Suomen suurlähettiläiden kokoontumisessa Helsingissä esiintyi tänään poikkeuksellisen EU-myönteinen ulkoministeri. Pestinsä loppusuoralla oleva Soini myönsi osin muuttaneensa käsitystään EU:n tarpeellisuudesta, kun kyse on Suomen turvallisuudesta. Ulkoministeri korosti myös Afrikan tärkeyttä ja luonnehti maanosaa Suomen "naapuriksi".
Suomen eri edustustoissa ympäri maailmaa työskentelevät suurlähettiläät ovat parhaillaan koolla Helsingissä parin päivän ajan. Vuotuisessa tapaamisessa on tarjolla kattava katsaus maailmaan.
Unionin yhtenäisyys on hämmästyttänyt
Lontoossa brexit-neuvotteluja aitiopaikalta seuraava suurlähettiläs Päivi Luostarinen sanoo, että tärkeitä asioita on vielä auki, vaikka ensi vuoden EU-ero jo häämöttää. Suurlähettilään mukaan yhtenäinen EU tuli briteille yllätyksenä.
– EU näyttäytyy varsin yhtenäisenä, ja tämä on ehkä hämmästyttänyt ja yllättänyt britit. Vähän niin kuin se on oikeastaan yllättänyt meidät itsemmekin.
Tukholmassa puolestaan seurataan tarkasti syyskuun vaaliasetelmia Ruotsissa.
Vaalijännitystä Ruotsissa
Ruotsidemokraattien kannatus on vankka, eikä naapurimaassa olla totuttu "kolmanteen pyörään". Suurlähettiläs Liisa Talonpoika kuvailee vaalikamppailua poikkeuksellisen jännittäväksi.
– Kyllä siellä on jännittyneet tunnelmat, että tämä on vähän erilainen tilanne kuin on koskaan aikaisemmin ollut. Kun tällaisessa maassa, missä yleensä on kaksi selkeää blokkia vaaleihin menossa, niin nyt on tämä kolmas tekijä.
Esimerkiksi mahdollisesta tulevasta hallituspohjasta ei puhuta tällä kertaa juuri mitään. Ruotsidemokraatteja ei ole aiemmin hyväksytty maan johtoon lainkaan.
Vaalikampanjan ohessa etsitään syyllisiä myös taannoisiin autojen tuhopolttoihin. Syyllisiä ei ole saatu kiinni.
Trump muutti Iranin toiveikkaan ilmapiirin
Yhdysvaltain muuttunut ulkopolitiikka näkyy myös. Yhtenä esimerkkinä on Iran. Pannaan joutunut ydinsopimus on muuttanut maan toiveikkaan ilmapiirin epävarmaksi ja se näkyy taloudessa.
Vaikka EU yhä seisoo sopimuksen takana, Yhdysvaltain asteittain etenevät pakotteet syövät uskoa tulevaan. Teheranissa suurlähettiläs Keijo Norvanto näkee tilanteen arjessa.
– Nyt tilanne on se, että aika moni on odottanut pitkään palkkaansa ja yritykset irtisanovat paljon ihmisiä.
Päivän odotetuimman puheenvuoron piti kuitenkin ulkoministerin pestinsä loppusuoralla Timo Soini, joka on kokenut ministerinä metamorfoosin.
Kymmenen vuotta sitten Soini oli ehdottomasti sitä mieltä, että EU:ta ei tarvita mihinkään. Nyt on kuoriutunut esiin toisenlainen vaihtoehto, EU-perhonen.
Asiaa on edesauttanut kolme vuotta reaalimaailmaa, jonka aikana Soini kertoo myös oppineensa paljon ulkoministeriön väeltä.
– Tieto lisää tuskaa, mutta onneksi myös ymmärrystä.
– Suomen kannalta keskeinen turvallisuusyhteisö on Euroopan Unioni, Soini myöntää.
Soini puhui myös lämpimästi Afrikasta "naapurina". Erityisesti maanosan kasvava talous kiinnostaa ulkoministeriä. Pontta Afrikka-myönteisyydelle tuli Kööpenhaminasta, missä Soini tapasi aiemmin tänä vuonna Afrikan maiden ulkoministereitä.
Populistit saivat Soinilta huutia
Muutoksen tuulista tai lähestyvistä vaaleista kielii sekin, että soinimaista ryöpytystä saivat tuta populistit eli "lärväilijät".
Omasta mielestään Soini on "oikea populisti", mutta nyt on liikkeellä myös eräänlaisia valepopulisteja eli "lärvälijöitä", jotka huutelevat, mutta eivät ota vastuuta.
– Kun tuli kannatusta, niin vietiin myöskin se ääni ja valta, tehtiin päätöksiä – eikä vaan lärvitä tuolla tekemässä otsikoita. Siinä on mielestäni kunnon populistin ja lärväilijän välinen ero, Soini selittää.
Ulkoministerin mukaan vastuun ottaminen vaatisi osaamista, jota ei välttämättä "lärväilijöiltä" löydy.