Tolkien Ensi-ilta: 3.5.2019. Ikäraja: 12. Pituus: 112 min. Ohjaus: Dome Karukoski. Käsikirjoitus: David Gleeson & Stephen Beresford. Näyttelijät: Nicholas Hoult, Lily Collins, Patrick Gibson, Anthony Boyle, Craig Roberts, Derek Jacobi, Harry Gilby Genre: draama.
Dome Karukoski on historian toinen Hollywood-elokuvan ohjannut suomalaisohjaaja. Darukosken debyytti tarunhohtoisessa on Hollywoodille maltillisella, noin 20 miljoonan dollarin budjetilla tehty Tolkien.
Tolkien kertoo fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin (Nicholas Hoult) kasvutarinan, kuinka köyhä orpo onnistui päättäväisyydellään luomaan tiensä katolilaisesta koulusta aina Oxfordiin asti. Tarinan keskiössä on Tolkienin suhde hänen kaveriporukkaansa sekä samassa hoivakodissa asuvaan Edith Brattiin (Lily Collins).
Karukoski kertoi elokuvan lehdistötilaisuudessa lukeneensa elokuvan käsikirjoituksen ja todenneen, että siinä ei ole tarpeeksi fantasiaa. Elokuvaan onkin ripoteltu hetkiä, joissa ritari ratsastaa hevosella ja lohikäärme syöksee tulta Tolkienin toikkaroidessa kuumeessa keskellä ensimmäistä maailmansotaa.
LUE MYÖS: Jättibudjetilla tehdyn Tolkien-elokuvan ohjaaja Dome Karukoskella ei ole muurahaisia pöksyissä: "Ei siihen voi hirveästi vaikuttaa"
Nicholas Hoult näyttelee J.R.R. Tolkienin roolissa vakuuttavasti.
Fantasia ei ole elokuvassa läsnä ainoastaan näissä selkeissä viittauksissa, vaan läpi koko elokuvan. Tässä auttaa erityisesti Thomas Newmanin säveltämä musiikki, johon on selkeästi otettu vaikutteita eri fantasiaelokuvista.
Kuvat Englannin maaseudun vehreistä metsistä tuovat mieleen Hobittilan, kun taas hetket ensimmäisen maailmansodan sotatantereilla muistuttavat Taru Sormusten Herrasta -kirjoista tuttuja, massiivisia taisteluja. Elokuvaa katsoessa on helppoa nähdä, mistä Tolkien ammensi inspiraatiota kirjoihinsa.
Elokuvaa ei kannata mennä katsomaan odottaen toimintapläjäystä tai jännäriä. Tolkienin elämä oli kiinnostavaa ja vaikeuksien kanssa kamppailua. Huonoilla hetkillä ei kuitenkaan mässäillä liikaa, vaan Karukoski keskittyy paljon Tolkienin suhteeseen kolmen ystävänsä kanssa.
Tolkienin ja Edith Brattin suhde on yksi elokuvan tärkeistä sivujuonista.
Nelikon intohimona on taide ja he ruokkivat toisiaan teen äärellä käytyjen intensiivisien keskustelujen aikana. Kiinnostus kirjallisuutta ja kieliä kohtaan auttaa orpoa ja köyhää Tolkienia löytämään paikkansa näiden rikkaiden poikien keskuudesta. Kaveriporukan ulkopuolella Tolkienin tunteita vie musiikista innostunut, nokkela Edith.
LUE MYÖS: Ilouutisia Tolkien-elokuvan suomalaisohjaajan yksityiselämässä! Dome Karukoskesta tuli toista kertaa isä
Suhde Edithin kanssa on kivikkoinen ja koukeroinen. Muun muassa Tolkienin tarinankertojan taitoja käydään elokuvassa läpi kohtauksessa, jossa Edith sparraa nuorta kirjailijanalkua kiusoittelevasti kaksikon ollessa lounaalla. Nerokkaassa kohtauksessa Tolkien ja Edith väittelevät omia kantojaan sanojen kauneutta koskien. Myös nämä hetket huokuvat fantasiaa, kun Tolkien pääsee ajatustensa kanssa vauhtiin.
Tolkienin töiden suurille faneille elokuva antaa varmasti paljon ilon aihetta ja hienoja hetkiä. Jos Tolkienin teokset ovat tuttuja pääasiassa Peter Jacksonin kahden trilogian kautta, elokuvasta saattaa olla hankala löytää tarttumapintaa.
Karukosken Hollywood-avaus on ehdottomasti hänen näköisensä elokuva. Ohjaaja painotti, että elokuvan tuottanut Fox Searchlight -studio antoi hänelle vapauksia tehdä juuri sen näköisen teoksen, kuin Karukoski itse halusi. Elokuva ei ole studion sotkema, vaan se elää ja kuolee Karukosken työn myötä. Tolkienin nähtyä on hankala löytää syitä sille, miksi Karukoski ei jatkossakin saisi työtarjouksia rapakon toiselta puolelta.