Kolumbiassa jopa 13 000 sotilasta ja mellakkapoliisia on partioinut pääkaupunki Bogotan kaduilla. Turvallisuusviranomaiset määrättiin kaduille väkivaltaisiksi yltyneiden mielenosoitusten jälkeen.
Kaupungin järjestystä pidettiin yllä myös panssaroitujen ajoneuvojen ja helikopterien avulla.
– Nämä partiot ovat välttämättömiä ja turvaavat rauhaa, presidentti Ivan Duque puolusteli.
Hän ei kertonut, kuinka kauan sotilaiden oli määrä partioida kaduilla.
Bogotan pormestari määräsi perjantain ja lauantain väliseksi yöksi harvinaisen ulkonaliikkumiskiellon. Yön aikana pidätettiin yli 300 ihmistä. Suurin osa kaupungin asukkaista kuitenkin noudatti kieltoa, ja Bogotan kerrottiinkin muuttuneen hermostuneeksi aavekaupungiksi. Edellisen kerran Kolumbiassa oli määrätty ulkonaliikkumiskielto vuonna 1977.
Sadattuhannet ihmiset suuntasivat torstaina kaduille eri puolilla Kolumbiaa osoittaakseen mieltään presidentti Duquen oikeistohallintoa vastaan. Maassa järjestettiin myös yleislakko.
Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa kuoli kolme ihmistä ja lähes 300 loukkaantui, vaikka suurmielenosoitusten kerrottiinkin sujuneen pääosin rauhassa.
Levottomuudet jatkuivat myös perjantaina ja edelleen lauantaina. BBC:n tietojen mukaan poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoitusten hajottamiseksi.
Presidentti hakee ratkaisua kansallisella keskustelulla
Ammattiliitot, opiskelijat, oppositiopuolueet ja alkuperäisväestö ovat arvostelleet Duquen talous-, sosiaali- ja turvallisuuspolitiikkaa.
Monet kolumbialaiset protestoivat mahdollisia uudistuksia verotuksessa, minimipalkassa ja eläkkeissä. Mielenosoituksissa on vastustettu myös valtion yhtiöiden yksityistämistä ja syytetty julkista valtaa korruptiosta.
Hallitus on kuitenkin todennut, ettei se suunnittele uudistuksia eläkkeisiin tai palkkoihin ja jos suunnittelisikin, uudistuksista keskusteltaisiin työntekijöiden edustajien kanssa.
Oikeistokonservatiivi Duquen hallinnon suosiota ovat laskeneet myös naapurimaa Venezuelasta saapuneet 1,4 miljoonaa siirtolaista, valtoimenaan riehuva huumekauppa ja ongelmallinen tilanne Farc-kapinallisten kanssa.
Kritiikin kohteeksi joutunut Duque julisti käynnistävänsä kansallisen keskustelun, jonka avulla sosiaalista kuilua voitaisiin kuroa umpeen. Keskusteluiden on määrä alkaa sunnuntaina pormestareiden ja kuvernöörien johdolla. Presidentin mukaan ensi viikolla jatkettaisiin niin, että edustettuina olisivat "eri yhteiskunnan sektorit".