Nepalissa kärsittiin lyhyen ajan sisään jo toinen katastrofaalinen maanjäristys, mutta tiistain ykkösuutinen Suomessa oli, kun jääkiekkoilija sai 5+20 minuuttia jäähyä.
Erotuomarien osaamattomuus ja puolueellisuus ovat toki ärsyttäviä asioita, varsinkin, jos niistä joutuu kärsimään oma suosikkijoukkue. Leo Komarovin taklauksen oikeellisuutta ja ruotsalaistuomarien käsikirjoittamaa tragikomediaa on kuitenkin käsitelty jo kyllin.
Mutta kuka kantaisi huolta taklauskulttuurista?
Kun Komarovin kaltainen, kovaa ja rehdisti (ja usein) taklaava pelaaja kohtaa Jevgeni Medvedevin kaltaisen heikon vastustajan, lopputulos on usein pahan näköinen. Taklaaminen – ja aivan yhtä tärkeänä taklausten vastaanottaminen – ovat täsmälleen yhtä keskeisiä jääkiekkoilijan perustaitoja kuin luisteleminen ja mailankäsittely. Niiden on tartuttava selkäytimeen jo juniori-iässä.
Tapaus Komarov on vain esimerkki. Suuri osa loukkaantumisiin johtavista taklauksista johtuu vastaanottajan puutteellisesta tekniikasta – pelattiin sitten SM-liigaa, MM-kisoja tai NHL:ää.
Taklauspelin näivettäminen ja pahimmassa tapauksessa kieltäminen – prosessi on eri maissa ja ikäluokissa jo ikävän pitkällä – uhkaa viedä jääkiekkoilusta perustavaa laatua olevan viehätyksen. Tuskin monikaan haluaa seurata urheilulajia, joka näyttää jääalueella pelattavalta sählyltä. Ei sillä, etteikö se sitä jo usein olisi.
Vauhtilaji? Totta. Taitolaji? Totta. Tiukoin määräyksin säänneltyä julkista väkivaltaa? Totta munassa!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kaukalopallo ja ringette ovat osoituksia siitä, kuinka suuria intohimoja kaukalossa pelattavat hillitymmät lajit herättävät. Ne sopivat loistavasti niille kukkahattutädeille ja -sedille, joiden agendalle jääkiekon kesyttäminen kuuluu.
Asiaansa osaamattomien ja puolueellisten tuomarien poistamiselle on löydettävissä keinot. Mutta jos osa jääkiekkoilun ytimestä alkaa mädäntyä nähdyn kaltaisesti, on lajin rappio väistämätön.