Myös Juha Sipilän (kesk.) johdolla Kepu petti aina, jos pääministeri Antti Rinteen (sd.) elämäkertakirjan paljastukseen voi luottaa. Tai sitten nykyinen pääministeri Antti Rinne puhuu omiaan. Luottamus on politiikassa olennaista ja nyt luottamus on koetuksella monella suunnalla. Joku – tai moni – puhuu palturia.
Kun Sipilän porvarihallitus (keskusta, perussuomalaiset, kokoomus) aloitti, niin hallituspuolueiden keskinäistä luottamusta korostettiin vähän väliä. Ideologinen liima oli lujaa. Fist bumpit sille!
Ei kuitenkaan mennyt kauan, kun kiistat sote-uudistuksesta veivät hallituksen hajoamisen partaalle. Pääministeri Sipilä melkein marssi presidentin puheille hallituksen eronpyyntöä viemään. Kriisi ratkesi silloin siten, että keskusta sai haluamansa 18 maakuntaa ja kokoomusta lepyteltiin sote-palvelujen laajalla valinnanvapaudella.
Sote-uudistuksen vaikeudet kuitenkin jatkuivat. Kokoomuksen puheenjohtajaksi vaihdettiin Petteri Orpo (kok.). Perussuomalaiset hajosivat kahtia ja hallitukseen jäivät lopulta siniset. Miehiset nyrkkitervehdykset Fist bumpit loppuivat, mutta hallitus ainakin yritti näyttää yhteistyökykyiseltä.
Nykyisestä pääministeri Antti Rinteestä tehty elämäkerta todistaa muuta. Rinteen tuella tehdyn kirjan mukaan silloinen pääministeri Juha Sipilä houkutteli heinäkuussa 2017 SDP:tä hallitukseen kokoomuksen tilalle. Suomi Areenan aikana pidetyn yöllisen palaverin paikkakin mainitaan: hotelli Vaakuna Porin keskustassa. Sipilän tavoitteeksi mainitaan sote-uudistuksen läpivienti hallituskokoonpanoa muuttamalla.
Rinteen mukaan Sipilä siis juoni hallituskumppaneidensa selän takana. Kepu pettää aina!
Sipilä kiistää ja Orpo yllättyi
Entinen pääministeri Juha Sipilä kiistää kirjan väitteen. Sipilän mukaan SDP:n kuten muittenkin oppositiopuolueiden halukkuutta hallitukseen oli kysytty vain kesäkuussa 2017, kun perussuomalaisten hajaannuksen jälkeistä tilannetta selvitettiin.
Toisaalta, mitä muuta Sipilä voisi sanoa. Pääministeri vehkeily hallituskumppaneidensa selän takana ei näyttäisi hyvältä. Luottamus kärsisi ja mainehaittaa tulisi.
Esimakua paheksunnasta saa nykyisin oppositiossa olevan kokoomuksen ensireaktioista. Puheenjohtaja Petteri Orpo kirjan paljastusta surullisena luettavana.
Paljastus antaa aineksia myös oppositiopolitiikalle. Orpo tulkitsi maakuntahallinnon olevan keskustalle niin tärkeä, että keskusta on sen vuoksi valmis myymään nykyisessä hallituksessa kaikki muut periaatteensa talous- ja työllisyyspolitiikkaa myöten.
Keskustan kannalta vehkeilyväite on kiusallinen. Ja erityisen kiusallista on se, että väitteen esittää nykyinen pääministeri ja hallituskumppanipuolueen puheenjohtaja.
Rinne – huono sammakkovahti?
Politiikan irvileuat ovat joskus kutsuneet pääministeri Rinnettä Sammakko-Antiksi, koska hänen suustaan on lähtenyt usein ristiriitaisia tai hätäisiä lausuntoja, joita hän on joutunut jälkeenpäin selittelemään.
Olisi tietysti perin kiusallista, jos kirjan väite Sipilän öisistä hallituskeskusteluista ei pitäisikään paikkaansa. Tässäkin asiassa Rinteen lausunnoissa on ristiriitoja. Syksyllä 2017 Ilta-Sanomat kertoi Sipilän esittämästä pyynnöstä, mutta silloin Rinne kiisti tiedon. Viime vuonna julkaistussa Tuomo Yli-Huttulan kirjassa Rinne puolestaan kertoi, että tunnusteluja oli useita.
Kirjan väite siis on joko totta tai ei ole.
Rinteen myötävaikutuksella tehdyn kirjan vehkeilypaljastus on kiusallinen myös Rinteelle itselleen ja hänen johtamalleen päähallituspuolue SDP:lle.
Politiikassa on käyty ja tullaan aina käymään kaikenlaisia keskusteluja ja tunnusteluja. Niistä vain ei yleensä hölistä julkisuuteen ennen kuin ehkä vasta myöhemmissä muistelmissa.
Rinteen pitäisi johtaa hallitusta, jossa on mukana myös viime vaalikaudella pääministeripuolueena (ehkä) vehkeillyt keskusta. Veikkaan, että jos keskustassa nyt puristellaan käsiä nyrkkiin, niin mielessä päällimmäisenä ei ole fist bump.
Luottamus on politiikassa tärkeä asia. On hiukan pelottavaa ajatella, ettei pääministerille uskaltaisi kertoa mitään todella luottamuksellista.