Folk-muusikko Rodriguez julkaisi 1970-luvun alussa kaksi heikosti menestynyttä albumia. Rakennusmiehenä työskennelleen miehen nosti 69-vuotiaana maineeseen kiitelty dokumenttielokuva.
Katso kuvia Rodriguezin uran varrelta yllä olevalta videolta.
Helsingissä Sideways-festivaaleilla esiintyvä Sixto Rodriguez, taiteilijanimeltään Rodriguez, 75, on malliesimerkki siitä, että ei elämästä, hitto vie, ikinä tiedä.
Yhdysvaltalaisen folk-laulajan tarina on kuin Disney-elokuva, jossa on onnellinen loppu. Samoin on myös Rodriguezin maailmanmaineeseen nostaneessa dokumenttielokuvassa Searching for Sugar Man (2012), jonka ohjasi vuonna 2014 itsemurhan tehnyt ruotsalainen Malik Bendjelloul.
Rodriguez syntyi heinäkuussa 1942 Detroitissa meksikolaissiirtolaisten pojaksi. Hän aloitteli uraansa hieman alle kolmekymppisenä 1960-luvun ollessa vaihtumassa 1970-luvuksi, poliittisten folk-laulajien ollessa kovassa huudossa.
Laulaja julkaisi 1970-luvun alussa kaksi yhteiskunnallisesti latautunutta albumia (Cold Fact, 1970, Coming from Reality, 1971). Levyt eivät menestyneet USA:ssa. Albumit julkaissut levy-yhtiö meni lopulta konkurssiin. Rodriguez ei jatkanut musiikkiuraansa, vaan siirtyi työskentelemään rakennustyömailla.
Miehen albumit nousivat kuitenkin kohtuulliseen suosioon Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Uudessa-Seelannissa. Australialainen levy-yhtiö julkaisi Rodriguezin kappaleista kokoelmalevyn, joka myi Etelä-Afrikassa platinaa.
Kun tieto kantautui laulajan korviin, hän lähti kiertueille Australiaan 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Kiertueiden jälkeen Rodriguez opiskeli 1980-luvulla filosofiaa ja jatkoi töitä rakennustyömailla, musiikkiuran ollessa lopulta jäissä.
Vuonna 1991 Rodriguezin molemmat albumit julkaistiin Etelä-Afrikassa cd-muodossa. Laulajan yhteiskunnallisesti kantaaottava musiikki nousi apartheidia (Etelä-Afrikassa vuodesta 1948 vuoteen 1991 saakka harjoitettu rotuerottelupolitiikka) vastustaneiden eteläafrikkalaisten suosioon.
Etelä-Afrikassa ei kuitenkaan tiedetty suositusta Rodriguezista juuri mitään. Huhujen mukaan mies olisi tehnyt itsemurhan 1970-luvulla.
Eikä rakennustyömäillä töitä paiskonut Rodriguez tiennyt omasta uudesta suosiostaan mitään.
Vuonna 1997 elettiin jo internetin aikakautta ja Rodriguezin vanhin tytär törmäsi isälleen omistettuun nettisivustoon. Lopulta Rodriguezista vuosikausien ajan jälkiä etsinyt eteläafrikkalainen toimittaja sai yhteyden mieheen ja näin artisti kuuli suosiostaan maassa.
Vuotta myöhemmin Rodriguez esiintyi Etelä-Afrikassa tuhansien henkien yleisöille loppuunmyydyissä saleissa.
LUE MYÖS:
Tervetuloa, festarikesä 2018! MTV kokosi musiikkitärpit Suomen suveen
Vuosituhannen vaihduttua folk-laulaja esiintyi suurille yleisöille Australiassa niin festivaaleilla kuin omilla keikoillaan. Rodriguez palasi kiertueille Etelä-Afrikkaan vuosina 2001 ja 2005.
Miehen nimikkokappale Sugar Man soi sittemmin edesmenneen Heath Ledgerin tähdittämässä Candy-elokuvassa (2006). Vuonna 2009 Rodriguezin ainoista albumeista julkaistiin uusintapainokset.
Laulajan tarina on draaman kaareltaan todella elokuvallinen, ja tämän tajusi myös tarinan kuullut ruotsalaisohjaaja Bendjelloul. Searching for Sugar Man -dokumenttielokuva sai ensi-iltansa tammikuussa 2012. Se palkittiin parhaan dokumentin Oscarilla helmikuussa 2013.
Dokumentti on kirvoittanut myös kritiikkiä. Sitä on arvosteltu siitä, että siinä annetaan ymmärtää Rodriguezin jääneen 1970-luvun jälkeen täysin unohduksiin, vaikka mies oli kohtuullisen suosittu Australiassa.
Kieltämättä, Searching for Sugar Manissa on käytetty tehokkaasti myös fiktion keinoja. Kohtaus, jossa Rodriguez kurkistaa ränsistyneen kotitalonsa ikkunasta Detroitissa, on siirappinen, mutta tehokas ja liikuttava.
Tärkeintä on kuitenkin se, että elokuvan myötä maailmassa tiedetään edes vähän laajemmin, kuka Rodriguez on. Hän on laulaja, joka levytti 1970-luvulla kaksi albumillista poliittisesti kantaaottavaa folkia, jotka eivät kalpene esimerkiksi yliarvostetun Bob Dylanin rinnalla lainkaan.
On mielenkiintoista nähdä, kuullaanko Rodriguezin ensimmäisellä Suomen-keikalla myös miehen tuotannosta löytyvä, löyhästi Suomi-sidonnaiseksi tulkittava kappale. Coming from Reality -albumilta löytyy nimittäin laulu nimeltä Heikki's Suburbia Bus Tour.
Helsingin Sanomat tosin selvitti tarinan kappaleen takana, ja selvisi, että Heikki's Suburbia Bus Tourin Heikki onkin virolainen matemaatikko. Mutta onhan Heikki myös suomalainen nimi, joten syytä kollektiiviseen yhteislauluun toki on.
Rodriguezin tarina ja Searching for Sugar Man ovat muistutus siitä lauseesta, joka on elämässä hyvin olennainen, joka usein unohtuu ja jonka kirjoitan tämän kommenttitekstin päätöslauseeksi.
Ei sitä ikinä tiedä.
---
Rodriguez esiintyy Helsingin Jäähallilla järjestettävillä Sideways-festivaaleilla perjantaina 8. kesäkuuta 2018.