Kolumbiassa kymmenettuhannet mielenosoittajat vastustavat hallitusta – 35 ihmistä loukkaantui, suurin osa loukkaantuneista poliiseja

Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa kymmenettuhannet ihmiset suuntasivat eilen kaduille osoittaakseen mieltään presidentti Ivan Duquen oikeistolaista hallintoa vastaan.

Mielenosoituksia järjestettiin myös muissa kaupungeissa, kuten myös yleislakko.

Yhteenotoista ja pidätyksistä raportoitiin, kun ammattiliitot, opiskelijat, oppositiopuolueet ja alkuperäisväestö haastoivat Duquen talous-, sosiaali- ja turvallisuuspolitiikkaa.

– Taustalla on monien asioiden summa, ja toivomme, että niitä tarkastellaan uudestaan tämän päivän jälkeen, sanoi työntekijöitä edustavan ammattiliiton puheenjohtaja Robert Gomez.

Siirtolaiset ja huumekauppa koetaan ongelmaksi

Oikeistokonservatiivi Duquen hallinnon suosiota ovat laskeneet taloudellisen romahduksen kourissa kamppailevasta naapurimaa Venezuelasta saapuneet 1,4 miljoonaa siirtolaista, valtoimenaan riehuva huumekauppa ja ongelmallinen tilanne Farc-kapinallisten kanssa.

Mielenosoituksia tukevista järjestöistä kerrottiin, että yli miljoona ihmistä pitkin Kolumbiaa olisi osallistunut protesteihin. Sisäministeri Nancy Patricia Gutierrez puolestaan kertoi, että torstai-iltapäivään mennessä noin 207 000 ihmistä olisi osallistunut mielenosoituksiin.

"Olemme kyllästyneitä korruptioon"

Viranomaisten mukaan mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti, ja sotilaita lähetettiin suojaamaan "strategisia paikkoja". Sisäministeri kertoi, että yhteensä kahdeksan ihmistä on pidätetty eri kaupungeissa.

Bogotassa ja Calissa tapahtuneissa yhteenotoissa loukkaantui seitsemän mielenosoittajaa ja 28 poliisia. Tukitut tiet jumittivat liikennettä joillain alueilla.

Calin pormestari määräsi ulkonaliikkumiskiellon paikallista aikaa iltaseitsemästä lähtien. Bogotassa poliisi käytti tainnutuskranaatteja yrittäessään saada tuhannet opiskelijat kääntymään, kun nämä marssivat kohti kansainvälistä lentokenttää.

– Marssimme, koska olemme kyllästyneitä korruptioon, (rikollisten) rankaisemattomuuteen ja siihen, ettei hallitus auta köyhiä, sanoi 55-vuotias Olga Canon.

Opiskelijat vaativat lisää rahaa

Protesteihin osallistuneet järjestöt kritisoivat muun muassa Duquen yrityksiä joustavoittaa työmarkkinoita ja nostaa eläkeikää. Opiskelijat haluavat enemmän rahoitusta koulutukseen, ja alkuperäisväestöt vaativat enemmän suojelua syrjäisille alueille, missä 134 aktivistia on kuollut Duquen noustua presidentiksi elokuussa 2018.

Duque myönsi pitämässään televisiopuheessa, jotta osa kritiikistä oli oikeutettua. Hän kuitenkin lisäsi, että hänen hallintoaan vastustava kampanja perustui valheille, joilla halutaan kiihdyttää väkivaltaisuuksia.

– Tunnistamme rauhanomaisten mielenosoitusten arvon, mutta takaamme myös järjestyksen, Duque sanoi.

Etelä-Amerikassa mellakoitu lähiaikoina muuallakin

Kolumbian protestit ovat jatkoa pitkin Etelä-Amerikkaa nähdyille mielenosoituksille. Viimeisen kahden kuukauden aikana mielenosoituksia hallintoa vastaan on ollut niin Chilessä, Boliviassa kuin Ecuadorissa.

Lue myös:

    Uusimmat