Kommentti: Voit huokaista helpotuksesta, sillä Facebook ei lähde Euroopasta – yksityisyytesi sen sijaan myydään halvalla eniten tarjoavalle

8:43img
Uutisoimme 30. ksäkuuta, että suuryritysten boikotit kurittavat Facebookia – kuinka pitkään somejätti kestää?
Julkaistu 25.09.2020 06:27

Kia Löfberg

kia.lofberg@mtv.fi

@kiaasophie

Facebookin mahdollinen lähtö Euroopasta aiheuttaa pelkotiloja, eikä ihme. Olemme rakentaneet osan identiteetistämme sosiaalisessa mediassa. Oikea uhka ei kuitenkaan ole Facebookin lähtöuhkailu, vaan palvelun tietosuojaongelmat, kirjoittaa MTV Uutisten sosiaalisen median tuottaja Kia Löfberg

Kauhukuvat vilisivät silmissä, kun Facebook uhkasi ottaa Euroopasta jalat alleen. Nytkö palaamme IRC-Galleria-aikoihin, kömpelöihin MySpace sivuihin ja fyysisiin perhealbumeihin? Miten pidän yhteyttä lapsen harrastusryhmään, miten minun nyt on tarkoitus esitellä koira- ja luontokuviani?

Instagramin tykkäys-notifikaatiot aiheuttavat aivoissa dopamiiniryöpyn, jota ei saa yhtä helposti mistään muualta. Facebookin agilityharrastajaryhmä Lohjalta toimii vertaistukena, kun Rekku ei tottele. Pääsemme käden käänteessä joogatunnille, uutissaitille ja kissavideoiden pariin. Ei siis ihme, että suomalaisen puntit tutisevat. 

Paljon enemmän kuin somekanava

Facebookin kautta jaamme palasia elämästämme sukulaisille, koska emme ole voineet nähdä heitä korona-aikaan. Haluamme näyttää ystävillemme, kuinka lapsemme ovat kasvaneet ja aloittaneet koulun. 

Facebook on paljon enemmän kuin sosiaalinen media. Se on osa elämäämme siinä missä kaupassakäynti. Siksi sen mahdollinen lähtö Suomesta aiheuttaa sydämentykytyksiä ja käsien hikoilua, vaikka ei pitäisi olla yllätys kenellekään, että Facebook ei lähde Euroopasta minnekään.

Kyse on ennen kaikkea rahasta. Facebook ei jättäisi toiseksi suurinta markkina-aluettaan. Facebookilla on Euroopassa yli 400 miljoonaa asiakasta ja noin 15 miljardia euroa mainosmyyntiä.

Voit edelleen selata uutisvirtaa, postata kuvia ja keskustella retkeilystä yksityisryhmässä. En kuitenkaan suosittele tekemään Miltä näyttäisin Hollywood-tähtenä -testiä, koska luovutat silloin paitsi omat, myös Facebook-kavereidesi tiedot kolmansille osapuolille.  

Facebook on ja pysyy Euroopassa

Toki luovutat tälläkin hetkellä Facebookille valtavan määrän tietoa ihan ilman hupaisia testejäkin. Ja siitä koko Facebook uhkaa lähteä Euroopasta -härdellistä juuri on kyse.

Kaikki lähti siitä, kun vuonna 2013 yhdysvaltalainen tietotekniikka-ammattilainen Edward Snowden paljasti USA:n tiedustelun urkkivan kansalaisia laajamittaisesti ympäri maailmaa. Vuonna 2016 EU loi uuden Privacy Shield -työkalun käyttäjätietojen siirtoa varten, joka sekin johti oikeustoimiin. Kesällä 2020 EU-tuomioistuin mitätöi sopimuksen riittämättömänä.

Sitten Irlanti kielsi Facebookia lähettämästä käyttäjätietoja Atlantin yli.

Facebookin vastalausunto on, että ”ei ole selvää, miten näissä olosuhteissa voisi jatkaa Facebookin ja Instagramin palveluiden tarjoamista EU:ssa”. Tästä lähti käyntiin mylly ja uutisotsikot, joiden mukaan Facebook voisi todella lähteä Euroopasta.

Mutta se ei lähde. Ei, vaikka olisi melkein parempi niin. Myös Facebookin yhteiskuntajohtaja Nick Clegg antoi alkuviikon European Business Summitissa lupauksen, että käyttäjiä ja asiakkaita ei jätetä.

Yksityisyytesi on jo myyty halvalla

On fakta, että Facebookin ja muiden yhteisöpalveluiden tavoitteena on kerätä tietoa käyttäjistään ja tehdä informaatiolla liiketoimintaa. Käyttäjätiedoilla tehdään kauppaa, ja bisneksessä liikkuu valtavia rahasummia. 

Somen käyttäjän on tärkeää ymmärtää, miten valtava määrä tietoa meistä kerätään ja siirrellään jatkuvasti – silloinkin, kun Facebookia ei käytä.

Mikään mihin törmäät eri sosiaalisen median kanavissa, ei ole sattumaa.

Algoritmi seuraa jatkuvasti mihin kommentoit, mitä peukutat ja jopa sitä, kuinka monta sekuntia katsot videota ja missä verkkokaupoissa olet vieraillut. Sovellus tietää, missä olet juuri nyt ja millaisiin sisältöihin reagoit. Se tietää, mitä tarjota juuri sinulle räätälöityihin tarpeisiisi.

Pelottavaa, eikö?

Facebookin lonkerot ovat syvällä

Irlannin tietosuojaviranomainen DPC on kertonut, että jos Facebook siirtää eurooppalaisten käyttäjätietoja Yhdysvaltoihin, joutuu somejätti maksamaan kolmen miljardin dollarin sakot.

Jos Facebook ei saa hyödyntää keräämiään käyttäjätietoja, ei se myöskään voi näyttää eurooppalaisille käyttäjilleen mainoksia, ja tästä koituisi miljardien tulomenetykset yhteisöpalvelulle. EU valvoo kansalaistensa yksityisyyden suojaa tarkoin, ja hyvä niin. Facebookin lonkerot kuitenkin ulottuvat jo todella syvälle.

Facebookin uhkailuja lähtemisestä ei tarvitse siis ottaa todesta (ainakaan toistaiseksi), mutta sinun pitäisi ehdottomasti ottaa todesta yksityisyytesi suoja.

Moni painava syy kannustaa tällä hetkellä Facebookin poistamiseen. Vaikka sitä ei tekisi, sinun ei kuitenkaan tarvitse kertoa sovellukselle ihan kaikkea – mikään laki ei velvoita kertomaan sovellukselle puhelinnumeroa tai sukulaissuhteita.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti