Jättimäinen Trident Juncture -sotaharjoitus tekee sen täysin ilmeiseksi: Suomen ja Ruotsin puolustus on jo sidottu tuhansin säikein Natoon, vaikka se kuuluisa viides artikla puuttuukin. Samalla puheiden ja toiminnan ristiriita alkaa käydä kiusallisen selväksi.
Viime vuonna 19 000 ruotsalaista sotilasta osallistui yhdessä Naton kanssa Aurora 17 -sotaharjoitukseen. Se oli Ruotsin suurin sotaharjoitus 23 vuoteen.
Viime toukokuussa Suomessa puolestaan pidettiin Arrow 18 -sotaharjoitus, jossa nähtiin ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain merijalkaväen raskaita M1A1 Abrams-panssareita.
Parhaillaan on käynnissä 50 000 sotilaan suursotaharjoitus Norjassa, suurin sitten kylmän sodan. Suomesta on mukana noin 600 sotilasta. Mukana on myös Suomen Horneteja sekä Ruotsin Jas Gripen -hävittäjiä. Teemana on Norjan valloitus.
Samaan aikaan Itämerellä on käynnissä myös Northern Coasts -harjoitus, johon osallistuu 1800 suomalaista. Samanaikaiset harjoitukset kestävät kumpikin kaksi viikkoa.
Ja katsotaan sitten mitä maiden pääministerit sanovat liittoutumattomuudesta kirjaimellisesti samaan aikaan, Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa keskiviikkona:
– Olemme liittoutumaton maa ja myöskin tässä harjoituksessa olemme sellaisessa roolissa. Pidämme siitä hyvin tarkasti kiinni. Eli artikla viittä emme Naton kanssa harjoittele, eli se on lähtökohta aina, pääministeri Juha Sipilä sanoi MTV Uutisten haastattelussa.
– Jos lähtisimme muuttamaan tätä, siitä syntyisi vain enemmän epävarmuutta. Uskon että löytyy suuri ymmärrys muissa maissa, että pysymme liittoutumattomina mutta samalla kannamme vastuutamme, lisäsi pääministeri Stefan Löfven.
Liittoutumattomuuspuheet alkavat kuulostaa ontoilta, vaikka "liittoutumisen" ja "viidennen artiklan harjoittelemisen" määrittelisi miten tahansa.
Käytännössä tässä harjoituksessa on kyse juuri Naton kovasta ytimestä, viidennestä artiklasta jonka mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaasta vastaan on hyökkäys koko liittoumaa vastaan. Juuri sellaista skenaariotahan Norjassa juuri nyt harjoitellaan. Yleensä Natoon kuulumattomat maat ovat pysytelleet tämänluonteisten harjoitusten ulkopuolella.
Ei pidä olla naiivi: valtiojohdon lausumissa tietenkin näkyy ja kuuluu reaalipolitiikka, se että Natoon liittyminen todellakin horjuttaisi geopoliittista vakautta. Venäjähän ryhtyisi vääjäämättä vastatoimiin, se ei ole mikään salaisuus. Samaan aikaan Suomen ja Ruotsin on silti pakko harjoitella aktiivisesti yhteistoimintakykyään läntisten kumppaneiden kanssa.
Silti puheiden ja tekojen ristiriita alkaa käydä jo kiusallisen ilmeiseksi kaikille. Sitä, miten Suomen ja Ruotsin osuus näissä harjoituksissa oikein poikkeaa Nato-maista, saa hakea jo suurennuslasilla, ja suurennuslasilla asiaa isossa naapurissa myös tarkkaillaan.