Ulkoministeri Timo Soinin käyttäytyminen herättää jälleen kerran ihmetystä. Tämän kommentin otsikoksi sopisi, että Soinin päätä suojaavassa lippalakissa omenat ja päärynät ovat nyt pahasti sekaisin, mutta tiivistetään näin: Soini ei käyttäydy Suomen ulkoministerille sopivalla tavalla.
Ulkoministeri Soini haahuilee parhaillaan Lontoossa tapaamisissa, joista kukaan ei tiedä tuon taivaallista.
Ulkoministeriön kabinettipäällikkö Raili Lahnalampi yritti arvailla STT:lle korkean esimiehensä matkaa, mutta vastauksista näki, ettei hänellä ole hajuakaan, mitä Soini Lontoossa puuhaa.
Liikkeellä on kuitenkin Suomen ulkoministeri, joka ilmeisesti pukeutuu irtopartaan ja tapaa Lontoon työläiskaupunginosien kuppiloissa Brexitin vastustajia tai sitten hän istuu drinkillä ystävänsä, tuon suomalaisen persuäänestäjän prototyypin Nigel Faragen kanssa.
Soinin keskiviikkoisen tiedotustilaisuuden voi panna vielä (hyvällä tahdolla) puheenjohtaja-Soinin ja puolueen katastrofaalisen gallup-kannatuksen tiliin. Siellä Isä Aurinkoinen katsoi lempeästi persunuorten ja nuorisojoukon johtajan Sebastian Tynkkysen EU-kansanäänestystouhujen suuntaan ja ilmoitti, että äiti-PS:kin pistää asian (mahdollisesti, todennäköisesti) tulevaan vaaliohjelmaansa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on lisännyt puheillaan sekavaa kuvaa PS:n hallitusasemasta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo ulkoministerinsä touhuja armeliaan ymmärtävästi, mikä kertoo, että herroilla on jokin välipuhe asian tiimoilta. Sellaista se hallituksen kasassa pitäminen teettää. Oudolta se näyttää.
Suurimman oppositiopuolueen SDP:n taholta sekä puheenjohtaja Antti Rinne että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ovat hämmästelleet ulkoministerin toimintaa.
Vaikka ottaa oppositiolisän pois, herrat ovat ihmettelyssään oikealla asialla.
Tämä kaikki tapahtuu keskellä eurooppalaista ja kansainvälistä kriisiä.
Soini saattaakin olla mystisin vieras saarivaltiossa sitten Rudolf Hessin.
Hess lensi Messerschmitt Bf 110-koneella toukokuussa 1941 muille enempiä kertomatta Isoon-Britanniaan tapamaan Hamiltonin herttuaa saadakseen rauhan Saksan ja Englannin välille. Koneeseen tuli vika ja Hess pelastautui laskuvarjolla. Hessillä saattoi olla hyvä tarkoitus, kuka tietää, mutta se ei ole tähän mennessäkään lopullisesti selvinnyt.
Ehkä Soinillakin on salainen missio? Vai?
Palatkaamme silti historian mystisiltä poluilta haastavaan nykyhetkeen.
Eduskunta keskustelee huomenna Brexitistä kesken kesätaukonsa. Soinin toiminta ja hänen Lontoon-matkansa tuo keskusteluun oman lisäsävynsä.
Suomen kannanottoja seurataan ulkomailla nyt tiiviisti. Varsinkin ulkoministerin. Moskovassakin kuulemma luullaan jo, että Suomi on jättämässä EU:n.
Soini saa eduskunnan keskustelussa luvan selittää, edustaako hän ulkoministerinä enemmän Suomea ja sen hallitusta vai puoluettaan tai sen nuorisojärjestöä.
Hirveän moneen tarinaan Suomella ei nykyisessä tilanteessa pitäisi olla varaa.
Moni kuuhullu luulee, että kuuhulluus on Brexitin jälkeisessä ajassa suurempaakin muotia, mutta kuuhullujen eväillä ei ole ennenkään pitkälle pötkitty. Britannian ero ei ole Suomelle iloinen asia, kuten täällä nyt juhlitaan.
Perjantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin autosaattue kurvaa kansainvälisen mielenkiinnon saattamana presidentti Sauli Niinistön vieraaksi Kultarantaan.
Voisi vedon lyödä, että Putinia hymyilyttää.