Pekka Haavisto sanoo uskovansa, että Suomi on muuttunut aiempaa suvaitsevaisemmaksi seksuaalivähemmistöjä kohtaan eikä presidenttiehdokkaan samaa sukupuolta oleva puoliso vaikuta äänestyskäyttäytymiseen.
Helsingin yliopiston kansalaisbarometrin alustavien tulosten mukaan kolmannes äänestäjistä ei äänestä valitsijayhdistyksen presidenttiehdokasta Pekka Haavistoa hänen puolisonsa takia.
Asiasta uutisoi aiemmin tällä viikolla Svenska Yle.
Kysymys esitettiin vastaajille viikkoa ennen presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta.
Haaviston kohdalla puoliso oli selvästi muita useammin syy olla äänestämättä häntä.
Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (oik.) ja hänen puolisonsa Antonio Flores juhlivat sunnuntaina Haaviston pääsyä vaalien toiselle kierrokselle.Lehtikuva
Lue myös: Svenska Yle: Kolmasosa jättää äänestämättä Haavistoa hänen kumppaninsa takia – Pöllöraati arvioi, miten käsitellä asiaa, joka on tapetilla jo kolmansissa presidentinvaaleissa
"Uskon, että Suomi on muuttunut"
Haavisto ei itse usko, että kyselyllä on kovin paljon merkitystä.
– Sen kokemuksen perusteella, jonka olen ihmisiä tavatessa saanut, ”joku toinen on ennakkoluuloinen”, mutta he itse eivät ole. Uskon, että Suomi on aika paljon tässä suhteessa muuttunut, Haavisto kommentoi MTV Uutisille Tampereella.
– En ole myöskään ihan varma, kuinka virallisesta tutkimuksesta on kysymys. Se näyttää enemmän mielipidetiedustelulta.
Lue myös: Apu: Antonio Flores ottaa kantaa siihen, onko seksuaalisesta suuntautumisesta aiheellista puhua presidentinvaalien yhteydessä
Seksuaalinen suuntautuminen ei haittaa viran hoitoa
Seksuaalinen suuntautuminen ei ole Haaviston mukaan ollut haitaksi muidenkaan johtajien työssä.
– Viestini on se, että maailmassa on tasavallan presidenttejä, jotka kuuluvat seksuaalisiin vähemmistöihin, esimerkiksi Latvian presidentti Edgars Rinkevics, jonka hyvin tunnen.
– Lisäksi on pääministereitä Ranskassa ja Luxemburgissakin tällä hetkellä. Ei se aiheuta mitään ongelmia heille viran hoidossa.