - Mikkelin Klubin puheenjohtaja Mikko Pöyry
  • "Kun Minna Canthin seura perustettiin, oli olemassa vain miehille tarkoitettuja kirjailijaseuroja, kuten Eino Leinon Seura ja Aleksis Kiven Seura; myöhemmin nämä yhdistykset ovat laajentaneet jäsenpohjansa myös naisiin. Oletettavaa on, että tuossa 40-luvun sukupuolittuneessa ilmastossa vain naisille tarkoitettu salonki oli luonteva tapa toiminnalle." - Minna Canthin seuran puheenjohtaja Elise Tarkoma

Viljasen tulkinnan mukaan Mykkänen ainoastaan pohtii naisten asemaa yhdistyksessä.

– Tähän vastataan asianmukaisesti, mutta varsinaisesta sääntömuutosehdotuksesta ei ole kyse.

Mykkänen tarkentaa vielä STT:lle, että hän ei halua painostaa Suomalaista Klubia, mutta kokee arvomaailmalleen vieraana olla mukana toiminnassa, joka jättää naiset ulkopuolelle.

– Ei ole mielekästä pysyä jäsenenä klubissa, joka rajaa sukupuolen perusteella mahdollisuuden hakea jäsenyyttä.

Jos Klubi ei muuta jäsenyyskriteereitään, jätättekö yhdistyksen?

– Kyllä näin on.

Oikeusministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ei kuulu herraklubeihin. Puheenjohtajistosta Janne Sankelo kuuluu Vaasan Suomalaiseen Klubiin.

Muiden puolueiden johtajat välttävät herrakerhoja

Keskustan puoluesihteeri viestittää, että keskustajohdosta kukaan ei kuulu "tämäntapaisiin" yhdistyksiin.

– En lähde asettamaan kyseenalaiseksi kysymyksessä mainittujen järjestöjen tarpeellisuutta. Yhdistykset ovat syntyneet ihmisten joistakin tarpeista ja niiden varassa ne myös elävät, Jouni Ovaska vastaa STT:lle ja jatkaa, että jokaisen yhdistyksen kannattaa kuitenkin aika ajoin pohtia, edistääkö sukupuoleen rajattu jäsenyys sen tarkoitusta.

Sinisten johto tai ministerit eivät kuulu tällaisiin seuroihin, kertoo puoluesihteeri Matti Torvinen. Hän toteaa, että puolue ei pidä hyvänä eikä perusteltuna, että on yhdistyksiä, joissa on vain toista sukupuolta.

– Paras lopputulos syntyy, että on molempia sukupuolia edustettuina.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto suhtautuu kielteisesti herrakerhoihin.

– En kuulu mihinkään, enkä pysty ymmärtämään, että sukupuolen perusteella erotellaan ihmisiä. Se tuntuu niin tunkkaiselta, vanhalta ja konservatiiviselta maailmalta.

Hän pitää sukupuolen perusteella jäsenyyttä rajaavien yhdistysten ongelmana muun muassa, että niissä tasa-arvonäkökulmat eivät tule huomioiduksi ja ne toisintavat hyvä veli -yhteiskuntaa.

Jäsenyys ei mielekästä

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholmkaan ei innostu herraklubeista. Hänen mukaansa demarien johdosta ei kukaan näihin kuulu.

– En ymmärrä yhteiskunnan voimakasta rakentamista sukupuoliajattelulla. Kai siihen historiallisia syitä on, mutta en ole sitä itse koskaan kokenut mielekkääksi.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen kertoo, että hän ei kuulu herrayhdistyksiin, eikä niihin kuulu kukaan toinenkaan puoluejohdosta.

Samaa viestitetään perussuomalaisista.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä ilmoittaa, että ei kuulu herrakerhoihin. Saman kertoo puolueen toinen varapuheenjohtaja Tomi Kuosmanen. RKP:n varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz kertoo, että on Helsingissä toimivan Svenska Klubben -yhdistyksen jäsen, mutta ei toimi siinä aktiivisesti. 

1:33img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa