Fortum on joutunut Venäjällä ennenkin valeuutisten ja lokakampanjoiden keskelle, mutta tällä kertaa asia nousi julkisuuteen myös Suomessa. Fortumin johdon on otettava härskeimmätkin väitteet tosissaan, sillä yhtiöllä on niin paljon pelissä Venäjällä, kirjoittaa MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.
Moni hieraisi silmiään, kun Helsingin Sanomien kolumnisti Jarmo Mäkelä kertoi tänään Rossijskaja Gazetassa julkaistusta mielipidekirjoituksesta.
Venäjän hallituksen virallisessa lehdessä oli erilaisia virheellisiä väitteitä, esimerkiksi että Fortumin hallituksen johdossa olisi Suomen puolustusministeri. Lisäksi lehden mukaan Fortumin hallitukseen kuuluisi Suomen poliittisen poliisin edustaja.
Kirjoittaja Putinin neuvonantaja
Kirjoituksen oli tehnyt tunnettu ekonomisti Mihail Deljagin, jota pidetään presidentti Vladimir Putinin talousneuvonantajana. Deljagin kirjoitti, että suomalaisesta valtionyhtiöstä on tullut uhka Venäjän energia- ja myös muulle turvallisuudelle.
Fortumin viestinnän mukaan mielipidekirjoituksen sisältö perustuu pitkälti erilaisissa nettijulkaisuissa jo aiemmin ilmestyneisiin virheellisiin tietoihin.
Tälläisten valeuutisten tekijöihin on hankala päästä käsiksi, mutta Fortum on ryhtynyt oikeustoimiin, jotta alkuperäiset nettikirjoitukset oikaistaisiin.
Kuka masinoi lokakampanjan?
Tämänkertaisen lokakampanjan sylttytehtaasta Fortumilla ei ole tietoa eikä yhtiö lähde sitä julkisesti arvailemaankaan. Laajalti ja yleisesti on kuitenkin tiedossa saksalaisen Uniperin johdon taistelu Fortumia vastaan.
Fortum hakee juuri nyt hyväksyntää EU:n ja Venäjän kilpailuviranomaisilta, jotta miljardien yrityskauppa toteutuisi. Uniper on iso energiantuottaja myös Venäjällä.
Taannoin Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer järjesti Suomessa näyttävän mainoskampanjan, jossa mustamaalattiin Fortumin yrityskauppaa. Schäferin kova kritiikki uusia omistajia kohtaan ei ole laantunut, vaan hän puhuu Fortumin johdosta yhä "murtovarkaina, jotka tulivat häneen taloonsa".
Fortumilla miljardi syytä ampua lokakampanjat alas
Fortum on siinä käsityksessä, että yhtiöllä on hyvä maine Venäjällä niin viranomaisten kuin poliitikkojen keskuudessa. Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark tapasi viime viikolla Venäjän energiaministerin Aleksander Novakin, jolloin keskusteltiin juuri Uniper-kaupasta.
Fortum on jakanut tapaamisesta tiedotetta, jossa Novak kiittelee Venäjän olevan tyytyväinen, että maan energiasektorille on saatu Fortumin kaltainen sijoittaja.
Uniperin voimaloiden lisäksi Fortumilla on Tsheljabinskissa ja Tjumenissa useita voimaloita, jotka yhtiö hankki vuonna 2008 noin neljän miljardin euron kaupalla. Tätä seurasi pitkä investointiohjelma, kun voimalat pantiin kuntoon.
Lisäksi Fortum omistaa lähes kolmanneksen Luoteis-Venäjällä toimivasta energiayhtiöstä, jolla on sähkövoimalaitoksia esimerkiksi Pietarin alueella.
Fortumilla on siis miljardi syytä ampua välittömästi alas Venäjällä leviävät lokakampanjat.