Tanssityttöjen puuttuminen Turun Palloseuran SM-liigajoukkueen kauden ensimmäisestä kotiottelusta herätti toiveen siitä, että tasa-arvoasioissa edelläkävijän roolin ottanut seura olisi harpannut askeleen eteenpäin myös tällä saralla. Valitettavasti asia johtui vain erimielisyyksistä koskien tanssijoille suunniteltuja uusia työtehtäviä.
TPS toi ennen kauden alkua raikkaan tuulahduksen Liigan tunkkaiseen äijämaineeseen osallistumalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeutta edistävään Pride-tapahtumaan. Arvatenkin valtavaa kritiikkiä osakseen saanut seura puolusti ratkaisuaan suoraselkäisesti ja sai tukea myös kilpailijoiden leiristä. Samaan syssyyn olisi voinut luopua myös tanssitytöistä – kuten Tepsi nyt ainakin väliaikaisesti tekikin, mutta syy vain oli tasa-arvon sijaan puhtaasti rahallisissa seikoissa.
TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskola kuitenkin kommentoi Turun Sanomille, että tanssityttöjen katoaminen lauantain Tappara-ottelusta ei johtunut seuran toimista sukupuolitasa-arvon edistämiseksi. Tepsi ei vain ollut päässyt tanssiryhmän kanssa sopimukseen toivomastaan toimenkuvamuutoksesta. Tanssijat haluttaisiin ottelun ajaksi hoitamaan koko ajan lisääntyvää katsomotarjoilua, mutta yhteisymmärrystä ei osapuolten välille syntynyt. Eikä ihme, sillä eiväthän he ole lähtökohtaisesti tulleet areenaan ruokaa tarjoilemaan.
Katsomorivien välissä, lähinnä miehisen yleisön edessä tapahtuva pyllynpyöritys on silti kaukana siitä oikeasta cheerleadingista, joka on saanut viime vuosina tunnustusta ihan omana urheilulajinaan. Ja ruokaahan voi tarjoilla tiettävästi ihan täysissäkin pukeissa.
Olisiko viimein tullut aika miettiä nuhjaantuneen ilmiön tarpeellisuutta jääkiekko-otteluiden tunnelman luojana?
NHL:ssä New York Islanders keksi ensimmäisenä lyödä tanssijoille lapiot käteen vuonna 2001. Syntyi käsite jäätytöistä, jotka käyvät navat paljaina lapioimassa mainoskatkojen aikana jään puhtaaksi maalien ja vaihtoaitioiden edustoilta. Ilmiö levisi nopeasti koko liigan laajuiseksi, mutta lopulta Islanders oli ensimmäisenä myös luopumassa jäätytöistä pari vuotta sitten. Philadelphia Flyers yritti samaa – laihoin tuloksin. Seura päätti palauttaa vähäpukeiset lapioijat kaukaloon saatuaan kauden ensimmäisessä kotiottelussa murskaavaa palautetta miesvaltaiselta yleisöltä.
Tanssityttöjä on nähty Suomenkin hallien katsomoportaissa jo vuosikymmeniä, mutta rehellisyyden nimissä tämä kulttuuri alkaa olla nykymaailmassa jo aikansa elänyt. Tanssijat ovat toki esillä omasta halustaan, rakastavat tanssimista ja TPS:n kohdalla he ovat varmasti äärimmäisen pettyneitä nykyiseen tilanteeseen. Pahoittelut sanamuodosta, mutta jäähallien katsomorivien välissä, lähinnä miehisen yleisön edessä tapahtuva pyllynpyöritys on silti kaukana siitä oikeasta cheerleadingista, joka on saanut viime vuosina tunnustusta ihan omana urheilulajinaan. Ja ruokaahan voi tiettävästi tarjoilla ihan täysissäkin pukeissa.
Olivat turkulaisten syyt mitkä tahansa, asiasta noussut keskustelu olisi nyt hyvä kanavoida koko ilmiön tulevaisuuden pohtimiseen. Tarvitaanko lätkäotteluun syttymiseksi mielihyvää paljaiden masujen ja säärien katselusta vai olisiko liigaseurojen hyvä alkaa hakea kasvua tasa-arvoisemmalla maailmankuvalla?
Äänestys