Kun Ranskasta turvapaikan saanut venäläinen kohutaiteilija on onnistunut kaatamaan presidentti Emmanuel Macronin puolueen Pariisin pormestariehdokkaan ja siihen liittyvä seksiskandaali kuohuttaa koko maata, Ranska on jälleen kerran saanut havahtua rajusti käytännöksi muuttuneeseen venäläissekaantumiseen länsimaisiin vaaleihin.
Viikko sitten lauantaina Münchenin turvallisuuskokouksessa tiukkasanainen Macron oli kaukana siitä ”Bregançonin hengestä”, jolla hän viime kesänä yritti liennyttää suhteita presidentti Vladimir Putiniin Ranskan presidentin kesäasunnossa Etelä-Ranskassa.
”Venäjä jatkaa yhä pyrkimyksiään horjuttaa läntisiä demokratioita sekaantumalla vaaleihin ja manipuloimalla sosiaalista mediaa,” totesi Macron Münchenissä muistuttaen, miten jo vuoden 2017 presidentinvaaleissa Macronin valinnan sabotointia yrittäneet kiivaat hakkeroinnit osoittautuivat Venäjän tiedustelupalvelun tekosiksi.
Nyt ensimmäinen seksiskandaali
Kun maailman tärkeimpiin metropoleihin kuuluvan Pariisin pormestarin paikkaa piti ensin hallussaan gaullistien johtohahmo Jacques Chirac peräti 18 vuoden ajan, oli rauha maassa. Sen jälkeen on nähty korsikalainen rötösherra, ensimmäinen homopormestari ja ensimmäinen naispormestari – ja nyt ensimmäinen seksiskandaali.
Tuoreen naispormestarin ja silloisen tasavallan presidentin yhteinen avioliiton ulkopuolinen tytär huvitti pieniä piirejä, mutta kansan syvät rivit eivät siitä tienneet. Jos olisivat tienneet, heitäkin se olisi vain huvittanut.
Mutta kun yhden pormestariehdokkaan valmiudessa olevat perhekalleudet pongahtavat koko komeudessaan kaiken kansan pällisteltäviksi nettiin höysteenä ehdotukset videon alkujaan vastaan ottaneelle Alexandra-kaunottarelle, on skandaali valmis.
Kun kyseessä oleva ehdokas sattuu vielä olemaan tasavallan presidentin läheinen huippupoliitikko, nousee epäily, onko asiassa enemmänkin kuin vain raakaa poliittista loanheittoa kilpailijoiden kesken.
Sitä paitsi ranskalaispoliitikot eivät ole koskaan keskenään sille tielle lähteneet, jokaisella kun tuppaa olemaan omia luurankoja kaapissa.
Ennen vaaleja kaikki puolueet pitävät kassakaapeissaan paljastuksia vastapuolen ehdokkaista, ja kauhun tasapaino vallitsee. Varsinaista keltaista lehdistöähän maassa ei edes ole.
Kyse vakavasta asiasta
Media penkoo ja paljastaa poliitikkojen raharötöksiä minkä ehtii, mutta yksityiselämä on perinteisesti jätetty rauhaan. Viime vuosina netti on tuonut vähän muutosta tilanteeseen, mutta ihan hirveästi poliitikkojen seksisotkut eivät ranskalaisia kiinnosta, sillä omissakin on ihan tarpeeksi vatvomista.
Mutta tällä kertaa on kysymys vakavammasta asiasta.
Yksityisten, intiimien kuvaviestien lähettäjä on ollut Macronin puolueen pormestariehdokas Benjamin Griveaux ja niiden nettilevittäjä ilman asianomaisen lupaa Ranskassa asuva venäläinen performanssitaiteilija Pjotr Pavlenski.
Putinin hallintoa vastustava Pavlenski oli saanut vuonna 2017 turvapaikkaoikeuden Ranskalta. Nyt hän joutui kärvistelemään useita päiviä tutkintavankeudessa viime keskiviikkoiltaan asti ja on yhä tutkinnan alaisessa valvonnassa. Voi vain kuvitella Putinin vahingoniloa.
Mutta se ei estä Ranskan tiedustelupalvelua epäilemästä mahdollisuutta, että venäläiset virkaveljet pitävät Pavlenskia otteessaan. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että takana on enemmän kuin poliitikon katkeroituneen tyttöystävän kosto.
Skandaali juuri ennen Rakastavaisten juhlaa
Skandaali paljastui vain pari päivää ennen helmikuun 14. päivää, meillä pliisusti Ystävänpäiväksi ristittyä, kaikkialla muualla Rakastavaisten juhlana vietettyä Saint Valentinin päivää.
Ei olisi mikään ihme, jos Benjamin Griveaux’n sinä iltana vaimolleen tuoma ruusukimppu olisi lentänyt suorinta tietä roskakoppaan ja romanttinen shampanjapäivällinen muuttunut mökötykseksi.
Mutta tuskin oli lopulta iloon aihetta myöskään skandaalin aiheuttajalla, niinikään päiväkausia tutkintavankeudessa lojuneella Alexandra de Taddeolla. Tähän mennessä on paljastunut, että tällä varakkaan itäranskalaisen perheen opiskelijatyttärellä oli ollut vuoden kestänyt suhde Griveaux’n kanssa.
Loistavasti menestyneellä, kauniilla valtiotieteen opiskelijalla oli ehkä ollut vaikeuksia hyväksyä päättynyttä suhdettaan poliitikkomieheen, joka paistatteli onnellisena vaimonsa ja lastensa kanssa Paris Match -lehden keskiaukeamalla vaalien alla.
Jännitystä porvarisperheen lapselle
Lohduttajaksi oli löytynyt gangsterinnäköinen venäläinen taiteilijapakolainen, joka pyöri Ranskan äärivasemmistopiireissä.
Siinä oli tarpeeksi jännitystä varakkaan porvarisperheen vesalle, joka oli viettänyt viimeiset kymmenen vuotta Pariisin uneliaassa hienostokaupunginosassa, 16. arrondissementissä, ja kuluttanut luentosalin penkkejä Vasemman rannan yhtä hienolla alueella sijaitsevassa valtiotieteen opinahjossa ja harjoittelijana Unescossa.
”Alexandran uusi poikaystävä ei ollut meidän mieleemme”, tyytyivät vanhemmat toteamaan lakonisesti lehtihaastattelussa.
Tutkintavankeudessa ja edelleen tutkinnanalaisessa valvonnassa rakastavaiset pidetään toisistaan erillään.
Pavlenski on toitottanut palavaa rakkauttaan julkisesti asianajajansa välityksellä, kun taas Alexandra de Taddeon asianajaja on vakuuttanut neitokaisen olevan kauhistunut siitä, kuinka suuret mittasuhteet hänen paljastettavaksi antamansa nettivideo on saanut.
Pavlenski puolestaan väittää halunneensa vain paljastaa ranskalaispoliitikon kaksinaismoraalisen elämäntavan. Siinä saa Ranskan tiedustelupalvelu selvittää, mistä moinen kirkasotsaisuus on peräisin. Sen lisäksi taiteilija odottaa myös tuomiota viime uudenvuodenyönä vodkan voimalla aseen kanssa riehumisestaan.
Tarinassa pohdittavaa muillekin
Entä Pariisin pormestarinvaalit? Macronin puolueen lennossa nimitetty uusi ehdokas, salkkunsa jättänyt terveysministeri Agnès Buzyn saa tehdä ihmeitä tullakseen valituksi.
Griveaux oli kilvassa vasta kolmannella sijalla, sillä puolueen kannattajat eivät alun perin päässeet sopuun yhdestä ehdokkaasta, vaan mustaksi hevoseksi lähti yrittämään puolueen outolintu, huippumatemaatikko Cédric Vilani.
Hänkään ei ole saanut tuulta purjeisiin, joten Buzyn yrittää houkutella häntä yhteistyöhön toistaiseksi siinä kuitenkaan onnistumatta.
Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että Macron ei saa puolueelleen ennen presidentinvaaleja kipeästi tarvitsemaansa Pariisin herruutta. Todennäköisesti jatkoajan saa nykyinen pormestari Anne Hidalgo, joka edustaa henkitoreissaan vaikertavaa Ranskan sosialistipuoluetta.
Mutta kyllä tässä tarinassa lienee pientä pohtimisen aihetta monille muillekin, myös meikäläisille Moskovan kävijöille. Mihin tahansa videoille ei totisesti kannata kaikkia kalleuksiaan siellä vilautella.
Korjattu taivutusvirhe pormestariehdokas-sanasta 2. väliotsikon jälkeen 4.3. kello 9.00.