Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos voi miettiä vanhaa sananlaskua siirtäessään pankkijätin pääkonttorin Tukholmasta Helsinkiin. Kun menee sutta pakoon, tuleeko karhu vastaan. Ruotsissa sosialidemokraatit ovat puuhanneet pankkiveroja, käykö kohta samoin Suomessa, kysyy MTV Uutisten talouden päällikkö Jussi Kärki.
Ruotsissa demarit ottivat viime vaalitaistossa ahneet pankkiirit maalitaulukseen. Nordean johto hermostui, kun demarien johtama hallitus aikoi korottaa pankin vakausmaksut yli kymmenenkertaisiksi.
Samoja kaikuja on ollut myös Suomessa, sillä SDP:n varjobudjetissa tuloja olisi hankittu finanssialan rahoitusverolla. Pankkien rokottamisessa olisi voitu tehdä yhteistyötä nimenomaan Ruotsin kanssa näissä kaavailuissa.
Kun Nordea ryhtyi harkitsemaan pääkonttorin siirtämistä pois Tukholmasta, yhtiöstä oltiin yhteydessä myös SDP:n puheenjohtajaan Antti Rinteeseen. Nordea halusi varmistaa, että Suomi olisi pankille vakaa paikka toimia yli vaalikausien eli myös silloin, jos SDP nousisi hallitusvaltaan.
Entisenä ay-johtajana Rinne on tunnettu henkilönä, joka ymmärtää myös elinkeinoelämän näkemyksiä, jos pelissä on työpaikkoja. Myös Nordean johto on ilmeisesti vakuuttunut, että Rinteen johtama SDP on käytännönläheisempi ja järkevämpi kuin Ruotsin demarit. Maaottelussa Nordean pääkonttorista Suomen poliitikot voittivat Ruotsin poliitikot.
Toki Suomen ehdoton vahvuus on jäsenyys EU:n pankkiunionissa, jossa Nordea saa tasaisen pelikentän ja yhteiset pelisäännöt eurooppalaisten kilpailijoidensa kanssa. EU:n pankkiunionissa mitään muutoksia ei tapahdu nopeasti, vaan asiat etenevät hitaasti jäsenmaiden kompromissien kautta. Pankeille se tarkoittaa vakaata polkua eteenpäin.
Suomesta tulee melkoinen finanssikeskittymä, kun Nordean pääkonttori siirtyy yli 600 miljardin euron taseineen Helsinkiin ensi vuoden lokakuussa. Tämän jälkeen Suomen pankkisektorin koko on noin nelinkertainen kansantalouteen verrattuna. Se on Euroopan korkeimpia lukuja.
Iso tase tuo ison vastuun, mutta suomalaiset veronmaksajat voivat olla huoletta. Erästä luxemburgilaista pankkiiria mukaillen tässä kolme pointtia:
1 Hyvin hoidettu Nordea on Euroopan vahvimpia pankkeja.
2 Jos kaukaisessa tulevaisuudessa huolia kuitenkin syntyisi, niitä olisivat kantamassa EU:n pankkiunionin leveämmät hartiat.
3 Jos pankkiunionin apua joskus tarvittaisiin, lasku ei enää mene veronmaksajien piikkiin.
Pääkonttorin paikka on todennäköisesti Helsingin Vallilassa Nordean Campuksella. Sinne muuttaa muutamia kovapalkkaisia valkokaulustyöläisiä eli lisää kadehdittavaa tuleviin verokalentereihin. Muuten pääkonttorin siirron vaikutus työntekijöihin on pieni, asiakkaisiin vielä pienempi.
Nordean vahvana johtokolmikkona on suomalaisia, vaikka maailmankansalaisia ovatkin: hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos, konsernijohtaja Casper von Koskull ja suurimman omistajan Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh. Jotensakin on kuitenkin tosi helppo uskoa von Koskullia, kun hän ilmoittaa, että päätöstä ei tehty tunteella vaan järjellä. Bisnesjohtaja on tässä mielessä värisokea, eikä tunnista sinivalkoisuutta.
Monia suomalaisia Nordean päätös tuntuu kuitenkin lämmittävän ja ryhti hivenen paranee tavallisella pankkiasiakkaallakin. Vanhat synnit rikkaiden verosuunnittelusta ja Panama-papereista unohtuvat, kun Euroopan 19. suurimman pankit pomot kehuvat kilvan Helsinkiä ja Suomea.
Viikko on ollut suomalaisille kerrassaan eläimellinen. ensin huuhkajat, sitten susijengi ja nyt päälle vielä nalle.
2:55