Jalkapallon Ykkösen päätöskierroksen ottelussa Espoossa koettiin lauantaina suuria tunteita, kun TPS riisti Hongalta suoran nousupaikan Veikkausliigaan. Huomiota tosin varastivat ikävästi katsojien väliset kahinat.
Loppuunmyydyn ottelun asetelma oli herkullinen: molemmilla joukkueilla oli panoksena suora liiganousu. Iltapäivän kuulas syyssää helli 3500 hengen yleisöä, ja Turusta bussilasteittain saapuneet vieraskannattajat virittelivät laulujaan kilpaa Hongan fanien kanssa.
Ottelu oli viihdyttävä. Kotiyleisö repesi riemuun 52. peliminuutilla, kun Honka siirtyi 1–0-johtoon. TPS:n tasoitus seitsemän minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä puolestaan räjäytti turkulaisfanit, joista innokkaimmat ryntäsivät kentälle juhlimaan jo tässä vaiheessa.
TPS onnistui taistelemaan lopputulokseksi 1–1-tasapelin, jonka myötä joukkue varmisti suoran liiganousun. Hongalle tulos merkitsi passitusta kaksiosaiseen liigakarsintaan, jossa vastaan asettuu joko HIFK tai PS Kemi.
Tästä päästään vähitellen asiaan eli siihen, mihin huomio ottelun jälkeen ikävästi kiinnittyi. Kun TPS:n nousu heidän kannaltaan piinaavien lisäminuuttien jälkeen vahvistui, ei Tapiolan urheilupuistoon palkatuilla järjestysmiehillä ollut pitelemistä TPS-fanien laumassa, joka jyräsi hennot aidat tieltään ja ryntäsi juhlimaan yhdessä pelaajien kanssa.
Tässä sinänsä ei ole mielestäni mitään väärää, päinvastoin: pelaajien kova työ ja kannattajien uskollisuus palkittiin sarjanousulla, nyt oli juhlan paikka. Kun vielä 39-vuotias luottohyökkääjä Mikko Hyyrynen päätti mittavan pelaajauransa tähän otteluun, oli ilma sakeanaan liikutuksesta.
Suuresta urheilujuhlasta sai hyvän jutun Tulosruutuun (yllä), mutta valitettavasti pian ottelun jälkeen otsikot rähinöistä ja katsomoväkivallasta varastivat huomion. Poliisi otti kiinni kuusi henkilöä, joista ainakin kahdelle on luvassa rangaistusvaatimus. Lisäksi katsomossa käytetty soihtu johti rikosilmoitukseen. Ylen toimittaja Kimmo Porttilan videolla (alla) näkyy, kuinka kannattajat ottavat yhteen.
Muutama pointti:
1. Ei, Suomessa ei ole laajamittaista huligaaniongelmaa. Täällä uutiskynnys ylittyy helposti, kun taas esimerkiksi Puolassa väkivaltaisiin ultrakannattajiin on totuttu ja monilla paikkakunnilla heidät ohjataan katsomoissa erillisiin häkkeihin. Puolalaisen mellakkapoliisin kanssa ei matsipäivänä myöskään ole miellyttävää leikkiä hippaa.
2. Lauantain matsin jälkeen yhteenottoja oli jokunen, kun taas väkivallattomia faneja oli kentällä juhlimassa satapäin. Mutta olipa tappelupukareita sitten vain muutamia, tulivat nämä sankarit turhaan vieneeksi sitä huomiota joka olisi kuulunut futiselämykselle. Pieni vähemmistö varastaa enemmistöltä eli niiltä kannattajilta, jotka omistautumisellaan nostavat ja pitävät yllä futiskulttuuria Suomessa.
3. Miksi media sitten revittelee huligaaniotsikoilla? Katso kohta yksi: uutiskynnys huligaaniväkivaltaan tottumattomassa Suomessa on matala. Sitä odotellessa, kun hiekkakuopalle järjestetyssä tappelussa joku saa aivovamman tai kuolee.
Joukossa tyhmyys tiivistyy
Sosiologisesti huliganismi on mielenkiintoinen aihe. Green Street Hooligans- ja Football Factory -leffoista ja "firmojen" YouTube-pullisteluista hurmosta imeneelle nuorelle joukkoon kuuluminen koodistoineen on huumaava kokemus. Noin yleensä kannattajaväkivalta on luontevaa liittää nuorisotyöttömyyteen ja päämäärättömyyteen.
Seura- ja liittoväelläkin voi olla peiliin katsomisen paikka yhteisöllisyydessä tai sen puutteessa: ollaanko samalla sivulla kannattajaporukoiden kanssa? Onko tuomittujen huligaanien tekoihin suhtauduttu riittävällä vakavuudella?
Pitää muistaa myös, että lauantain pukarit eivät välttämättä olleet sen järjestäytyneempiä ultria. Heiluvathan ne nyrkit nakkikioskijonoissakin, varsinkin jos taustalla on huolellinen nestetankkaus.
Tapiolan tapahtumia puidaan ensi viikolla kabineteissa, sillä hölmöilyistä joutuu joku aina maksamaan myös rahallisesti. Ensi kaudelle pykäliä muutetaan niin, että korvauksia pyritään ohjaamaan seuroilta yksittäisten häiriköiden maksettaviksi. Tämä kirjoitus on hyvä päättää Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan keskiviikkoiseen kommenttiin, jonka hän antoi tiedotteessa ensi kaudella nähtäviin pykälämuutoksiin liittyen.
– Kannattajakulttuuri on kasvanut viime vuosina Veikkausliigassa huomattavasti, mikä on hyvin myönteinen asia. Kasvun myötä lisääntyvät myös lieveilmiöt. Muualla nämä haasteet on kohdattu jo aiemmin ja pyrimme ottamaan oppia muualla kehitetyistä ratkaisuista.