Jo kaksitoista vuotta jatkunut puurtaminen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi viivästyy jälleen vuodella. Hallitus nosti kädet pystyyn riitoihinsa juuttuneen eduskunnan sote-valiokunnan edessä, ja siirsi uudistuksen alkamaan vasta vuoden 2021 alussa. Saapa nähdä, pitääkö tämä viimeisinkään aikataulu, kirjoittaa Vesa Kallionpää kolumnissaan.
Toukokuussa koetaan ehkä vielä sellainenkin ihme kuin yhdistetyt europarlamentti- ja maakuntavaalit. Niissä äänestäjäpolo joutuu sitten miettimään, minkälaisia edustajia noihin kahden ääripään byrokratiatehtaaseen pitäisi lähettää.
Helppoa ei tule olemaan puolueillakaan. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa, joten hallitusneuvottelut ovat todennäköisesti vielä käynnissä – jolleivat peräti solmussa – samaan aikaan, kun pitäisi käydä euro- ja maakuntavaalikampanjoita.
"Krista Kiuru on jo näyttänyt kykynsä asioiden 'perusteellisessa' käsittelyssä"
Mutta kun on sotesta kyse, niin asiat voivat mennä vielä huonomminkin. Hallituksen uusin aikataulu lähtee siitä, että eduskunnan sote-valiokunta saa työnsä valmiiksi ajoissa, jotta lait saadaan perustuslakivaliokunnan ja muun eduskunnan läpi ennen tämän vuoden loppua.
Jos päätökset venyvät lähelle eduskuntavaaleja, pitää maakuntavaaleja jälleen siirtää. Eikä eduskunnan päätöksentekokyky juuri ennen eduskuntavaaleja taida muutenkaan olla parhaimmillaan.
Eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) on jo näyttänyt kykynsä asioiden ”perusteellisessa” käsittelyssä. Sadat asiantuntijakuulemiset ja loputtomat puheet voivat vielä muuttaa uusimmatkin aikataulut.
"Hallituksen enemmistö on niin pieni, että äänestys on millintarkkaa hommaa"
Epävarmuus sote-paketin läpimenosta jatkuu myös hallituksessa, vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) muuta vakuuttavat.
Hallituksella on eduskunnassa niin pieni enemmistö, että lopullinen äänestys sote-laeista on millintarkkaa hommaa. Ja epävarmuutta lisää myös se, että lakipaketin lopullinen sisältö ei vielä ole edes tiedossa.
Sote-näytelmä muistuttaa loputonta saippuasarjaa, mutta valitettavasti kyse on isosta ja vakavasta asiasta. Sosiaali- ja terveydenhuolto ei nykyään toimi riittävän hyvin, vaikka kustannukset jatkuvasti nousevat. Uudistuksia on siis pakko tehdä.
Mitä pidemmälle sote-uudistus venyy, sitä hanakammin kunnat turvautuvat yksityisiin palveluihin. Valinnanvapautta vastustavat sote-jarruttajat saattavat siis vain kiihdyttää palvelujen ulkoistamista.
Seuraavissa hallitusneuvotteluissa yksi varma aihe onkin sote-palvelujen ulkoistamista rajoittavan lain pidentäminen.