Kommentti: Ufojako siellä? Sotilaslentäjät ovat tehneet useita havaintoja oudoista lentävistä esineistä USA:ssa – kongressikin kiinnostui

0:58img
Katso video: Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi vuonna 2019 videomateriaalia oudoista esineistä taivaalla.
Julkaistu 30.05.2021 21:56
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Ufot näyttävät nousseen Yhdysvalloissa nyt myös kansallisen turvallisuuden asialistalle, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu kommentissaan.

Ensi kuussa Washington DC:n Capitol-kukkulalla on luvassa ufo-päivä. Ufo-päivänä Yhdysvaltain kongressin jäsenet saavat purtavakseen katsauksen ilmavoimien tekemistä havainnoista tunnistamattomista ilmailmiöistä.

Ufoilla on Yhdysvalloissa pitkät viihdeteollisuus-, salaliitto- ja vitsiperinteet.

New Mexicon Roswell vuonna 1947 ja myöhemminkin soittaa kelloja kaikilla "ufoja" seuraavilla. Nämä tunnistamattomat ilmiöt näkyvät kuitenkin nousseen USA:ssa nyt myös kansallisen turvallisuuden asialistalle.

Lue myös: Yhdysvaltojen hävittäjäpilotit kuvailivat näkemiään selittämättömiä ilmiöitä ensi kertaa julkisuudessa: "Jos näkisin tämän yksin, en tiedä sanoisinko mitään"

Mutta ilmatilassa (yleensä nämä ufo-asiat näyttävät tapahtuvan juuri Yhdysvaltain ilmatilassa) joidenkin mielestä viilettävät ulkoavaruuden olioiden lentolaitteet ovat kiinnostaneet valtakunnan poliitikkojakin.

"Kongressille vakuutettu avaruusvierailuista", totesi New York Timesin otsikko huhtikuussa 1966. Lyhyessä uutisessa ilmavoimista vastaava ministeri vakuutti, ettei niitä ole ollut.

Tuolloin niin sanottujen ufo-havaintojen takana olivat muun muassa taivaankappaleet, suokaasut, pilat ja revontulet.

Viime vuosina Yhdysvaltain asevoimat sanovat tehneensä useita videoille tallennettuja havaintoja lentävistä esineistä, joille ei ole heidän mukaansa maallista selitystä.

Asevoimat tutkinut ufoja useasti

Univormupukuiset eivät ole tyytyneet vain huulenheittoon tai olankohautuksiin. Heillä muun muassa oli pitkään Aatip-ohjelma liityen väitettyjen ufo-havaintojen selvittämiseksi.

Vuonna 1947 ilmavoimat käynnisti Blue Book -projektinsa. Vuonna 2007 kongressi antoi 22 miljoonaa dollaria puolustusministeriön salaiseen ohjelmaan.

Lue lisää: Netissä kohistaan USS Omahalla kuvatusta videosta: Tunnistamaton lentävä esine roiskahtaa mereen

Sitä ajoi demokraattisenaattori Harry Reid. Reid on kotoisin Nevadasta, missä on Yhdysvaltain asevoimien supersalainen Area 51 -sotilaskoealue.

Obamaakin kiinnostaa

Barack Obamankin on kerrottu olevan kiinnostunut näistä mysteereistä. Entisen presidentin sanotaan pohdiskelleen outojen havaintojen kummallisia liikeratoja ja haluavan asian selvittämistä.

Lue lisäksi: Barack Obama kertoo ensimmäisenä virkapäivänään kyselleensä salaisen laboratorion perään, jossa säilytetään ufoja: "Olen aivan tosissani"

Ilmavoimien pilottien havaintoja ovat tuoneet esiin myös keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja John Brennan, ja Donald Trumpin presidenttikauden loppuajan tiedustelupalvelujohtaja John Radcliffe, joka ihmetteli kohteita, jotka lensivät kovempaa kuin äänivallin rikkovaa nopeutta, mutta äänettömästi.  

Maailmankaikkeus täynnä galakseja

Kun maailmankaikkeudessa on tajunnan räjäyttävä määrä galakseja aurinkokuntineen ja planeettoineen, niin Maan ulkopuolisen elämän olemassaolon mahdollisuus on tietysti olemassa.

Joidenkin fyysikkojen mukaan valoa nopeampi liikkuminen olisi mahdollista ainakin teoriassa.

Mutta miksi havaintoja tuntuu tapahtuvan erityisesti hävittäjien piloteille, vaikka maailman ja Yhdysvaltain ilmatilat ovat täynnä muitakin lentokoneita? Matkustajakoneiden ikkunoista kun on paljon taivaille katsojia.

Lue myös: Tähtitieteilijä Esko Valtaoja: "Jos todella olemme maailmankaikkeuden fiksuimpia olentoja, homma on pahasti ryssitty"

Harvard-Smithsonianin astrofysiikan laitoksen tutkijan Leon Golubin mukaan näiden niin sanottujen ufo-havaintojen Maan ulkopuolinen selitys "on niin epätodennäköinen, että se kilpailee monien muiden pienten todennäköisyyksien mutta enemmän arkisten selitysten kanssa".

Sellaisia voisivat olla esimerkiksi koodausvirheet huipputeknisten koneiden näkölaitteissa, ilmakehän ilmiöt ja virheet ihmishavainnoissa.

Videoita antoi lehdelle ufo-yhtiön sijoittaja

New York Times tuo esiin myös Christopher Mellonin joka toimi puolustusasioissa Bill Clintonin ja George W. Bushin hallinnoissa.

Mellon antoi lehden käyttöön kolme mustavalkoista ufo-videota. Sama Mellon on sijoittajana yhtiössä, joka tekee rahaa ufoihin liittyvällä viihteellä, tutkimuksella ja koulutuksella.

Ufo-kriittisten äänten mukaan kyseessä on sekametelisoppa, jossa on kyse aseteollisuuden, poliitikkojen ja myös viihteen intresseistä. Siis dollareista.

Lue lisäksi: Mitä sinä näet tässä? Laivasto kuvasi videon oudosta esineestä taivaalla – Pentagon vahvistaa: Kyseessä aito ufo-video

Miksi väitetyt lentävät laitteet ja niiden sisällä olevat populaarikulttuurin luomat oliot ovat mielikuvituksemme rajoissa? Neljä raajaa ja vähän ihmistä isompi pää on aika tylsä esitys. Miksi havainnot eivät lopulta lyö meitä täysin ällikällä?

Anglismin mukainen laatikon ulkopuolinen ajattelu sopii myös sotilaalliseen ajatteluun, jota koulii myös kiinalaisen klassisen sotastrategin Sunzin yllätyksiin ja ennen kokemattomuuksien oivaltamaiseen nojautuva ajattelu. Tietysti voi miettiä, onko sitä laatikkoa joissain tapauksissa edes olemassa, eli vain fantasiana.

Erikoisjoukkojen paranormaalien taitojen koulutus

Yhdysvaltain asevoimien erikoisjoukoilla on ainakin menneinä vuosia ollut paranormaaleihin kykyihin perustuvia koulutusohjelmia. Teemasta on elokuvakin, missä miehet tuijottavat vuohia hengiltä (Vuohia tuijottavat miehet, USA 2009).

Todellisuudessa sotilaita koetettiin muun muassa näkemään kohteita, joita he eivät sillä hetkellä kyenneet näkemään. Tulokset olivat ufo-tasoa. Tiettävästi paranormaalikykyisiä sotilaita ei Yhdysvaltain asevoimien univormuissa paljon kulje.

Luottamus riippumattomaan tieteelliseen tutkimukseen ei ollut kovin korkea ainakaan Trumpin kaudella.

Lue myös: Ufohavainnot lisääntyivät, porilaiset konttasivat Raumalle ja Kekkosen pää hajosi – katso erikoiset uutishetket vuosien varrelta

Jäämme odottamaan, kun tiedustelupalvelujen pumaska (huippusalaista-leimalla?) pamautetaan kongressissa luettavaksi. Toteutuvatko vuoden 1966 otsikot, eli ei mitään maallisesta poikkeavaa, vai eletäänkö ufo-uskossa?

Jälkimmäinen vaihtoehto voi kiehtoa kongressissa niitä, joiden vaalipiirissä on sotilastutkimusta ja -tukikohtia ja aseteollisuutta, ja ufo-kulttuurista rahaa tahkoavaa businessvainua.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat