Komentaja julkaisi videon, jossa tankki ajaa sotilaiden päältä – kenraalimajuri lyttää harjoituksen täysin: "Yksi taistelija joutui sairaalaan"

Moni armeijan käynyt on saattanut kuulla tarinoita harjoituksesta, jossa panssarivaunu ajaa asepalvelusta suorittavien ylitse. Armeijassa leviää monenlaisia tarinoita, mutta tämä näyttää olevan täyttä totta.

Jääkäriprikaatin komentaja Sami-Antti Takamaa julkaisi Twitterissä videon Puukko21-taisteluharjoituksista Rovajärveltä.

Videolla panssarivaunu ajaa hiljaisella vauhdilla peräjälkeen asetettujen varushenkilöiden yli niin, että he asettuvat telaketjujen väliin jäävään tilaan. (Videon voi nähdä jutun alussa.)

Varushenkilöt painavat päätään rintaan, kun tankki rullaa kohti. Tankin mentyä harjoitukseen osallistujat vaikuttavat olevan mielissään.

Twitterissä testi on herättänyt paljon kummastelua. Jotkut pelkäävät Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunun teknistä vikaa ja toiset ihmettelevät harjoituksen tarpeellisuutta.

Muutaman kommentoijan mukaan kyseinen harjoitus on jäänyt mieleen hauskimpana koko armeija-ajalta.

Harjoituksesta on olemassa erilaisia sovellettuja versioita. Yhdessä versiossa varushenkilö makaa telan edessä ja kouluttaja antaa kierähtämismerkin ennen kuin tankki ajaa päältä. Edestä ei saa kierähtää ennen merkkiä.

Toisessa versiossa sotilaat pistetään ryömimään käynnissä olevan tankin alta, mutta tankki itsessään ei liiku.

Tärkeä harjoitus vai turhaa riskinottoa?

Videosta ensin kertonut Yle kysyi videon kuvanneelta Takamaalta, mikä on harjoituksen tavoite.

– Nykyajan taistelukentillä sillä tuskin on paljon merkitystä. Ehkä se on enemmänkin jonkinlainen miehuuskoe, kokemus ja muisto armeija-ajasta, Takamaa pohtii.

Monet Twitterin kommenttikentässä painottavat, että harjoituksen tarkoitus on lieventää niin sanottua tankkipelkoa. Panssarivaunuista lähtevä ääni ja tärinä ovat omiaan luomaan pelkoa.

Kenraalimajuri (evp) Jukka Sonninen kirjoittaa vastauksena Takamaan videoon, että ei suosittele harjoitusta kokemuksensa perusteella.

– Yli ajattamista en ole ymmärtänyt vuosiin. Rohkeustestinä aivan luokaton, koska siinä ollaan passiivisena, Sonninen kirjoittaa Twitterissä.

Sonninen jatkaa kertoen tapauksesta, jolla oli vakavat seuraukset. 

– Kielsin kerran, kun yksi taistelija joutui sairaalaan harkitsemattoman toteutuksen johdosta. Toivottavasti ei tule uusia. En suosittele, Sonninen kirjoittaa.

Katso yllä olevalta videolta, millaisesta rohkeustestistä on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat