Kommentti: Persianlahden kiristynyt tilanne heijastuu vaaleihin – Israel jyrisee olevansa valmis ja varautunut, jos alueella puhkeaa yhteenotto

6:45img
Julkaistu 17.09.2019 16:26

Veera Pennanen

veera.pennanen@mtv.fi

Israelissaon äänestetty tänään parlamenttivaaleissa. Tuloksesta odotetaan tiukkaa, mutta muuttuuko mikään, jos pääministeri Benjamin Netanhajun valtakausi päättyy, kirjoittaa vaaleja Jerusalemissa seuraava toimittaja Veera Pennanen.

Viime viikolla Jordan laakso, tällä viikolla Hebronin kaupungin läheinen Kiryat Arban juutalaissiirtokunta. Viidettä kautta pääministerinä hakevan Benjamin Netanhaju, 69, ei ole säästellyt suuria sanoja uskonnollisen oikeiston kosistelussa.

Myös Persianlahden kiristynyt tilanne heijastuu tänään käytäviin parlamenttivaaleihin.

Istuva pääministeri kertoi radiohaastattelussa eilen Israelin olevan valmis ja varautunut, jos Yhdysvaltain ja Iranin välille puhkeaa yhteenotto alueella. Kysymys turvallisuudesta onkin totutusti näidenkin parlamenttivaalien tärkeimpiä teemoja.

"Bibi" luo kuvaa turvallisuuden takaajana

Turvallisuus oli odotetusti tapetilla myös huhtikuun vaalien alla. Tilanne Gazan kaistan ja Israelin välillä oli savunkäryinen. Bibi-lempinimellä Israelissa tunnettu Netanhaju onkin ulostuloissaan luonut itsestään kuvaa niin politiisena selviytyjänä kuin kansakunnan turvallisuuden takaajana.

Myös suhteet Yhdysvaltoihin ovat kunnossa, erityisesti kun Valkoisessa talossa presidentin virkaa toimittaa vanha tuttu Donald Trump.

Kuten huhtikuun vaaleissa suurimman puolueen paikkaa hakevat jälleen Netanhahun Likud-puolue ja Benny Gantzin, 60, luotsaama Sininen ja Valkoinen -liitto. Gallupit povasit tuloksesta huhtikuun kaltaista. Rinta rinnan siis mennään.

Onko Netanhajun aikakausi päättymässä?

Israelin keskusvaalilautakunnan mukaan tänään äänestysaktiivisuus on ollut korkeimmillaan yli 30 vuoteen. Puhaltavatko Israelin politiikassa uudet tuulet? Onko heinäkuussa Israelin pitkäaikaisimmaksi pääministeriksi tulleen Netanhajun aikakausi päättymässä?

Netanhajun kanssa gallupeiden kärjessä oleva Gantz on puolustusvoimien entinen komentaja. Vaikka Sininen ja Valkoinen Gantz johtajanaan on puolukentässä keskemmällä Likudiin nähden, on turvallisuus myös Gantzille ykkösteema.

Yli 50 vuotta jatkunut tiukkaotteinen miehitys Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa todennäköisesti jatkuisi entisellään.

Rauhanneuvottelut ovat olleet jäissä jo vuosia, ja Gantzin nouseminen pääministerin asemaan tuskin siis puhaltaisi uutta liekkiä rauhanneuvotteluihin palestiinalaisten kanssa.

Palataan vielä hetkeksi miehitetylle Länsirannalle, Jordan laaksoon ja Hebroniin. Jordan laakso kattaa kolmanneksen Länsirannasta. Hebron puolestaan on suurimpia palestiinalaiskaupunkeja.

Palestiinalaisten reaktion viimeaikaisiin julistuksiin voi hyvin kuvitella. Näistä neuvotteluasemista Yhdysvaltain presidentti Trump aikoo julkistaa vuosisadan diiliksi kutsumansa Lähi-idän rauhansopimuksen Israelin vaalien jälkeen.  

Tuoreimmat aiheesta

Israel