Alkuun arvoitus, johon vastaus tulee myöhemmin. Mikä on vähän karkeahko, ylipainoinen, ylimittainen ja ylisuuri?
Politiikan vuodenkierrossa ollaan vaiheessa, jossa hallituspuolueet jalkautuvat kesäkokouksissaan toreille kohtaamaan ihmisiä, silittämään lapsia ja pörröisiä koiria sekä lupaamaan kaikenlaista mukavaa. Sosiaalisen median kuvissa on vain hyvää meininkiä, aurinkoa ja tungosta poliitikkojen ympärillä.
Ja liikkeellä on muitakin huutokauppakeisareita kuin Sinisten Sampo Terhon nimeämä oppositiojohtaja Antti Rinne. Pelin henkeen kuuluu reipas retoriikka ja asemoituminen ensi kevään eduskuntavaaleihin.
Kaikki merkit viittaavat siihen, että tulossa on kovaotteinen vaalitaistelu.
Keskustassa on huolestuttu viime kuukausien mielipidemittauksista. Ne näyttävät hallituskumppani Kokoomuksen ja oppositiopuolue SDP:n karkaavan koko ajan kauemmas. Kokoomuksen joukoista on myös ylimielisesti lörpötelty puolueen vaalistrategiaa ensi kevään eduskuntavaaleissa. Päävastustajaksi on nimetty SDP.
Näin kiihkein kaksintaistelu ja vaaliväittely käytäisiin Petteri Orpon ja Antti Rinteen välillä ja Keskusta ajautuisi statistiksi.
Vanhanaikainen, ei luova taktiikka, mutta saattaa toimia.
Kaikkosen myrskyvaroitus
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen uhosi eilen ”myrskyvaroituksessaan”, että seuraavasta pääministeristä ja suurimmasta puolueesta päättävät vain suomalaiset. Asiaa eivät kuulemma päätä ”sinipunan puoluetoimistojen politrukit”. Keskusta ei Kaikkosen sanoin ole kanveesissa.
Niinpä. Asia on äänestäjien käsissä, eikä hyvältä näytä, vaikka keskustavetoinen hallitus pystyi eilen kertomaan työllisyysasteen nousseen jo 71,9 prosenttiin.
Ensimmäinen matsi aiotaan ottaa elokuun lopun budjettiriihessä hallituskumppani Kokoomuksen kanssa. Keskusta virittää kiistaa 300 miljoonan veronkevennyksistä, jotka valtiovarainministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaisi kohdistaa kaikille kompensoimaan kilpailukykysopimuksen työeläkemaksujen korotuksia. Keskusta taas haluaa tuloveronalennukset vain pienituloisille. Se toteutettaisiin huojentamalla kuntaveron perusvähennystä.
Sipilän tuprautus
Jos arvata saa, tämä pallottelu hallituskumppaneiden välillä on kuitenkin vain hyvin replikoitua kesäteatteria. Budjettiriihessä kiista ratkaistaan kompromissilla ja näin molemmat voivat esiintyä voittajina omien äänestäjien edessä. Orpokaan ei usko, että verolinjasta tulee kova vääntö.
1:56
Kaikkosen lisäksi myös puheenjohtaja Juha Sipilä tuprautti verbaalista häkäpönttöautoaan Vantaan kesäkokouksessa. Sipilän mukaan vihervasemmiston väitteet hallituksen leikkauksista ovat täysin virheellisiä ja epäoikeudenmukaisia.
– Teidän jälkiänne olen yhdessä muun hallituksen kanssa viimeiset vuodet korjannut, Sipilä latasi.
Oppositiossa hermostuttiin välittömästi Sipilän käyttämästä vihervasemmisto-termistä, koska polarisoituneissa keskustelutaistoissa siitä on tullut oikeistopopulistien käyttämä haukkumasana.
Tosin SDP:n, Vasemmistoliiton tai Vihreiden ei kannata jäädä makaamaan termisuohon, vaan huomata, että pääministerin mielestä näistä puolueista ei ole Suomen taloutta hoitamaan tai hallitusvastuuta kantamaan – ei ollut aiemmin, eikä myöskään lähivuosina.
Vihervasemmistolle kyytiä
Twitterin keskustelijat myös muistuttivat Sipilälle, että hallituspuolue Kokoomus ei faktisesti kuulu vihervasemmistoon, mutta Kokoomuksella on ollut pääministerin salkku vuosina 2011–2015 eli puolueella on ollut iso vastuu valitusta politiikasta. Sitä ennen vuosina 2003–2011 pääministerin nuijaa heilutti taas Keskusta.
Tai ehkä tämä oli harkittu vahinko.
Kauas on tultu vuodesta 2014. Silloin sovinnollinen ja asialinjaa ajanut Sipilä sanoi, että häntä saa potkaista polveen, jos hän alkaa muistuttaa tyypillistä poliitikkoa.
Mutta sisäpolitiikan Siperia opettaa ja vaalitaistelussa kaikki on sallittua.
Sipilän kesäkokouspuheessa seikkaili myös jo puoluekokouksesta tuttu, itse tehty Luottamuksen apila.
– Luottamuksen apila seisoo kuntoon laitetun Suomen maaperällä ja saa sieltä jatkuvan elinvoiman ja ravinnon…Apilan lehtiä kannattaa vahva luottamuksen varsi.
Mutta juuri luottamuksesta näyttää olevan pula. Voiko hallituskumppani Kokoomukseen luottaa sote-väännön loppumetreillä? Hallitukseen omaan sote-malliin ja sen siunauksellisuuteen Keskusta ei näytä luottavan, koska se työllisti virkamiehiä tekemään muistion SDP:n sote-mallista, keskustaministerien pyynnöstä.
Yleensä kilpailevan puolueen ehdotusten tyrmäämiseen ja oman argumentaation terävöittämiseen käytetään kai omia politrukkeja ja erityisavustajia, ei virkamiehiä. Voin toki olla väärässäkin.
Sote pysyy vaaliteemana
Niinpä tullaan alun arvoitukseen. Mikä on vähän karkeahko, ylipainoinen, ylimittainen ja ylisuuri?
Se on pääministerin uusin nikkarointi eli itsesorvattu sote-nuija. Sipilä laittoi sen matkaan ensin valiokuntiin, sitten eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkariselle, takaisin hallitukseen ja lopuksi presidentti Sauli Niinistön käteen.
1:41
Sipilän sote-nuija oli kieltämättä sen kokoinen, että sillä tyrmää kyllä hankkeen vastustajat.
Äkkiseltään voisi sanoa myös, että karkeahko, ylipainoinen, ylimittainen ja ylisuuri kuulostaa myös siltä itseltään eli hallituksen sote-mallilta.
Sen onnistuminen tai kaatuminen tulee myös määrittämään pitkälti sen, mistä Sipilän hallitus muistetaan myöhemmin. Sote kummittelee mukana myös tulevissa eduskuntavaaleissa.