Kommentti: Suomikiekon kulisseissa kuohuu jälleen – SM-liigaseurojen painostus tuotti tulosta: ”Pelkäävät kuollakseen”

Suomen Jääkiekkoliiton liittohallitus on SM-liigaseurojen painostuksesta typistänyt U20-SM-sarjan ensi kaudella avautuvat karsinnat vain kahden joukkueen välisiksi. Pienempien seurojen nousu huipulle on kaikessa hiljaisuudessa vain vaikeutunut, kirjoittaa MTV Urheilun Antti Rämänen.

Nuorten SM-sarjaan oli suunnitteilla kerralla laajempikin muutos, kun SM-liigan ja Suomen Jääkiekkoliiton välistä uutta yhteistyösopimusta valmisteleva Huippukiekon neuvottelukunta esitti talvella liigaseurojen niin sanottujen mandaattipaikkojen poistamista.

Vihdoin yksi vaihe suomalaista seurakiekkoa jäytävän eriarvoisuuden tarinasta saataisiin jätettyä taakse. Neuvotteluiden lopputulos oli kuitenkin pienemmille seuroille järkytys.

SM-liigaseurojen nuorten joukkueet ovat saaneet tähän asti pelata alle 20-vuotiaiden SM-sarjaa kiintiöpaikoilla ilman pelkoa putoamisesta. Karsinnat ja putoamiset ovat näin koskeneet vain aikuisten tasolla Mestistä tai sitä alempia sarjoja pelaavia seuroja.

Päättynyt kausi tarjosi tästä esimerkin räikeimmästä päästä: Ilveksen U20-joukkue jäi 20 joukkueen alkusarjassa vasta 19:nneksi, mutta pääsi liigastatuksensa ansiosta putoamiskarsintojen sijaan mukaan alempaan jatkosarjaan, kun taas kymmenellä pisteellä sen edelle sijoittunut Rovaniemen Kiekko joutui karsimaan paikastaan ensi kauden SM-sarjaan.

Karsintasarjaan putosivat myös Ketterän ja TUTO:n A-juniorit, vaikka nämä onnistuivat jättämään alemmassa jatkosarjassa taakseen SaiPan ja Jukurien junnujoukkueet. Karsinnoissa RoKi säilytti paikkansa SM-sarjassa, Ketterä ja TUTO putosivat sarjaporrasta alemmas Mestikseen. Ilves, SaiPa ja Jukurit saivat jatkaa SM-sarjassa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Suomalaisen jääkiekon tulevaisuutta pohtivan Huippukiekon neuvottelukunnan työryhmä suositteli mandaattipaikkojen poistamista ja liittohallitus vahvistikin esityksen helmikuussa. Samalla aiemmin 20 joukkueen SM-sarjaa päätettiin typistää 18 joukkueeseen, joista 12 etenee pudotuspeleihin. Kolmen runkosarjan viimeisen oli tarkoitus jatkaa karsintasarjaan Mestiksen kärkijoukkueiden kanssa.

Myös SM-liigan johtoryhmä ”käsitteli” asian kokouksessaan, kuten liiton tiedote tuolloin sanatarkasti kertoi.

Tämän käsittelyn seurauksena käynnistyi kuitenkin uusi vaihe, joka osoittaa, miten SM-liigaseurat ovat onnistuneet kaappaamaan vallan Suomen Jääkiekkoliiton päättävissä elimissä. Väännön tulos oli se, että pienempien kiekkoseurojen pääsy nuorten SM-sarjaan yllättäen vain vaikeutui.

MTV Urheilun useasta lähteestä saamien tietojen mukaan liigaseurat kauhistuivat putoamisvaarasta niin, että ne saivat painostettua liittohallituksen käsittelemään jo kertaalleen päätetyn sarjauudistuksen uudelleen. Liigaseurat tekivät asiasta jopa kynnyskysymyksen liiton ja Liigan välisen uuden yhteistyösopimuksen ympärillä käytävissä neuvotteluissa. Liigan mukaan kolmen karsijan malli oli ”vahingossa” edennyt sellaisenaan Huippukiekon neuvottelukunnasta liittohallituksen pöydälle.

– Liigaseurat pelkäävät kuollakseen sitä, että niiden U20-joukkue putoaisi SM-sarjasta. Ihan niin kuin ne pelkäävät kuollakseen putoavansa Liigasta, kun karsinnat avataan, kommentoi yksi tapauksen etenemistä liiton portaissa seurannut kiekkovaikuttaja.

MTV Urheilu pyysi asiasta kommenttia SM-liigan johdolta. Puheenjohtaja Heikki Hiltusen mukaan "painostus" on liian kova termi, mutta seurojen mielipide näin nopeasta muutoksesta on joka tapauksessa tullut selväksi.

Tavoitteena on kuitenkin ollut, että joukkuemäärä supistuisi. Liiga-seurojen näkökulmasta haasteena on se, että silloin joudutaan panostamaan enemmän siihen nuorten SM-sarjaan, jotta siellä säilytään. Nyt kun se paine tulee sinne, samalla Liiga-seurojen kulut kasvavat, Hiltunen perustelee.

Oli kyse sitten painostuksesta tai ei, väännön lopputuloksena uudesta 18 joukkueen SM-sarjasta vain viimeinen joutuu karsimaan paikastaan. Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Heikki Hietasen vetämän liittohallituksen toiminta jo tehdyn päätöksen kumoamisessa jätti kenttäväelle ikävän maun.

Suomen Jääkiekkoliiton hallituksessa istuvat muun muassa varapuheenjohtaja, Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomissiota johtanut ex-kiekkoilija Emma Terho sekä jäseninä SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen, HIFK:n entinen toimitusjohtaja Jukka Valtanen, Jukurien entinen puheenjohtaja Jukka Toivakka sekä TPS:n hallituksen jäsen, kiekkolegenda Saku Koivu.

Lue myös:

    Uusimmat