Kommentti: Levyraadin paluu on mahtava asia uudelle kotimaiselle musiikille – miksi?

3:10imgKatso video: Muusikko J. Karjalaisen Väinö-poika nähdään Levyraadin vakioraatilaisena.
Julkaistu 20.01.2024 08:45
Toimittajan kuva
Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Uuden Levyraadin avausjakson kappalevalinnat yllättivät iloisesti. Toivottavasti sama toistuu muissakin jaksoissa, kirjoittaa MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmander.

Levyraati. Mitä mahtavin teema illanistujaisille ystävien kanssa! Se on myös television musiikkiviihdeohjelma, jonka juuret menevät niinkin pitkälle kuin 63 vuoden päähän.

Palataan hetkeksi juurille: mistä koko Levyraadissa on kyse?

Alun perin yhdysvaltalaiseen formaattiin pohjautuvassa ohjelmassa on juontaja ja neljästä tai viidestä jäsenestä koostuva raati, jonka tehtävänä on arvioida uutta musiikkia.

Levyraadissa esitetään kappaleita, joiden kuuntelemisen jälkeen raati antaa pisteet ja perustelee antamaansa pistemäärää myös sanallisesti. Raati koostuu vakiojäsenistä ja vaihtuvista vieraista.

Lue myös: Esimakua uudesta Levyraadista tässä ovat ensimmäisen jakson kappaleet

Ohjelman alkuaikoina musiikkiesitysten soidessa tv-ruudussa saatettiin näyttää soittimessa pyörivää vinyylilevyä, raatilaisten ilmeitä sekä valokuvia esiintyjästä. Myöhemmin Levyraatia varten kuvattiin esityksiä ja näytettiin niitä. 1980-luvulta asti ohjelmassa on nähty arvioitavien kappaleiden musiikkivideoita.

Levyraadin ensimmäinen juontaja oli jazzin ystävänä tunnettu Jaakko Jahnukainen, joka kutsui esimerkiksi The Beatlesin kappaleita mölinäksi ja arvioi syyn iskelmämusiikin suosioon olevan yleisön huono maku.

Jahnukaisen kuoleman jälkeen vuonna 1980 Levyraatia juonsi yhden kauden ajan Vesa Nuotio, jonka seuraajaksi astui vielä saman vuoden aikana Jukka Virtanen. Virtanen juonsi ohjelmaa vuoteen 1997 asti, kun se viideksi vuodeksi tauolle.

Vuonna 2002 Levyraati palasi tv-ruutuun juontajanaan Raakel Lignell. Syksyllä 2003 Lignell jäi sivuun ja hänet korvattiin Ruben Stillerillä, joka juonsi ohjelmaa vuoteen 2005 asti. Tuolloin ohjelma jäi tauolle, joka kesti 19 vuotta – tähän päivään asti.

Ei tarvetta tuttujen nimien asemanpönkitykselle

Nyt paluun tekevän Levyraadin uutena juontajana nähdään toimittaja Jenni Pääskysaari.

Avausjaksossa raadin arvioitavaksi pääsevät Amorphis-kitaristi Tomi Koivusaaren sooloprojekti Bjørkø solistivieraanaan Ismo Alanko, Satin Circus -yhtyeessä rumpuja soittanut ja soolourallaan menestynyt Olli Halonen, 1980-lukulaisilla syntytetisaattoreilla säestettyä latinankielistä laulantaa esittävä Thomas Ignatius, Tiktok-tähdeksi noussut Neea River sekä laulaja-lauluntekijä Anna Inginmaan ja Ylen musiikkitoimittajanakin tunnetun Pekka Laineen johtaman The Hypnomenin yhteisprojekti Inginmaa/Hypnomen.

Suurelle yleisölle tutuimmat nimet edellä mainituista lienevät Ismo Alanko, joka ei ole mukana omalla kappaleellaan vaan vierailijana toisen artistin kappaleella, ja useamman radiohitin saavuttanut Olli Halonen. Avausjaksossa on mukana pelkästään kotimaisia artisteja, mutta myös kansainvälisiä nimiä on luvassa.

Lue lisää: Tässä ovat paluun tekevän Levyraadin vakioraatilaiset

Tämähän on aivan mahtavaa! Levyraadin ei pidäkään toimia pelkästään jo suosionsa vakiinnuttaneiden nimien asemanpönkitysfoorumina, vaan uusiakin kotimaisia ja ulkomaisia nimiä sadoilletuhansille suomalaisille esittelevänä musiikkiviihdeohjelmana.

Television prime time -viihdeohjelmissa, joissa musiikki on tärkeässä roolissa, kuullaan pääsääntöisesti jo takavuosilta tunnettua musiikkia studiobändin esittämänä. On upeaa, jos yhdessä viikonlopun prime time -ohjelmassa pääosassa on uusi musiikki.

Takavuosina on ollut lineaari-tv:n puolella muun muassa Hittimittarin, Jyrkin ja Lista Top 40 :n kaltaisia ohjelmia, jotka ovat altistaneet katsojia kaikenlaiselle, myös uudelle musiikille. Myös radiokanavien kautta on noussut uutta musiikkia esiin.

Nykypäivää ovat Youtube, Spotify, Tidal, Apple Music ja muut algoritmiin nojaten kuratoituja suosituksia sovelluksissaan kuluttajalle tarjoavat palvelut. Sosiaalisessa mediassa, etenkin Tiktokissa jokin kappale voi nousta hitiksi tai ainakin edesauttaa kappaleen nousua hitiksi.

Levyraatia on kaivattu

Levyraadin avulla myös perinteistä televisiota katsovalla kansanosalla on mahdollisuus bongata uusia artisteja ja kappaleita. Ohjelman kussakin jaksossa raatilaiset kuuntelevat juontaja Pääskysaaren johdolla viisi kappaletta sekä arvioivat ja pisteyttävät ne pisteskaalalla yhdestä kymmeneen.

Toivottavasti kappalevalinnat pysyvät tulevissakin jaksoissa mahdollisimman paljon valtavirtaa kosiskelemattomina. Jos näin käy, voi seuraavat kaksi lausetta sanoa vilpittömästi ja kovaan ääneen.

Lämpimästi tervetuloa takaisin, Levyraati! Sinua on kaivattu.

Lue myös uusien vakioraatilaisten haastattelut:

Lina Schiffer nähdään Levyraadin vakiojäsenenä – media-alan moniosaaja muistelee, kun häntä pyydettiin ohjelmaan: "En voinut uskoa sitä todeksi"

Asko Kallonen voitti aikoinaan bändinsä kanssa Levyraadin – näin hän muistelee ohjelmaa

Muusikko J. Karjalaisen Väinö-poika nähdään Levyraadissa – hänestä tehty kappale on aikoinaan äänestetty ohjelman voittajaksi

Väinö Karjalainen on Levyraadin vakioraatilainen – musiikin moniosaajalla selkeät tavoitteet uran suhteen

Tuoreimmat aiheesta

Levyraati