Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uskollinen siipimies, nuoralla tasapainoilija, hallinnon kirves, jolla rikotaan lasi hätätilanteessa: varapresidentti Mike Penceä on kuvailtu monin sanakääntein.
Konservatiivina tunnettua Penceä pidetään hillittynä johtohahmona, joka on pystynyt nousemaan Washingtonin kiistojen yläpuolelle. Silti hänkään ei ole täysin onnistunut välttymään turbulenssilta, kun Venäjä-skandaali tunkeutuu yhä syvemmälle Valkoiseen taloon.
– Pence on hyvin vaikeassa tilanteessa, sanoo varapresidenttiyden asiantuntija Joel Goldstein Saint Louisin yliopistosta.
– Varapresidentin odotetaan olevan uskollinen presidentille, mutta Trump langettaa raskaan taakan alaisilleen sanomalla ja tekemällä asioita, joita on vaikea puolustella.
Penceä odotetaan sunnuntaina Tallinnaan. Kaksipäiväisen vierailun aikana hänen on määrä tavata muun muassa kaikkien kolmen Baltian maan presidentit.
Seuraava presidentti?
Etenkin konservatiivien keskuudessa on jo Trumpin kampanjan aikaisesta kourintapuheskandaalista lähtien kuiskittu "presidentti Pencestä". Trumpin kohuissa matalaa profiilia pitäneen Pencen onkin katsottu petaavan omaa tulevaisuuttaan politiikassa.
Spekulaatioita ovat kiihdyttäneet lehtitiedot, joiden mukaan Pence on hiljattain alkanut Washingtonin asunnossaan isännöidä illallisia, joille on osallistunut muun muassa merkittäviä lahjoittajia ja yritysjohtajia. Lisäksi Pencen kaksi läheistä neuvonantajaa ovat hiljattain perustaneet poliittisen komitean (PAC), jolla muun muassa kanavoidaan vaalirahoitusta.
Jos Trump pakotettaisiin eroamaan ja hänen kautensa päättyisi ennenaikaisesti, Pencestä tulisi kymmenes Yhdysvaltain varapresidentti, joka nousee presidentiksi suoraan varapresidentin paikalta ilman vaaleja. Ainakin toistaiseksi Trumpin viraltapanon toteutumista on kuitenkin pidetty epätodennäköisenä, vaikka eräät demokraatit ovat virkasyytettä vaatineet.
On siis mahdollista, että Pence vahvistaa maata jalkojensa alla ollakseen seuraava vaaleilla valittu presidentti joko vuonna 2020 tai 2024.
Pencen uskottavuus kärsinyt Venäjä-sotkussa
Kun Trumpin vanhin poika hiljattain myönsi tapaamisen venäläisasianajajan kanssa ja yritykset saada käsiinsä demokraattien Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja, Pence muistutti tiedotteessa tarkoin sanavalinnoin, että tapaaminen tapahtui ennen kuin hänestä tuli varapresidenttiehdokas.
Täysin tahrattomana Pence ei silti ole pysynyt. Trumpin siirtymäkauden tiimin johtajana Pence tuki julkisesti Trumpin entistä turvallisuusneuvonantajaa Michael Flynniä, joka joutui myllytykseen yhteyksistään Venäjän suurlähettilääseen. Pencen uskottavuutta on syönyt myös, että hän aiemmin kiisti kampanjan yhteydet Venäjään.
Asiantuntijoiden mukaan Trumpin kakkosmiehellä on kaikesta huolimatta mahdollisuudet luovia kuiville.
– Pence ei välttämättä valehdellut (yhteyksistä Venäjään). Hänelle valehdeltiin, ja hän omaksui puolueen linjan ja piti suunsa kiinni, kun hänet laitettiin polvilleen, sanoo professori Michael Munger Duken yliopistosta.
– Hän menettää uskottavuuttaan, mutta saa lisäpisteitä tekemällä työnsä.
Pencen läheiset siteet Trumpiin voivat kuitenkin vielä osoittautua rasitteeksi.
– Pence on jongleerannut hyvin. Mutta jos Venäjä-jupakka todella saa Trumpin hallinnon syviin ongelmiin, Pence on tavallaan samassa veneessä, arvioi Paul Beck Ohion yliopistosta.
Entinen radiojuontaja ja asianajaja
Mike Pence on Indianan kuvernööri ja osavaltion kongressiedustaja. Ennen poliittista uraansa hän on työskennellyt muun muassa radiojuontajana paikallisradiossa ja asianajajana.
Hänet tunnetaan syvästi kristittynä miehenä sekä varsin konservatiivisena republikaanina. Pencellä on kolme lasta puolisonsa Karen Pencen kanssa.
Varapresidentin paikalta USA:n presidentiksi ilman vaaleja nousseet
- Gerald Ford: Nousi presidentiksi vuonna 1974 Richard Nixonin erottua Watergate-skandaalin takia.
- Lyndon B. Johnson: Presidentiksi vuonna 1963 John F. Kennedyn salamurhan jälkeen.
- Harry S. Truman: Presidentiksi vuonna 1945 Franklin D. Rooseveltin kuoltua polion heikentämänä.
- Calvin Coolidge: Presidentiksi 1923 Warren G. Hardingin odottamattoman kuoleman jälkeen.
- Theodore Roosevelt: Presidentiksi vuonna 1901 William McKinleyn murhan jälkeen.
- Chester A. Arthur: Presidentiksi vuonna 1881 James Garfieldin salamurhan jälkeen.
- Andrew Johnson: Presidentiksi 1865 Abraham Lincolnin salamurhan myötä.
- Millard Fillmore: Presidentiksi 1850 Zachary Taylorin kuoltua sairauteen.
- John Tyler: Presidentiksi 1841 William Henry Harrisonin kuoltua keuhkokuumeeseen pian virkaanastujaisten jälkeen.