Moni kokoomuspiirin hallitusta johtava toivoo jo Petteri Orpon esitystä puolueen presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden vaaleihin.
Odotuksia on ladattu varsinkin alkavan viikon kokouksiin, erityisesti huomenna kokoontuvaan puoluehallituksen kokoukseen. STT:n haastattelemat piirihallitusten puheenjohtajat odottavat aiheen nousevan kokouksessa esiin.
STT kysyi tännään puolueen piirihallituksia johtavilta piiriensä kantoja puolueen presidenttiehdokasasetteluun.
Tänään julkiset mielipiteet olivat vielä varovaisia, vaikka lähes kaikissa piirihallituksissa presidenttiehdokasasettelusta on viime aikoina puhuttu joko kokouksessa tai epävirallisesti.
STT:n tavoittamista piireistä Kaakkois-Suomi ja Häme kannattavat julkisesti ehdokkaaksi nykyistä puolustusministeriä ja puolueen varapuheenjohtajaa Antti Häkkästä.
Lue myös: Pöllöraati: Häkkänen astui pahasti Orpon varpaille – "Avoin sodanjulistus"
Lapin kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Riitta Savukoski kertoo STT:lle puolestaan itse kannattavansa Häkkästä, mutta piirihallituksella ei ole ehdokkaaseen virallista kantaa.
Kauppalehti ja Helsingin Sanomat kertoivat puolestaan viikonloppuna, että heidän tietojensa mukaan kokoomuksen Uudenmaan piiri olisi asettunut Häkkäsen taakse.
STT ei tavoittanut kokoomuksen eikä Uudenmaan tai Helsingin piirin puheenjohtajaa tänään.
Häkkästä kannatetaan julkisesti
Häkkänen on mahdollisista ehdokkaista ainoa, jonka taakse on julkisesti asettunut piirejä. Moni piirijohtaja kertoo STT:lle tilanteen olevan auki.
Varsinais-Suomen ja Savo-Karjalan piirien puheenjohtajat kertovat piirihallitusten luottavan puolueen johdon valmistelutyöhön.
– Puoluejohdolla ja ennen kaikkea puheenjohtaja Orpolla on paras kokonaiskuva kokonaisuudesta, sanoo Varsinais-Suomen kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Valkonen.
Pirkanmaan piiri on puolestaan puheenjohtaja Aleksi Jäntin mukaan päättänyt asettua Orpon esityksen taakse, vaikka esitys ei ole vielä tiedossa.
Lue myös: Stubb vai Häkkänen? – Kokoomus on presidenttiehdokkaan suhteen "varsin jakaantunut", sanoo tutkija
– Emme sen tyyppistä linjausta tehneet, että ottaisimme niminä johonkin kantaa, sanoi Jäntti.
Toisaalta yksikään ihminen ei ole julkisesti ilmoittanut tavoittelevansa pääministeripuolue kokoomuksen ehdokkuutta.
Potentiaalisimpina ehdokkaina pidetään Häkkäsen ohella kokoomuksen entistä puheenjohtajaa ja pääministeriä Alexander Stubbia. Häkkänen ilmoitti aiemmin elokuussa harkitsevansa vakavasti presidenttiehdokkuutta. Stubb on kertonut, että lupaa harkita vakavasti, jos puolue pyytää häntä ehdokkaaksi. Ilta-Sanomat kertoi puolestaan viime viikolla tietoihinsa nojaten, että puheenjohtaja Orpo olisi lähestynyt Stubbia.
Valtonen ja Penttiläkin esillä
Haastatteluissa piirijohtajat nostavat muina mahdollisina niminä esiin myös julkisuudessa mainitut ulkoministeri Elina Valtosen sekä Nordic West Officen toimitusjohtajan, kansainvälisen politiikan kommentaattorin Risto E.J. Penttilän. Valtaosa piirihallitusten puheenjohtajista kuitenkin kertoo odottavansa, mikä on puoluejohdon esitys.
– Ehdokkuutta on ilmoittanut pohtivansa useampi erinomainen ja pätevä henkilö, kommentoi Pohjois-Pohjanmaan piirihallitusta johtava Tomi Kaismo tekstiviestitse.
Jyri Saastamoinen Kainuun kokoomuksesta kuitenkin toteaa, että Kainuussa arvioidaan ehdokkaan olevan joko Stubb tai Häkkänen.
Jäsenäänestys jakaa piirijohtajia: "Se juna meni jo"
Kokoomus voi sääntöjensä mukaan järjestää neuvoa-antavan jäsenäänestyksen, kun puolue päättää presidenttiehdokkaasta. Viimeinen sana ehdokaspäätökselle on kuitenkin puoluekokouksella.
Jäsenäänestys jakaa tällä hetkellä STT:n haastattelemia kokoomuksen piirijohtajia. Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Kauppalehden mukaan myös Uudellamaalla ollaan jäsenäänestykselle suopeimpia. Kansanedustaja Valkonen arvioi STT:lle, että äänestys toisi puolueelle näkyvyyttä, jos se päätettäisiin järjestää.
Suurella osalla piireistä kanta äänestykseenkin on avoin. Savo-Karjalassa ja Pohjanmaalla arvioidaan, että jäsenäänestyksen kanssa ollaan jo myöhässä, koska vaaleihin on enää puoli vuotta aikaa.
– Se juna meni jo. Pohjanmaalla ymmärrämme hyvin, että pääministeripuolue, hallituksen muodostajan rooli ja hallituksen kesän turbulenssit ovat syöneet siltä ajan, sanoo Pohjanmaan piirihallituksen puheenjohtaja Jesse Luhtala.
Kokoomuksen puoluehallituksen odotetaan käsittelevän ehdokasasettelua maanantain kokouksen lisäksi myös tulevana viikonloppuna järjestettävillä puoluepäivillä. Päivillä kokoontuvat puoluehallituksen lisäksi myös kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto.
– En minä nostaisi tästä vielä mitään myrskyä enkä sisäistä asiaa. Hyvä ehdokas löytyy varmasti joka tapauksessa, sanoo Keski-Suomen piirihallitusta johtava Lotta Ahola.