Kommentti: Maskisuosituksen uskottavuutta himmentää vahvan näytön puute – uskooko THL:n Salminen itsekään niiden tehoon?

Joonas Lepistö kommentti 2017
MTV Uutiset
Julkaistu 14.08.2020 17:25
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Jos halutaan, että maskeista tulee koko kansan pitämä tuote koronaa vastaan, maskisuosituksen pitäisi olla vahva vetoomus. Nyt infosta jäi lähinnä hämmentävä jälkimaku, kirjoittaa yhteiskuntatoimittaja Joonas Lepistö.  

Milloin maskia pitäisi käyttää ja keiden? Katso video!

3:23img

Alkuun haluan todeta, että tämä kirjoitus ei ole kritiikki THL:n Mika Salmista kohtaan, vaan päinvastoin tarkoitus on pohtia sitä, mitä Salminen sanoo. Sillä Salminen tietää maskeihinkin liittyvistä asioista varsin paljon. 

Salminen sanoi torstain infossa muun muassa, että "...pitää myöntää, että se näyttö maskien toiminnasta ei ole mitenkään kovin vahvaa..." ja että "...tässä tilanteessa pienetkin lisäykset keinovalikoimaan ovat perusteltuja" ja että "...toki on tullut jonkin verran näyttöä sitten myös – ei mitenkään kovin vahvaa tai kontrolloitua – mutta kuitenkin sellaisia anekdoottisia tapauskuvauksia, jossa kuitenkin tämä arvio on kääntynyt siihen suuntaan, että tässä vaiheessa tämäkin keino on järkevää käyttöön ottaa".

Vahva näyttö hyödyistä puuttuu

Syntyi kuva, jossa Salminen ikään kuin vähätteli kasvomaskien hyötyjä eikä ainakaan ollut vakuuttunut siihen liittyvästä tutkimusnäytöstä.

On hyvä ja oikein, että jos tutkimusnäyttö ei ole vahvaa, virkamies kertoo sen ääneen. Toisaalta saavatko virkamiehen mainitsemat anekdoottiset tapauskuvaukset kansalaiset joukoin käyttämään maskia? Uskooko Salminen itse maskeihin? 

Itse suosituksessa sanotaan muun muassa näin: "Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskeja on monenlaisia: erilaiset itse valmistetut tai kaupoista hankittavat kankaasta tai muista materiaaleista valmistetut maskit. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä."

Vai oliko Salminen vain kaukaa viisas? Keväällä ei annettu maskisuositusta, vaikka tilanne oli päällä. Tähän vaikutti todennäköisesti oletus siitä, että maskien käyttö olisi puutteellista, ohjeiden vastaista ja sitä kautta pahimmillaan haitallista. Toisaalta, nytkö osaamme sen sitten mallikkaasti?

Ihmisten pitäisi uskoa maskinkäytön hyötyihin

Ja keväällä tutkimustieto oli nykyistäkin hatarampaa. Ja kertomalla avoimesti ihmisille siitä, että maski ei ole ihmeitä tekevä asia, kansalaisille ei synny liiallista turvallisuudentunnetta, mikä voisi johtaa esimerkiksi käsihygienian laiminlyömiseen. 

Salminen korosti tilaisuudessa sitä, että "kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti niissä tilanteissa, joissa riskejä on olemassa".

Nimenomaan. Ja jotta mahdollisimman moni käyttäisi maskia, ihmisten pitäisi uskoa sen tuomiin merkittäviin hyötyihin. Infon perusteella vahvaa uskoa asiaan ei allekirjoittaneelle syntynyt. Lähipäivät näyttävät, syntyikö muille.  

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus