Se, ettei Yhdysvaltain toisessa valtapuolueessa ymmärretä Yhdysvaltain omia kansallisen turvallisuuden intressejä on huolestuttavaa liittolaissuhteiden kannalta, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.
Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi demokraattien johdolla pitkään odotetun noin 60 miljardin dollarin Ukrainan apupaketin myöhään lauantaina Suomen aikaan.
Äänestys oli paitsi helpotus Ukrainalle ja Euroopan liittolaisille, mutta myös presidentti Joe Bidenille, joka on yrittänyt vakuuttaa lännen liittolaisia, että Yhdysvallat pysyy vapaiden demokratioiden puolustajana.
Lue myös: Venäjän ulkoministeriö ilkkuu: "Yhdysvaltain hybridisodasta Venäjää vastaan tulee Vietnamin kaltainen fiasko"
Euroopan liittolaisten keskuudessa on kuitenkin huolta ja sen ymmärtää, kun seuraa äänestyksen jälkipyykkiä. Republikaanipuolueen edustajista alle puolet tuki lisätuen antamista Ukrainalle ja äärilaita uhkaa nyt savustaa äänestystä johtaneen puhemiehen Mike Johnsonin ulos tehtävästään.
Radikaalisiipi on vähemmistö puolueesta, mutta he ovat onnistuneet neuvottelemaan itsensä sellaiseen asemaan, ettei heidän valtaansa voi kiistää.
1:32Katso videolta, miten Risto E. J. Penttilä kommentoi USA:n Ukraina-apupakettia.
Vain kourallinen edustajia riittää aloittamaan Johnsonin epäluottamusäänestyksen, mikä voi halvaannuttaa edustajainhuoneen toiminnan taas viikoiksi. Tämän kohtalon sai kokea jo edellinen puhemies, republikaani, Kevin McCarthy.
Johnson kuului itsekin kuukausien ajan Ukraina-avun vastustajiin, mutta maan tiedustelupalvelun varoitukset Ukrainan mahdollisesta häviöstä käänsivät lopulta Johnsonin pään.
Venäjän hyökkäyssodan ei uskota päättyvän aivan heti, joten edessä on jälleen tilanne, että Ukraina tarvitsee lisää Yhdysvaltain tukea. Mikäli eristäytynyttä ulkopolitiikkaa ajavat äärikonservatiivit ottavat lisää valtaa kongressista marraskuun vaaleissa, Yhdysvaltojen tuki muuttuu koko ajan epäluotettavammaksi.
Lue lisää: Mitä Yhdysvaltain apupaketti merkitsee Ukrainalle? Pekka Toveri kertoo
Edustajat jäävät nyt hetkeksi lomalle ja vihaisimmat sanovat aloittavansa kampanjan Johnsonin erottamiseksi. On vain toivottava, että äärilaidan tunteet rauhoittuvat loman aikana, sillä mikäli he onnistuvat erottamaan Johnsonin vain siitä syystä, että hän lopulta uskalsi puolustaa Ukrainan itsenäisyyttä, se lähettää vaarallisen viestin Venäjän presidentti Vladimir Putinille.
Jos Eurooppa ei voi luottaa Yhdysvaltoihin, siinä häviää koko länsi.