Hallitus joutui eilen taipumaan ja myöntämään sen, minkä sokea Reettakin on nähnyt jo kesäkuun alusta lähtien. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen aikataulu ei pidä, vaikka päällään seisoisi, kirjoittaa toimittaja Eeva Lehtimäki kolumnissaan.
Sote lykkääntyy siis jälleen, nyt vuoteen 2021.
Kesäkuun alussa perustuslakivaliokunta sai puserrettua oman lausuntonsa soteen, mutta kansanedustajilla oli paljon huomautettavaa esityksen perustuslaillisista ongelmista.
Reilut pari viikkoa sitten eduskunnan puhemies Paula Risikko sanoi kokoomuksen puoluekokouksessa, ettei sote-äänestyksiä ehditä millään järjestää ennen eduskunnan kesätaukoa.
Sen jälkeen varsinaista mietintöä pusertavassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on huudettu, kriisiydytty kokousaikatauluista, mutta varmasti ihan oikeasti todettu, että työtä on paljon.
Hallituksen tärkein hanke alkaa olla kasa poliittista ongelmajätettä, jota siirrellään paikasta toiseen ja mietitään, mitä tämän kanssa oikein pitäisi tehdä.
Ja taas puhutaan sotesta
Yhden asian voi jo varmasti sanoa. Meillä on ensi keväänä taas sote-vaalit, kävi uudistuksen kanssa miten tahansa. Asiasta vatkataan sekä eduskuntavaaleissa että mahdollisissa maakuntavaaleissa. Tosin maakuntavaaleja on siirretty jo niin monta kertaa, että nykyinen toive toukokuusta voi sekin vielä muuttua.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa sote-uudistus saadaan eduskunnassa läpi äärimmäisen niukalla enemmistöllä marras-joulukuussa. Hankkeen käytännön toteutus, muun muassa nykyistä oppositiota hiertävä valinnanvapaus, ovat kuitenkin tulevan hallituksen harteilla.
Niinpä ensi kevään eduskuntavaaleissa nykyiset hallituspuolueet puolustavat sote-rakennelmaansa ja hallitukseen hamuavat lupaavat isoja muutoksia hankkeeseen.
SDP:n Antti Rinteelle ei kelpaa hallituksen kaavailema potilaan valinnanvapaus.
On myös todella kummallista, että meillä saattaa olla käynnissä uuden hallituksen ohjelmaneuvottelut ja samaan aikaan toukokuussa äänestetään maakuntavaaleissa. Samoista teemoista, joita seuraava hallitus vääntää jo uuteen muottiin.
Aina on myös mahdollista, että vesittynyt ja pitkittynyt hanke menettää syksyn aikana kokoomuksen tuen ja hallitus kaatuu. Ja taas sote putkahtaa eduskuntavaalien ykkösteemaksi.
Eilen keskustan, kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmät antoivat tukensa soten uudelle aikataululle ja sitoumuksensa sen läpiviemisestä.
Pääministeri Juha Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon suusta kuultiin lauseet, jotka vielä kaivetaan esiin, jos ja kun soten kanssa tulee syksyn mittaan lisää ongelmia. Pakko myöntää, että naurahdin.
– Kaikkein tärkeintä on nyt tietää se, että uudistusta viedään määrätietoisesti eteenpäin, Sipilä totesi eduskuntaryhmien kokousten jälkeen.
– Kokoomus on sitoutunut tähän uudistukseen. On ollut ja on jatkossakin.
Sote-väittely jatkuu tänään eduskunnassa
Tänään eduskunta saa soten uudesta aikataulusta ja sen vaikutuksista pääministerin ilmoituksen. Pääministerin ilmoituksen yhteydessä kansanedustajat käyvät aiheesta keskustelun, eikä sen lopuksi äänestetä.
Vielä maanantain A-Studiossa Sipilä väläytti hallituksen tiedonantoa, joka olisi tarkoittanut hallituksen luottamuksen mittaamista keskustelun päätteeksi. Suomeksi sanottuna siinä olisi mitattu ovatko hallituspuolueiden kansanedustajat vielä hallituksen suunnitelmien takana. Riskialtis veto. En kuitenkaan millään jaksa uskoa, että pääministeri olisi lipsauttanut suorassa lähetyksessä vahingossa järeämmän keinon.
Nyt rivit on taas ammuttu suoraksi. Ainakin syksyyn asti.