MTV Uutiset kertoi kesäkuussa joensuulaisen Timo Ruotsalaisen urakasta päällystää kolmemetrinen Suomen Leijona -patsas kaikilla itsenäisyyden aikana käytössä olleilla kolikkomalleilla. Jutun julkaisemisen jälkeen Ruotsalainen oli hukkua suomalaisten kolikkolahjoituksiin.
– Niitä tuli satoja kiloja. Ajattelin ensin, että joudunko minä tekemään toisen kerroksen tälle urosleijonalle, Timo Ruotsalainen päivittelee.
Suomi 100 vuotta -teema ja vanhat rahat innostivat kansalaisia siinä määrin, että Ruotsalaisella oli kesällä jatkuvasti asiaa Postiin ja Matkahuoltoon. Lahjoituksia tuli yksityishenkilöiltä, yrityksiltä, numismaatikoilta ja alan erikoisliikkeiltäkin.
– Joku lahjoitti kymmeniä kiloja, joku yhden kolikon.
Naarasleijona uroksen rinnalle
Kolikkovyöryn keskellä Timo päätti tehdä toisen patsaan. Nyt uroksen rinnalla keimailee myös kolikoilla päällystetty naarasleijona tiaransa kanssa.
– Yhteensä yli 700 000 kolikkoa, jokaikinen erikseen liimattuna ja värien yksityiskohdat tarkkaan mietittynä. Joka päivä piti liimata tuhansia kolikoita, Ruotsalainen summaa urakkaa.
Esimerkiksi urosleijonassa on 1600 kerrosta puolentoista millin paksuisia kolikoita.
Patsaat saavat värinsä kolikkojen erilaisista materiaaleista. Itsenäisyyden aikana on ollut käytössä ainakin kupari-, alumiini-, pronssi-, hopea-, nikkeli-, rauta- ja kultakolikoita. Työhön käytettiin kaikkia 80 kolikkomallia, jotka 100 vuoden aikana ovat olleet käytössä markka- ja euroaikana.
Jalometallia toista tonnia
Ruotsalainen laskee käyttäneensä urakkaan yli tuhat työntuntia. Välillä purettiin.
– Kyllä minä talttasin sankollisia alas. Esimerkiksi uroksen sapelit talttasin alas kaikki, ei miellyttänyt ja välillä värisävy ei käynyt.
Jalustoineen kolme metriä korkea urospatsas painaa 850 kiloa. Sen kipsirakenne painaa 200 kiloa, joten jalometallia teoksessa on yli 600 kiloa. Yhteensä patsaissa on jalometallia yhteensä noin 1000 kiloa, siis toista tonnia.
– Tein patsaat kiitokseksi satavuotiaalle Suomelle.
Kultaiset kolikot silmiksi
Arvokkaimmat rahat liimataan uroksen silmiksi kunhan sopiva henkilö tehtävään löytyy. Siihen on varattu 100 markan kultakolikko vuodelta 1926 ja 100 euron kultakolikko vuodelta 2002.
– Kultamarkan keräilyarvo on nyt 1000 euroa ja kultaisen eurokolikon 250 euroa, numismatiikkaa ikänsä harrastanut Ruotsalainen arvioi.
Kolikoita on yhdessä patsaassa noin 10 000 euron nimellisarvosta.
– Kolikoita jäi niin paljon, että jos ajatellaan tätä kuningasperhettä niin perheeseen voi vielä syntyä lisääkin, Timo lupailee.
Patsaat ovat näytillä joensuulaisessa kauppakeskuksessa vuoden loppuun saakka ja sen jälkeen ne kiertävät näyttelyissä eri puolilla Suomen vuoden 2018 aikana. Sen jälkeen kolikkopatsaat tulevat myyntiin.