Kommentti: Hurjat merkit ilmassa – Suomen maastohiihtäjille pitää hakea vastusta lähes 40 vuoden takaa

4:14img
Nyrhinen ja Karvonen: Suomen valopilkku Joni Mäki yllätti kaikki olympiasprintissä – Ilkka Herolalta sopii odottaa hyvää yhdistetyssä.
Julkaistu 09.02.2022 06:25
Toimittajan kuva

Ossi Karvonen, Zhangjiakou

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Suomen maastohiihtäjien antamat ensitahdit Pekingin olympialaisissa enteilevät maajoukkueelle makeinta mitalisaalista viiden renkaan kisoista lähes 40 vuoteen, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen Zhangjiakousta.

Kun Pekingin olympialaisissa on hiihdetty neljä kilpailumatkaa, viisi eri suomalaista on sijoittunut seitsemän joukkoon.

Miesten yhdistelmäkisassa Iivo Niskanen otti olympiauransa toisen henkilökohtaisen mitalin (3:s) ja Perttu Hyvärinen ylsi ylivoimaisesti uransa parhaaseen arvokisoissa (7:s). 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

GettyImages-1238229536

Iivo Niskanen avasi Suomen mitalitilin Pekingin olympialaisissa. 

LUE MYÖS: Perttu Hyvärisen olympiajytkyn salaisuus: Hiihti kuin maailmanmestari!

Naisten vastaavalla matkalla Kerttu Niskanen sivusi uransa parasta henkilökohtaista arvokisasijoitusta (4:s) ja Krista Pärmäkoski osoitti olevansa kunnossa kauden tärkeimmällä hetkellä (7:s).

Vapaan sprintissä Joni Mäki sivakoi tauluun Suomen olympiahistorian parhaan sijoituksen arvokisaohjelman lyhyimmällä matkalla (4:s).

LUE MYÖS: Joni Mäki tykitti suomalaista hiihtohistoriaa hämmästyttävistä asetelmista: "Yskin kahdeksan päivää keuhkoja pihalle"

Kun tähän lisää vielä hieman epäonniset, mutta lupauksia herättäneet suoritukset Johanna Matintalolta, Anne Kyllöseltä ja Lauri Vuoriselta, kokonaispanos on huima.

Tämän kaiken lähtökohta on se, että urheilijat ovat huippukunnossa. Olympiavalmistautuminen sekä sopeutuminen Zhangjiakoun olosuhteisiin ja korkeaan ilmanalaan ovat onnistuneet.

Lisäksi Suomi on loistanut väline- ja huoltopuolella. Tämän taustalla on maajoukkueen olosuhdeasiantuntijan Teemu Lemmettylän, entisen huoltopäällikön Matti Haaviston ja tutkija-valmentaja Olli Ohtosen kaksi tiedustelumatkaa Zhangjiakouhon joulu-tammikuussa, keskellä koronapandemian tiukkoja rajoituksia.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

GettyImages-1238199880

Krista Pärmäkoskelta ja Kerttu Niskaselta (takana) odotetaan paljon perinteisen kympillä ja olympiaviesteissä.

LUE MYÖS: Kommentti: Kerttu Niskasen saldo iskee ytimiin kuin hyytävä olympiaviima – ei hätää, kohta lämpenee!

Päävalmentaja Teemu Pasanenkin tunnusti, että noiden reissujen tarjoamilla tiedoilla on ollut suuri vaikutus siinä, että Suomen joukkue on ollut käryllä olympiaolosuhteista ensipaukusta lähtien. Testityötä on luonnollisesti paiskittu paljon myös kisamatkan aikana.

Mitalikäyrän nousu jatkuu

Suomen maastohiihtomaajoukkue on ollut nousujohteiselle mitalikäyrällä sen jälkeen, kun se jäi ilman arvolätkiä Lahden dopingskandaalin jälkihöyryissä Salt Lake Cityssä vuonna 2002.

Torinosta 2006 alkaen mitalitahti on ollut seuraava: 1–2–3–4. Pyeongchangissa neljä vuotta sitten juhlivat Iivo Niskanen (kulta) ja Krista Pärmäkoski (hopea ja kaksi pronssia).

LUE MYÖS: Olympialatujen erikoisuus hämmästyttää Suomen leirissä – "Minut olisi varmasti hylätty"

Oma ennakkoarvioni Pekingin maastohiihtomitaleista oli maltillinen 2-3. Nyt tuota on korjattava. Pekingissä tullaan menemään neljän vuoden takaisen lukeman ohi, joten nousujohteisuus jatkuu.

Myös viiden mitalin (0+1+4) saldo Lillehammerin 1994 kisoissa saattaa jäädä taakse, ja ajassa pitää palata aina vuoteen 1984 ja Sarajevon kisoihin, että Pekingistä maastohiihtäjien kahmima mitalipotti taipuu kakkoseksi.

Sarajevossa Suomi juhli kahdeksaa (3+1+4) maastohiihtomitali Marja-Liisa Kirvesniemen (tuolloin Hämäläinen) johdolla.

Pekingin olympialaisten maastohiihdot jatkuvat naisten 10 kilometrin perinteisen kisassa torstaina Suomen aikaa kello 9.00 alkaen. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022