Harvoin on nähty edes merillä, että tuuli vaihtuu yhtä nopeasti kuin Suomessa vaihtui näköala Kreikkaan. Parissa vuorokaudessa vaikutelmaksi tuli, että Kreikan ongelmat ovatkin lopulta Suomen syytä!
Tiedetään, tiedetään.
Nimittäin se, että Naton pitää olla yksimielinen päättäessään uusista jäsenistä.
Mutta olikohan hiukan kaukaa haettua sotkea jopa Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys siihen, että jos Suomi vastustaa Kreikan kolmatta rahapakettia esitetyssä muodossa, Kreikka ei ikinä hyväksy Suomea Naton jäseneksi. Ei ole montaa päivää kulunut siitä, kun paheksuttiin Kreikan, Syrizan ja Alexis Tsiprasin veljeilyä Kremlin ja Vladimir Putinin kanssa.
Tämä on yksi esimerkki siitä, miten nopeasti tietyt suomalaispiirit - oppositio tietenkin etunenänässä, mutta sillehän se kuuluukin - aloittivat itseruoskinnan, kun Suomi uskalsi olla EU:ssa jotakin mieltä.
Ja muuten: Ei se Nato-jäsenyyskään yksin Kreikan varassa ole. Jos Yhdysvallat sanoo mahdollisesti joskus Kreikalle, että Suomi tulee Natoon, Suomi tulee. Siis jos.
Mutta pois tältä sivupolulta! Muuten puhumme kohta siitä, miten raukkamainen Suomi suljetaan olympialaisten ulkopuolelle - onhan olympia-aatekin kreikkalaista alkuperää.
Eli ei siis saa tehdä eikä sanoa mitään, maine menee, Suomi eristäytyy! Suomi tappaa eurooppalaisuuden!
Kreikka on pitänyt vuosikausia EU:ta täytenä narrina ja sen tuore hallitus aivan erityisesti. Nyt se kinuaa lisärahoitusta 50-80 miljardia euroa täysin sirkusmaisen kansanäänestyksen ja juonittelun jälkeen. 250 miljardia on jo mennyt.
Nyt kävi kuitenkin hyvin suomalainen ilmiö: Kreikka on pelannut sikaa, mutta Suomelta menee maine. Ja Suomen omalla tuella.
Valtiovarainministerien lauantaisesta kokouksesta tihkuneiden tietojen mukaan Saksa pohtii Kreikan sulkemista euron ulkopuolelle viideksi vuodeksi. Samalla linjalla olivat mm. Hollanti, Viro, Latvia, Slovenia ja Slovakia. Ainakin puolet euromaista ovat kriittisiä. Suomi saattoi olla linjan kovin, mutta kun Suomen nimi mainitaan tässä yhteydessä, Suomi aletaan Suomessa nähdä EU:n hajoittajana. Sellaista itsetuntoa. Ja maailmallakin Suomesta puhutaan oikein nimellä, voi kauheaa!
Eduskunnan suuren valiokunnan neuvottelueväät olivat kovat, ja monelta tippuivat silmät päästä, kun euromyönteinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) niitä myös noudatti.
Hallituskriisistä on puhuttu, ja puheissa voi olla himpun verran perääkin, vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ne jyrkästi torjui. Kannattaa muistaa, että perussuomalaisten ja Timo Soinin täytyy yrittää nostaa profiilia, kun puolueen gallupkannatus laskee. Tieto hallituskriisistä sopii Soinille hyvin, joskin hallitus oli yksimielinen eikä mistään ole äänestetty.
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomen Kreikka-vastuut eivät saa kasvaa. On mahdollista, että lopulta Kreikan kolmospaketti läpäisee Suomen hallitusohjelmankin, sillä Suomi on pääomittanut, ja sitoutunut pääomittamaan, EVM:ään (Euroopan vakausmekanismi) jo valmiiksi sen verran, että Suomen vastuut eivät välttämättä juuri edes kasva.
Joka tapauksessa selvää on, ettei päätöstä tule Kreikan suhteen näköjään vieläkään.
On tässä seuraamista ja harva perässä pysyy.
Mutta se alkaa olla selvää, että joidenkin mielestä Kreikka on kohta viaton ongelmiinsa. Ja kyllähän se niistä armahdetaan, jos arvata saa, sillä niin maailma menee. Ja Suomi puolestaan menee lopulta sinne, minne Saksan miekka viitoittaa tien.
Huvittavalla tavalla tätä kirjoitellessa tulee mieleen, miten Kreikan Theodoros Pangalos öykkäröi kännissä Suomen EU-jäsenyyttä vastaan EU-neuvotteluissa 1993 ja syytti Suomea mm. ryssän perseennuolijaksi. Asetelmat muuttuvat...
Muuten: Unkarin EU-politiikasta ei näköjään jaksa kukaan enää vinkua.