Kommentti: MM-finaalin kohutilanne alleviivasi selittämätöntä muutosta turnauksen linjassa – mitä VARille yhtäkkiä tapahtui?

10.13672558al
/All Over Press
Julkaistu 19.12.2022 17:01
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Argentiina ja Lionel Messi pääsivät sunnuntaina Qatarissa juhlimaan kauan kaipaamaansa jalkapallon maailmanmestaruutta. Urheilullisesti upean huipennuksen saanut MM-turnaus ja jalkapallo ylipäätään ansaitsisi kuitenkin Fifan suunnalta parempaa, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

LUE MYÖS: Lionel Messin osumaa MM-finaalissa vaadittiin hylättäväksi, syy nähtävissä tv-kuvista – asiantuntijalta selvä kanta

LUE MYÖS: Asiantuntija lyttää Qatarin kisajärjestäjien erikoisen toiminnan, Lionel Messin ikimuistoinen hetki pilattiin – "Se on säälittävää"

Finaali. Tilanne 2–2. Kellossa 86 minuuttia ja jokunen sekunti päälle. Kylian Mbappé oli vain viitisen minuuttia aiemmin kammennut Ranskan kuin ihmeen kaupalla kahden maalin takaa kuiville.

Nyt pallo pomppi Mbappén lähettämän vapaapotkun jälkeen Argentiinan rangaistusalueen tuntumassa. Palloon pääsi ranskalaispelaajista Marcus Thuram. Siihen pyrki myös Argentiinan Enzo Fernandez, mutta ei aivan ehtinyt.

Fernandez potkaisi ohi pallosta ja kopsautti samalla Thuramia jaloille. Potku käy selväksi tv-lähetyksessäkin nähdystä hidastuksesta; Fernandez ei ikipäivänä olisi pystynyt pysäyttämään oikean jalkansa liikettä nyt nähdyllä tavalla vain omasta tahdostaan ilman kontaktia.

Päivänselvä pilkku.

Puolalaistuomari Szymon Marciniak oli sijoittuneena melko lähelle, ja hän vihelsikin välittömästi pilliinsä. Ei tosin rangaistuspotkun vaan Argentiinan vapaapotkun ja Thuramin varoituksen merkiksi.

LUE MYÖS: Lionel Messi joutui kiusallisen tempun kohteeksi – Fifa rikkoi tässä omia sääntöjään

Vihellettyään ottelussa jo kaksi rangaistuspotkua – jälkimmäisen niistä vain minuutteja aiemmin – oli Marciniakilta inhimillistäkin viheltää tilanne näin.

Ranskalaiset protestoivat, mutta Marciniak oli järkähtämätön, kuten erotuomarin näissä tilanteissa kuuluukin olla.

Videoerotuomarina (VARina) toimineen Tomasz Kwiatkowskin olisi kuitenkin pitänyt reagoida.

Lohkovaiheen jälkeinen romahdus

10.13672558alPuolalaistuomari Szymon Marciniak varoitti Ranskan Marcus Thuramia varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla nähdystä tilanteesta./All Over Press

Aina sanotaan, että tuomareiden ei haluta ratkaisevan otteluita vaan ratkaisu toivotaan saatavan pelaamalla. Tosin "pelaamiseen" nyt vain sattuu kuulumaan sellainen asia kuin rangaistuspotku.

Kwiatkowskin toimettomuuden voisi muuten kuitata satunnaisena virheenä, mutta kokonaisuutta tarkasteltaessa tapaus alleviivaa Qatarin kisojen epäjohdonmukaista erotuomari- ja varsinkin videoerotuomarilinjaa osuvalla tavalla.

Lohkovaiheessa VAR oli toistuvasti tapetilla siksi, että sen kautta tehtiin useita virheellisiä ja sääntöjen vastaisia ratkaisuja. Yhtenäistä linjaa sääntöpykälien tulkinnoista ei tuntunnut eri puolilta maailmaa tulevien tuomarikokoonpanojen välillä löytyvän.

LUE MYÖS: Menikö tämä koskettava Messi-hetki ohi? Yllätetyn maailmanmestarin kasvoille levisi välittömästi valtava hymy

Pudotuspeleihin yhtenäinen linja sentään löydettiin. Valitettavaa vain, että se tuntui löytyneen sulkemalla silmät.

Lohkovaiheen 48 ottelussa VAR nimittäin käänsi yhteensä 23 tuomiota (0,48 ottelua kohden). Pudotuspelien 16 ottelussa tuomioita käännettiin yhteensä vain kaksi (0,13 per ottelu). Ottelukohtainen lukema romahti 74 prosentilla.

Tulee mieleen kaksi vaihtoehtoista selitystä.

Ensimmäinen niistä on se, että erotuomaritoiminta olisi kohentunut pudotuspeleihin niin merkittävästi, ettei VARia enää tarvittu. Varmasti näin jossain määrin kävikin, mutta 74 prosentin pudotus on niin massiivinen, ettei muutos voi mitenkään olla kiinni vain tästä.

Toinen vaihtoehto on se, että lohkovaiheen sekoiluista aiheutuneiden kohujen seurauksena Fifa päätti viheltää pilliin ja VARin käyttö vedettiin jollain konstilla minimiin.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

GettyImages-1446037388Nyt mennään VARille, erotuomari Anthony Taylor osoitti Kroatian ja Belgian välisessä lohko-ottelussa.2022 Getty Images

Kävi niin tai näin, kynnys tilanteisiin puuttumiseen kohosi merkittävällä tavalla.

VAR on ollut huippujalkapallossa käytössä jo monta vuotta. Sitä on päästy testaamaan ja kehittämään tuhansissa ja taas tuhansissa otteluissa. Voi siis jo sanoa, että tämän paremmaksi se ei nykyisessä muodossaan tule.

Niin idioottiVARmana järjestelmänä kuin videoerotuomarointia onkin markkinoitu, sen suurin heikkous piilee ihmisessä. Ja kun se ei toimi edes maailman suurimmassa jalkapallokilpailussa, mitä merkitystä sillä enää on?

Oman etunsa nimissä jalkapallolla on Qatarista eteenpäin kaksi vaihtoehtoa. Jos VARin kanssa halutaan jatkaa, silloin kaikki etukäteen sovitut tilanteet on syytä varmistaa videolta. Tai sitten järjestelmä kuopataan ja palataan vanhaan.

Ja niillä mennään sitten.

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallon MM 2022