Kommentti: Eikö presidentiksi kelpaa "sen yhden jutun" takia? Muiden ehdokkaiden intiimiin yksityiselämään ei ole kajottu

Ehdokkaan seksuaalinen suuntautuminen näyttää yhä olevan ominaisuus, jolla mitataan, kelpaako tämä äänestäjille. Muiden ehdokkaiden intiimin yksityiselämän kelvollisuuteen ei ole kajottu, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten toimittaja Kari Pyrhönen.

Voiko ihmisen seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaa hänen kelpoisuuteensa toimia Suomen presidenttinä? Mittausten mukaan tältä näyttää.

Osa kansasta ei voi äänestää Pekka Haavistoa hänen seksuaalisen suuntautumisensa takia. Hän ei siis ole kelvollinen presidentin tehtäviin tämän yhden ominaisuutensa takia.

Uskon mielihyvin, että Ylen toimittajat nostivat presidenttiehdokkaan suuntautumisen esiin ilman minkäänlaista negatiivista leimaamista. Mutta silti voi kysyä, miksi se piti ottaa puheeksi. 

Olisikin mielenkiintoista tietää, oliko Ylen tiimi etukäteen suunnitellut, että lopuksi pohditaan sitten kysymystä, "voiko kansa valita homon". Jonkinlaisesta "erilaisuuden" kummastelusta se kertoo. Pitääkö ihmisiä ”yllyttää” pohtimaan asiaa, jolla ei ole mitään tekemistä presidentin työn kanssa?

Muidenkaan ehdokkaiden kelvollisutta äänestäjille ei arvioida heidän intiimien yksityisasioidensa kautta. Mutta kun kyse on seksuaalisesta suuntautumisesta, se saadaan yhä nostaa tirkisteltäväksi.

Saksan ex-ulkoministeri, Irlannin pääministeri, Ranskan pääministeri, Latvian presidentti. Heidän kaikkien valinnan yhteydessä "homo mainittu". Kiitos joka tapauksessa heille polun tallaamisesta. Suomi pyristelee perässä.

Julkisuudessa on myös vakavissaan pohdittu, voimmeko me valita presidentin, joka ei kelpaa "vanhoillisiin maihin". Nyt kannattaisi vakavasti pohtia, kuka presidenttimme valitsee. Maailma ei muutu ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyviä maita myötäilemällä, vaan menemällä rohkeasti niitä päin. Presidentillä on sentään diplomaattinen status kaulansa suojaksi.

Keskustelun kieltämisestä tai mistään tabujen piilottelusta ei ole kyse. Filosofi Ludvig Wittgensteinia mukaillen: Siitä mistä ei enää tarvitse keskustella, saa myös vaieta. Odotellaan.

Korjattu sukupuolinen suuntautuminen seksuaaliseksi suuntautumiseksi kello 19.00.

Lue myös:

    Uusimmat