Kommentti: Zelenskyillä sodan vaikeimmat neuvottelut – USA:n republikaanien äärilaita päättää Ukrainan tulevaisuudesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut Washingtoniin. Ukrainan johtajaa odottaa pääkaupungissa vaikeimmat neuvottelut Yhdysvalloissa koko sodan aikana, kirjoittaa MTV:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Valkoisen talon mukaan Ukrainan presidentin vierailulla halutaan korostaa Yhdysvaltain vankkumatonta tukea Ukrainan kansalle, mutta todellisuus on iloisia kättelykuvia karumpi. Kasvava määrä republikaaneja vastustaa Ukrainan lisätukea ja republikaaneilla on enemmistö edustajainhuoneesta.

Tuoreimpien mielipidekyselyiden mukaan myös amerikkalaiset ovat jakautuneita Ukrainan tukemisesta. Viikonvaihteessa julkaistun Pew Research Center -tutkimuslaitoksen kyselyssä 48 prosenttia republikaaneista koki, että Yhdysvallat on antanut Ukrainalle liikaa tukea. Vain 20 prosenttia republikaaneista katsoi, että tukea on annettu sopivasti. Demokraateista 39 prosenttia sanoi kyselyssä kokevansa, että tukea on annettu oikea määrä. 24 prosenttia katsoi, ettei tukea ole annettu tarpeeksi.

Ilman Yhdysvaltojen tukea Ukraina on pulassa

Valkoinen talo on varoittanut, että Ukrainan aseapurahat loppuvat vuoden loppuun mennessä ja ilman Yhdysvaltojen tukea Ukraina on pulassa. Saksalaisen Kiel Institute for the World Economy -tutkimuslaitoksen arvion mukaan Yhdysvallat on antanut noin puolet Ukrainan sotakalustosta. Zelenskyi tiedostaa kongressin johtoa tavatessaan, että myös EU:ssa väännetään tällä viikolla Ukrainan tukemisesta.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on vastustanut Ukrainan lisätukea ja Ukrainan EU-jäsenyyttä, mikä lisää Zelenskyin ahdinkoa. Biden on pyytänyt kongressia hyväksymään reilun 100 miljardin dollarin hätäpaketin, mistä noin 60 miljardia olisi menossa Ukrainalle, loput muun muassa Israelille ja Meksikon vastaiselle rajalle, mutta republikaanit äänestivät paketin kumoon viime viikolla.

Republikaanit vaativat Ukrainalta tuloksia

Republikaanit arvostelevat Zelenskyitä ja Bidenia tehottomuudesta ja kokevat, ettei Ukraina saa aikaan tarpeeksi tuloksia taistelukentillä. Republikaanit myös vaativat mahdollisen Ukrainan tuen vastalahjaksi huomattavia tiukennuksia rajapolitiikkaan Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle lisääntyneiden siirtolaismäärien vuoksi.

Demokraatit kutsuvat vaatimuksia kohtuuttomiksi ja kritisoivat republikaaneja eurooppalaisen liittolaisen hylkäämisestä. Biden on sanonut olevansa valmis turvapaikkavaatimuksien tiukentamiseen, mutta demokraattien liberaalit eivät tähän suostu. Zelenskyille lisää päänvaivaa aiheuttaa myös se, että pieni osa demokraateista vastustaa Bidenin hätäapupakettia siksi, että se sisältää sotilasapua Israelille. 

Zelenskyi tapaa Bidenin lisäksi kongressin johtoa muun muassa edustajainhuoneen puhemiehen, republikaani Mike Johnsonin. Ukrainan ja Euroopan turvallisuuden ja tulevaisuuden kannalta on toivottava, että kongressissa oltaisiin valmiita tekemään kompromisseja. Zelenskyi varoitti jo maanantaina washigntonilaisessa yliopistossa pitämässään puheessa amerikkalaisia Venäjän presidentti Vladimir Putinin pussiin pelaamisesta, jos Yhdysvallat ei pysy Ukrainan tukena.

Lue myös:

    Uusimmat