Jääkiekon SM-liigan keskiviikon kierroksen kohutapaus nähtiin Helsingissä, kun KalPan Colby Sissons taklasi kyseenalaisella tavalla HIFK:n 17-vuotiasta lupausta Kasper Halttusta päähän. Liigan kurinpito on nyt kinkkisen tapauksen äärellä, kirjoittaa MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen.
Ensinäkemyksen perusteella oli selvää: nyt muuten tärähti, eikä mitenkään kauniilla tavalla.
Paikan päällä verkkokalvoille piirtyi hetki, kun HIFK-hyökkääjän Kasper Halttusen pää heilahtaa rajun tärskyn jäljiltä. Sitten alkavat raivoisat kahinat.
Muutama sekunti tästä ja televisiokamerat kuvaavat, kuinka HIFK:n fysioterapeutti Hero Mali ja joukkueen lääkäri Petri Helenius taluttavat huojuvaa nuorukaista pukukopin puolelle.
Samaan aikaan kaukalossa ottelun toinen päätuomari näyttää ulosajoa Sissonsille.
Piakkoin ottelun jälkeen Liigan tilannehuone ilmoitti, että tapaus on siirretty kurinpidon pöydälle.
UUTINEN: HIFK:n 17-vuotias huippulupaus jäi kammotaklauksen alle – SM-liigan tilannehuoneelta odotettu ratkaisu
Puretaan koko tilanne atomeiksi:
1) Halttunen saa kiekon haltuunsa hyökkäysalueen oikeanpuoleisen kulman läheisyydessä, minkä jälkeen hän väistää kohti tulevaa KalPan Oliver Kapasta. Samaan aikaan takatolpalla päivystävä KalPa-puolustaja Colby Sissons lähtee siirtymään kohti Halttusta.
2) Halttunen on väistöliikkeen jäljiltä kyyryssä. Halttunen näkee aivan viime hetkillä Sissonsin, eikä hän ehdi kunnolla reagoimaan kohti tulevaan liikkeeseen.
3) Sissons yrittää pysäyttää Halttusen voimakkaalla vartalotaklauksella. Kanadalaispuolustaja aloittaa taklausliikkeen kyyryasennosta, vieden vartaloaan pystysuuntaan. Tästä syntyy ylöspäin kohdistuva liike.
4) Korostuneen liikkeen myötä taklaus ei osu pelkästään vartaloon, vaan myös päähän. Tästä seuraa Halttusen voimakas pään retkahdus.
Taklaushetkellä Halttunen ja Sissons ovat niin sanotulla esteettömällä kaistalla, minkä myötä useampi tuomari pystyy havaitsemaan koko tilanteen. Ulosajon kanssa ei ole mitään epäselvyyttä.
Entäpä jatkoseuraamukset? Niiden kanssa onkin pähkäiltävää.
***
SM-liiga julkaisi myöhään keskiviikkoiltana kurinpitopäätöksen Lukon Matthew Abtin ja SaiPan Joel Olkkosen tilanteesta. Abtin taklaus vietiin kurinpitokäsittelyyn, koska päävideotuomarin mielestä se kohdistui pään tai niskan alueelle.
Itse tilanteessa Olkkonen lähetti kiekon päätyyn, minkä jälkeen Abt taklasi häntä ylävartalon alueelle. Aivan kuten Sissonsin ja Halttusen tapauksessa, Abtin taklaus osui sekä vartaloon että päähän.
Video kyseisestä niitistä:
0:27
Abt–Olkkonen-tilanteen kurinpitopäätöksessä on mielenkiintoisia kohtia.
”Delegaatio katsoo, että Abt ei suuntaa taklausta ylöspäin, eikä hänen käsivartensa nouse tai irtoa vartalosta ennen taklausta. Delegaatio toteaa, että Abtin taklauksessa käyttämä vauhti ja voima ovat suhteellisen vähäisiä.”
”Abtin taklaus kohdistuu osittain Olkkosta päähän ja osittain vartaloon. Taklauksessa tapahtuvan pääkontaktin osalta delegaatio katsoo, että Olkkonen jää kiekon pelattuaan matalaan asentoon, eikä juuri varaudu taklauksen tulemiseen.”
”Abtin taklaus tulee etuviistosta kiekolliseen pelaajaan, joka on tietoinen tulevasta kontaktista.”
Näihin perusteisiin viitaten kurinpitodelegaatio päätti, että vaikka Abt osui Olkkosta päähän, taklaus ei ollut ottelurangaistuksen ja pelikiellon arvoinen teko.
Suomennettuna: kurinpito koki, ettei Abt hakenut pääkontaktia, minkä lisäksi Olkkosella oli oma vastuunsa tapahtuneesta.
Mitä eroja Abtin ja Sissonsin tilanteissa on?
1) Toisin kuin Abt, Sissons tekee ylöspäin kohdistuvan liikkeen. Sissons suorittaa taklauksen korostuneella voimalla.
2) Vielä enemmän kuin Olkkosen tapauksessa, Halttusen ”alhainen” peliasento on selitettävissä aiemman väistöliikkeen perusteella. Halttunen ei ehdi kunnolla korjata peliasentoaan ennen osumahetkeä. Sissonsin tapauksessa puhutaan lähestulkoon kolmantena pelaajana tilanteen menemisestä.
3) Toisin kuin Olkkonen, Halttunen ei ehdi varautua taklauksen tulemiseen.
Sissonsin pelikieltokäsittelyssä isoin kysymys kohdistuu siihen, miten kurinpitodelegaatio tulkitsee itse taklausliikkeen. Kokeeko delegaatio niin, että Sissons haki puhdasta vartalo- eikä päähän kohdistunutta taklausta? Problematiikka tulee ylöspäin kohdistuvasta liikkeestä.
Mikäli delegaatio kokee, että ylöspäin kohdistuva liike aiheuttaa potentiaalisen pääosuman ja tätä kautta vaaratilanteen, Sissonsille voi tipahtaa jopa kauden pisin pelikielto.
Pelaajien, valmentajien ja muiden toimijoiden kehuma kurinpito on nyt kinkkisessä paikassa.
***
Keskiviikon HIFK:n ja KalPan ottelussa oli kaksi isoa tarttumakulmaa. Taklaus synnytti kohua, kun taas IFK:n tuoreimmasta konttauksesta aiheutui voimakas reaktio.
On vaikea muistaa, että milloin viimeksi IFK:n yhteisö olisi buuannut ja viheltänyt niin äänekkäästi kotijoukkueelle kuin mitä se teki keskiviikkona. Turhautuminen oli enemmän kuin helposti havaittavissa.
IFK:n päävalmentaja Ville Peltonen ja pelaajisto ymmärsivät reaktion syyt. Kotijoukkue ei pelaa, eikä varsinkaan tee sellaista tulosta, mitä sen pitäisi tehdä. Jääkiekko on maalintekopeli ja kun maalinteko tökkii katastrofaalisella tavalla, mitä voi odottaa?
Reaktiossa on hälyttäviä merkkejä. IFK:n kotiottelut ovat vetäneet koko ajan yleisöä, vaikka punapetojen otteet ovat heittäneet häränpyllyä. IFK:n vahva kannattajakunta on ollut omiensa puolella, eikä Nordiksen tunnelmassa ole ollut mitään valittamista. Päinvastoin.
Alkavatko kannattajat kääntyä seuraa vastaan?
Sitä kolhua IFK ei kestä. Seuran taloustilanteesta on jo aiemmin herännyt epäilyksiä, eikä IFK pysty menettämään yleisön tuomia euroja.
Vaikka IFK:n tulokselliset ongelmat eivät täysin johdu päävalmentaja Peltosesta, uhkaa hän joutua ikävään välikäteen. Koska mitä voi tehdä, jos maaleja ei synny ja punapedot jäävät yhä kauemmas ja kauemmas pudotuspeliviivasta?
Peltosen kohdalla ikävä välikäsi liittyy siihen, että seuran sisällä on kovan itsetarkistelun paikka. Miksi IFK ei ole pelillinen kärkiseura? Miksi sen tuloskunto ailahtelee huomattavalla tavalla? Miksi niin moni IFK:n hankinta epäonnistuu?
Aikamoinen sekasoppa.