EU-komissio haluaa suuremmat pakolaiskiintiöt – Suomelle kasvua jopa 30 prosenttia

Syyria Turkki pakolainen
Syyrian tilanteen takia Suomi on jo nostanut pakolaiskiintiötään. Kuva syyrialaiselta pakolaisleiriltä.
Julkaistu 13.05.2015 14:19

MTV UUTISET - STT

EU-komissio haluaa, että Suomi ja muut EU-maat ottavat vastaan enemmän pakolaisia EU:n ulkopuolelta.  

Komissio esittää, että 20000 pakolaista sijoitettaisiin tasapuolisesti jäsenmaihin. Suomen tulisi ottaa kyseisestä määrästä vastaan vajaat 300 pakolaista.  

Komissio lupaa tarjota suunnitelman toteuttamiseen yhteensä 50 miljoonaa euroa lisärahoitusta kahden vuoden aikana. Suomi on jo sitoutunut ottamaan tänä vuonna vastaan 1050 kiintiöpakolaista. Määrää on nostettu Syyrian sodan takia.  

Virkamieslähteiden mukaan Suomi pyrkii siihen, että komission esittämä uusi pakolaismäärä voitaisiin sisällyttää Suomen olemassa olevaan kiintiöön. Tällä hetkellä kaikki jäsenmaat eivät ota kiintiöpakolaisia lainkaan.  

Suomen hallitusneuvottelujen maahanmuuttolinjauksessa halutaan pitää kiintiöpakolaisten määrä ainakin viime vuosien tasolla.

Päätökset määräenemmistöllä   

Komissio haluaa sijoittaa myös turvapaikanhakijoita tasapuolisemmin jäsenmaiden kesken.

Maakohtaisia lukumääriä ei toistaiseksi esitetä, mutta kriteerinä käytettäisiin asukaslukua, bruttokansantuotetta, työttömyysastetta ja sitä, kuinka paljon maihin jo tulee turvapaikanhakijoita ja pakolaisia.

Suomeen kohdistuisi tässä painetta, koska muihin EU-maihin verrattuna Suomeen tulee verrattain vähän turvapaikanhakijoita.  

Komission esittämien kiintiöiden toteutuminen edellyttäisi EU-mailta määräenemmistöpäätöstä. Sitä voi olla vaikea saavuttaa, sillä ajatus on kohdannut jäsenmaissa kovaa vastustusta. Monet jäsenmaat ovat toistuvasti tyrmänneet pakolliset kiintiöt.  

Kiintiöt eivät koskisi Tanskaa, joka on jäsenyysehtojensa mukaan erityisasemassa. Myös Britannia ja Irlanti voivat jättäytyä kiintiöiden ulkopuolelle. Britannia on jo painokkaasti todennut, että se aikoo näin tehdä.  

Komissio pyrkii tasapuolisemman taakanjaon avulla lievittämään Välimerellä kärjistynyttä siirtolaiskriisiä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa