Kommentti: Nämä esimerkit sen todistavat – Suomessa poliitikkojen avioerot hoidetaan tyylikkäämmin kuin monessa muussa maassa

2:39imgTämä Sanna Marinin avioerosta on tiedossa.
Julkaistu 11.05.2023 15:22
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Pääministeri Sanna Marinin avioero on saanut valtavasti mediahuomiota niin meillä kuin ulkomaillakin. Samalla moni on myös kysynyt, mitä ylipäätään kenenkään avioero kansalle kuuluu, kirjoittaa MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Suomessa on kuitenkin toistaiseksi varsin hyvä ja asiallinen mediakulttuuri poliitikkojen yksityiselämän suhteen, ja se kertoo hyvää Suomesta. Tämän huomaa, kun vertaa muiden maiden vastaaviin tilanteisiin.

Avioero salailun keskellä Venäjällä

Venäjän presidentti Vladimir Putin erosi vaimostaan Ljudmila Putinasta vuonna 2013. Itse ero ilmoitettiin medialle Kremlin palatsissa baletin väliajalla pitkien erospekulaatioiden päätteeksi. Putinin henkilökohtainen elämä oli kuitenkin jo tätä ennen ollut salailun verhoama. Ljudmila Putina näkyi asemastaan huolimatta äärimmäisen harvoin julkisuudessa.

Putinilla oli pitkään ennen eroakin huhuttu olevan rakastajatar, entinen rytmisen kilpavoimistelun olympiamitalisti Alina Kabajeva. Väitteet suhteesta esitettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2008 Moskovski Komsomolets -lehdessä, minkä jälkeen lehti lakkautettiinkin melkein välittömästi. Tällä hetkellä Putinilla väitetään olevan ainakin kaksi lasta Kabajevan kanssa, mutta asiaa ympäröi edelleen outo salaisuuden muuri.

Venäjällä poliitikkojen yksityiselämä on muutenkin arvoituksellista. Esimerkiksi ulkoministeri Sergei Lavrovilla tiedetään olevan vaimo ja tytär, mutta hänellä huhutaan olevan myös luksuselämää viettävä rakastajatar, joka on seurannut häntä ympäri maailmaa ulkopolitiikan työmatkoille.

Lue myös: Sanna Marin ja Markus Räikkönen eroavat

Avioero luokkatietoisessa Britanniassa

Kun pääministeri Boris Johnson erosi puolisostaan Marina Wheeleristä vuonna 2018, se oli tietenkin uutinen ympäri maailmaa.

Britit suhtautuvat mielipidemittauksissa avioeroon erittäin suvaitsevasti ja liberaalisti  – mutta onko näin myös valtiojohtajien kohdalla, pitkät perinteet omaavassa luokkayhteiskunnassa? Ehkäpä ei, sillä Johnson oli ensimmäinen eronnut brittipääministeri 250 vuoteen. Johnson tunnetusti ravisteli brittien poliittista kulttuuria muutenkin kovalla kädellä.

Avioero kaiken nähneessä Ranskassa

Ranskassa kulttuuri tunnetusti hyväksyy vapaat suhteet laajemmin kuin monessa muussa Euroopan maassa, ja tämä näkyy myös poliitikkojen kohdalla. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy erosi puolisostaan Céciliasta loppuvuodesta 2007, heti presidentinvaalien jälkeen. Cécilia oli kuitenkin kadonnut julkisuudesta täysin jo vuosia tätä ennen. Vain paria kuukautta avioeron jälkeen Sarkozy avioitui heti uudestaan malli Carla Brunin kanssa komeasti Élysée-palatsissa. 

Ranskassa on ennenkin totuttu presidenttien vauhdikkaaseenkin rakkauselämään. Esimerkiksi presidentti Francois Mitterandilla (presidenttinä 1981-1995) tiedettiin olevan useita lapsia avioliiton ulkopuolella useamman eri kumppanin kanssa.

Avioero taloussotkujen ja elostelun keskellä Italiassa

Vuonna 2009 Italian pääministerin Silvio Berlusconin vaimo Veronica ilmoitti yksipuolisesti jättävänsä puolisonsa. Syynä oli pääministerin uskottomuus. 73-vuotiaan Silvio Berlusconin oli huhuttu olevan intiimissä suhteessa 18-vuotiaan mallin Naomi Letizian kanssa.

Eroa seurasi pitkä ja raivokas taistelu rahasta. Vuonna 2012 italialaisoikeus määräsi Berlusconin maksamaan ex-puolisolleen kolme miljoonaa euroa kuukausittaista elatusapua. Tämä vähennettiin valitusprosessin myötä myöhemmin vain 1,4 miljoonaan euroon. Ja lopulta ex-puoliso määrättiin palauttamaan Berlusconille 60 miljoonaa euroa koska oikeuden tulkinnan mukaan hän ei tarvinnutkaan elatusapua. Samanaikaisesti julkisuudessa oli jatkuvasti tietoja Berlusconin yksityiselämästä muun muassa niin sanotuissa bunga-bunga-juhlissa, joihin liittyi päihteitä ja prostituoituja.

Avioero asiallisessa Suomessa

Suomessakin on erottu, mutta varsin eri hengessä. Pääministeri Paavo Lipponen erosi puolisostaan vuonna 1997, pääministeri Matti Vanhanen puolestaan 2005. Lipponen avioitui myöhemmin nykyisen puolisonsa Päivi Lipposen kanssa. Vanhasen kohdalla suuri kiinnostus kohdistui myöhemmin suhteeseen Susan Kurosen (nyk. Ruusunen) kanssa. Nyt erojen listaan voi lisätä myös pääministeri Sanna Marinin.

Vaikka poliitikkojen yksityisasiat kiinnostavatkin, Suomessa poliitikkojen avioeroihin kuuluu huomattavasti vähemmän julkista dramatiikkaa tai toisaalta salailua kuin monissa muissa maissa. Ero ei leimaa ketään henkilönä mihinkään suuntaan. Puolisoita ja kumppaneita ei myöskään ihmeemmin piilotella tutustumisvaiheen jälkeen.

Tämä kertoo Suomesta pelkkää hyvää. Meillä jokainen saa aidosti valita kenen kanssa elää – myös valtakunnanpoliitikko. 

Tuoreimmat aiheesta

Sanna Marin