Siitä ei pääse enää selittämällä mihinkään: Timo Soini söi vaalilupauksensa torstaina posket pullollaan, kun persut päättivät yksimielisesti hyväksyä Suomen osallistumisen Kreikan kolmanteen tukipakettiin. Yksi ”hyvä” puoli asiassa on: Nyt kaikki Suomen eduskuntapuolueet ovat asiassa yhtä syntisiä.
Nyt siis voidaan sanoa, että PS:n vaalivoitto rakentui petokselle, kuten kollega Olli Ainolakin Iltalehden mainiossa näkökulmassaan oikein toteaa.
Jatkossakin populisti-Soinin puheita kuunnellessa on hyvä muistaa: tuuli siinä huulia heiluttelee. Persu ei kuulemma petä, mutta ei siihen oikein luottakaan parane… Työmies Matti Putkonen voisi muuten panna sen huippujuristinsa selvittelemään puolueensa vaalilupausten moraalisia velvoitteita vaalien jälkeisessä politiikassa.
No, eläköön Soini ja sakkinsa tämän tuskansa kanssa ja valvokoon öitä – itsetutkiskeluun on nyt syytä käyttää hiukan enemmän aikaa kuin muiden puolueiden haukkumiseen.
Gallupeissa persujen kannatus viettääkin jo alaspäin. Suurin syy on toistaiseksi puolueeseen pesiytyneet olli-immoset, mutta jatkossa äänestäjillä voi olla puolueen touhujen suhteen muutakin mietittävää.
Siinä Soini ja eduskunnan suuren valiokunnan persut ovat oikeassa, että PS ei olisi yksin pystynyt päätöstä estämään. Tiukalla linjalla persut olisivat kaataneet hallituksen ja loppupeleissä Kreikkaa tuetaan kuitenkin – se ja sama mitä mieltä pieni Suomi asiasta on.
Jatkossa eduskunnasta ei siis löydy ainoatakaan puoluetta, joka ei olisi liannut puhtaita käsiään Kreikan sotkuihin. Edellishallituksessa kuusi puoluetta joutui tosiasioiden eteen ja kepu oli jo sitä ennen aloittamassa rahan kantamista Kreikan pohjattomaan kaivoon.
Demareidenkin kannattaa olla asiassa hipi hiljaa, sillä jos kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaatii omana ehtonaan Kreikan tukemiselle maan velkojen leikkausta, siinä menee Jutta Urpilaisen (sd.) neuvottelemat takuudet-vakuudet.
Eli arvoisa äänestäjä: Kun eduskunta kokoontuu syyskuussa ja asia nousee esille ensimmäisellä kyselytunnilla, suhtaudu kansanedustajien pulinaan huvittuneen kyynisellä otteella.
Suomen euro-jäsenyyden järkevyys alkaa nousta poliittiseen keskusteluun muutenkin kuin Paavo Väyrysen (kesk.) kansanäänestys-kansalaisaloitteen pohjalta. Esimerkiksi vihreiden Osmo Soininvaara pohtii kriittisesti euron soveltuvuutta Suomelle Suomen Kuvalehdessä.
Eikä ole ainoa.
Yhä useampi alkaa katsoa kateellisena Ruotsin suuntaan, kun maa tuntuu pärjänneen erinomaisesti euron ulkopuolella. Lisää vettä myllyyn tuo muun muassa Varman toimitusjohtaja Risto Murto, joka Kauppalehdessä ennustaa, että elintasoero suhteessa Ruotsiin tulee kasvamaan ”tosi suureksi”.
No hätäkö tässä?
Suomella on näköjään aikaa veivata yhteiskuntasopimustakin vuoteen 2017, jolloin se voidaankin siirtää – kunnallisvaalivuosi kun on – seuraavan hallituksen murheiksi.
Mutta onneksi täällä Euroopan Ryysyrannassa edes yksi asia kasvaa – nimittäin valtion velka.