Kolmen kullan olympialegenda Pertti Karppinen

Pertti Karppinen on yksi kaikkien aikojen suomalainen olympialegenda. Kolme peräkkäistä olympiakultamitalia vuosina 1979, 1980 ja 1984 ovat jääneet lähtemättömänä suomalaisfanien mieleen. Karppinen seuraa edelleen aktiivisesti olympiakisoja.

Olet edustanut Suomea viisissä olympiakisoissa ja saavuttanut niissä kolme kultamitalia. Mikä kultamitaleista on jäänyt itsellesi parhaiten mieleen?

- Ne kaikki olivat omalla tavallaan erilaisia ja kaikkiin liittyi erilainen tarina. Ensimmäinen oli tietenkin ensimmäinen Montrealissa, Moskovassa kulta tuli kovan taistelun jälkeen kuten myös Los Angelesissa. Losissa Kolbe oli ennakkosuosikkina ja kävimme hänen kanssaan kovan kilpailun jonka lopulta voitin. Kaikkiin liittyy omat muistonsa.

Olit mukana viisissä olympialaisissa. Mikä on salaisuus, että pystyy suoriutumaan huipputasolla noin pitkään?

- Motivaatio on ollut aina kova ja sitten siihen liittyy mielekäs ja monipuolinen harjoittelu. Maailmalla usein vain soudetaan ja nostetaan punttia, mutta Suomessa myös hiihdetään ja tehdään paljon. On niitä soutajiakin jotka ovat soutaneet minua pidempääkin, mutta mielestäni hyvä harjoittelu on kaiken takana.

Miten näet Suomen soututilanteen tällä hetkellä?

- Nythän meillä on kevyt pariairokaksikossa hyvä tilanne, sillä olemme saaneet olympiaedustajat. Heillä on mahdollisuudet vaikka korkeimmalle pallille saakka. He saavuttivat MM-hopeaa viime vuonna, joten kaikki mahdollisuudet ovat. Kaiken on kuitenkin mentävä nappiin viimeistelyssä ja siihen liittyy paljon asioita painonpudotuksesta ja aikaeroon sopeutumisesta lähtien. Se on aina pienistä asioista kiinni.

Suomea soudussa edustavat Sanna Sten ja Minna Nieminen. Mitä vinkkejä kolminkertaisena kultamitalistina antaisit heille?

- Vaikka kyseessä ovat olympialaiset, niin sen ei saa antaa hämätä. Siellä on samat vastustajat ja samanlaiset vedet. Täytyy muistaa myös pitää mukana hieman leikkimieltä, sillä se ei saa olla liian vakavaa. Ei se elämä siihen lopu. Homma täytyy ottaa tietenkin vakavasti, mutta pitää olla myös leikkimieltä vähän mukana ja siitä tulee se tarvittava rentous. Muuten siitä tulee liian väkinäistä.

Kuinka aktiivisesti aiot muuten seurata kisoja?

- Otan töistä toisen viikon lomaa, jotta saan seurata kisoja vähän paremmin, sillä ne tulevat päivisin. Suomen naisethan soutavat jo ensimmäisellä viikolla, mutta toisella viikolla tulee sitten seurattua soudun lisäksi enemmän myös muita lajeja kuten yleisurheilua.

Mitä muita lajeja aiot seurata kuin soutua ja yleisurheilua?

- Lähinnä sellaiset joissa suomalaisilla on menestysmahdollisuuksia. Yleisurheilua, painia, ammuntaa, melontaa ja ylipäänsä sellaisia lajeja joissa suomalaiset kilpailevat. Ne tietenkin kiinnostavat.

Keiden uskot tuovat Suomelle mitaleita kisoista?

- En halua luoda kenenkään niskaan mitään paineita mitaleiden muodossa. Toivottavasti mitaleita tulee, sillä meillä on monia hyviä mitaliehdokkaita ja toivottavasti nähtäisiin myös joku yllätys, sillä niitä aina välillä tulee.

Salttu Forsström

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat